Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BLÅBÄR!

2015-07-07

Måndag.

Husses semester skulle användas till att tillsammans få färdigt så mycket som möjligt av den upprävda framsidan av huset, innan snickarna börjar jobba i september. Men med hänsyn tagen till att de kommer att trampa runt plintarna vid bygget. Så till rabatten är grunden lagd, men ingen matjord tillförd. De gamla plattorna på gången ligger nu som en altan framför dörren och kross är utkörd och packad till viss del på den nya gången. Men ytterligare plattor behövs och någon form av kanter behövs. Så platt- och stenbärandet fortsätter....  På måndagen for familjen till torpet för att hämta hem där överflödiga plattor av mindre och mer lätthanterligt format på 35 x 35 cm.

Medan Husse kärrade ner plattorna till bilen såg Matte till huset och där var det fint och myrfritt överallt. Aili kom in och kontrollerade som vanligt! Fågelskiten  på verandan skvallrade om mogna blåbär! Torptomten är en bit av en skogsbacke, där baksidan upp mot skogen är ett gigantiskt blåbärsställe i en sydvästsluttning. Här är öppet och torkar inte ut och betingelserna för blåbärsriset mer eller mindre optimala av bärens storlek att döma. År efter år växer sig riset högt och bären blir stora! Matte och hundarna gick lös på bären och alla de tre Lapska dök ner och började äta som utssvultna vilddjur, där alla tre till en början skulle äta från samma buske. Aili är inte så van ännu och höll sig sedan till den buske där Matte plockade. Men upptäckte snart att även hon kunde hitta bären utan problem. Modji som här åt blåbär och däremellan tillverkade knytt med finfina Kirous för två år sedan (minus en månad), trampade ner lika mycket som hon stoppade i sig, där hon gick fram som en bulldozer genom bärriset! 

Den kraftiga värmen och solen var borta och nu var det varning för kulingvindar och regn med åska. För några dagar sedan var det en klass 1 varning för höga temperaturer och nu var det en klass 1 varning för kraftiga vindar. På löpsedlarna varnades som vanligt för farorna med varslat väder! Man vill uppenbarligen skrämma folk. Extrem hit och extrem dit. Feta rubriker. Av regnandet under måndagen blev det endast fyra ynka millimeter i regnmätaren och inte blåste det heller längs Roslagskusten. Husse och Matte var välrustade med regnkläder och blev snart svettiga. Regnet föll milt i enstaka skurar. Hundarna blev lite blöta där bland blåbären, men brydde sig inte mycket.

Efter middagen tog Husse och hundarna en skogspromenad och även i hemmaskogen fanns det gott om mogna blåbär! Hundarna åt sig fram längs med stigen! Promenaden gick i snigelfart! Sniglar decapiterade Matte med hjälp av snigeldödarpinne med rakblad i trädgården under tiden. Fram kom de i blötan och de var många och av en yngre generation. Matte värnar främst om Rosenflockeln som förefaller vara snigeldelikatessen nummer ett! Eller kanske nummer två efter gräslöken. Som Matte klippte ner helt när den invaderats av åtta stora och feta sniglar häromkvällen...

Den kraftiga vinden nådde Roslagskusten på tisdagmorgonen och inte föll det mer regn. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)