Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SNODJI

2013-05-05

Till Modjis oförställda lycka hade snoken följt med hem! Den hade krympt lite på vägen och var inte fullt så fullvuxen längre, men oj så glad Modji blev när snoken simmade i bäcken och kröp på tomten hela lördagen!

Husse klöv ved och Matte rensade i trädgården. Krattade och rensade ogräs. Násti kopplade av lite här och där. Ömsom i sol och blåst, ömsom i lä och skugga. Valmöjligheterna var många. Lite hundlek blev det också någon gång.

Modji döptes om till Snodji och hon tog sin uppgift som snokvallare/vaktare på stort allvar. Hela dagen höll hon noga koll på snoken. Matte förmanade med jämna mellanrum. Bara se men inte röra. Försiktigt! Snokar avger helt klart lukt som en hund kan upptäcka på mycket långt håll. Det var mycket intressant att studera Modji och snoken. Matte tog mer än gärna åtskilliga ryggsträckare under dagen.

Bäcken flyter över tomterna, längs vägen, mellan två sjöar. För att hindra hundarna att vid lågvatten vandra ut från tomten är spjälor spikade som ett galler från den nedersta staketbrädan. Vid höga flöden pressas flytande föremål emellan då de är lätt rörliga i sidled. För att förbättra instängningseffekten vid låga flöden, körs extra spjälor ner i sanden i bäckens botten. Just nu har vattnet i bäcken sjunkit undan såpass att en Lapsk kan gå på botten och ha vatten upp till magen på de flesta ställen. Här och där är det djupare. Extra spjälor är ännu inte på plats....

Snoken rörde sig mellan den egna tomten och granntomten och Modji var mäkta frustrerad när den simmade iväg utom räckhåll. Framför ögonen på Matte klev Modji resolut ner i vattnet och tryckte sig med våld ut mellan spjälorna för att följa efter den snabbsimmande snoken söderöver! Matte uttryckte åsikter om tilltaget och kommenderade "hem". Modji visste vari felet bestod och återvände snällt samma väg hon smitit ut. Nu kom extraspjälorna på plats! Till för bara några dagar sedan var bäckfåran full med vatten upp till gräsmattenivå. Simläge för en Lapsk.

Vartefter avslöjade Modji orsaken till snokens envishet att vistas just där. Intill staketet. En groda låg gömd under vissnat gräs. Nu kom Modji att helt omedvetet agera grodbeskyddare! Genom att störa snoken så att den inte kom åt grodan. Som Modji tyckte lät intressant och också ville hålla koll på. Ett litet vardagsdrama i bäckens närhet.

Dagen gick och Modji och snoken "umgicks" med jämna mellanrum. Däremellan höll Modji uppmärksamt vakt för att inte missa när snoken skulle behaga komma upp ur vattnet. Hon kunde sitta framför huset och vädra i luften mot bäcken. Rätt som det var pep hon iväg och då låg snoken där på gräset igen! Inte synlig från där Modji satt,  så hon måste ha gått på endast vittringen. Vid ett tillfälle framåt kvällningen blev Modji lite för aktiv i umgänget med snoken. Hon jagade den runt en bambubuske och försökte få tag i den. Snappade i luften. Men se den typen av närgången samvaro med slingrande kompisar är STRÄNGT FÖRBJUDEN. Matte satte ner foten. Bestämt.

Snoken gjorde kväll och Modji övergick till att försöka fånga humlorna som gladdes åt alla blommande penséer i krukor framför huset. Även det förbjöd Matte. Grinig typ tyckte Modji. Hon lärde sig av mormor Gázzi att getingar smakar mums. Hon lärde sig även att ta död på både getingar och humlor utan att råka illa ut.

Matte fick mejl från Nederländerna. Gátchis Átjájuoksa Ante är höftledsröntgad med resultat Excellent - A!  Liksom två av sina kullbröder. Tyvärr har Pirak fått bedömningen C-höfter.   I Nederländerna är det uppenbarligen inte lika vanligt att höftledsröntga sina hundar. Kanske för att det inte är lika vanligt att jobba med dem. De övriga två hundar som Matte sålt dit är inte röntgade. Tyvärr.

Násti är en hund som på mycket kort tid fått utstå väldigt mycket obehag. Matte var lite orolig att Násti skulle ha fått nog när stygnen skulle plockas bort på lördagen. För andra gången och efter hemska smärtor i samband med omoperationen. Men icke. Násti låg så snällt på sidan på golvet i glasrummet och Husse var med den här gången och stöttade Násti. Matte fick jobba utan att Násti satte sig till motvärn på något sätt. En pincett och en nagelsax. Tvättade i sprit. Násti tvättades. Stygn efter stygn försvann och till slut låg de där alla fem uppradade för kontroll. För att få bort stygnen måste man tillfoga lite obehag när man för in saxen under den strama tråden. Nu satt de dessutom mycket tajtare än sist. Men Násti lät Matte hållas.

Násti är en tålig hund och när hon reagerade så starkt efter den andra operationen hade hon verkligen väldigt ont! Så onödigt. 

Hundarna fick en kvällspromenad med Husse när Matte fixade mat till familjen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)