Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MERA EPIC! /

Uppskattat Runneskall!

 

2015-05-26

I förra veckan gjorde Nástisonen Epic - Gátchis Átjájuoksa Adja ett godkänt anlagsprov i viltspår! GRATTIS!

Hennes son Mánnu - Gátchis Juoksanáste Mánnu var ute och sökte i många timmar i skogen efter en försvunnen person åt MPS. Han anses mycket duktig och Matte gläds åt att han äntligen får visa vilken bra hund han är!

Ailis kullbror Runne (hos renskötare) - Gátchis Bargi Manni är en slyngel med stort djurintresse och drar ibland iväg ensam efter ren......   Han är bra på att springa tydligen. "Springer sjukt fort och långt!"  Han uppskattas mycket för att han har ett bra och högt skall! Han har lärt sig använda skallet bra av den äldre Lapsktiken i familjen. Underbart med någon som uppskattar rasen som den är och skall vara och inte oroligt undrar om Lapska skäller mycket, om det är en skällig ras och hur man gör för att få dem tysta! För många som frågar efter Lapskvalpar vill ha en Lapsk till utseendet men de vill inte ha skallet, inte självständigheten och inte jaktlusten (en annan sida av vallningsbeteendet). Man vill ha den berömda AV-knappen, men frågar sällan om PÅ-knappen! Matte har fått höra i väldigt många år att en renvallare inte behöver vara social med människor. Angående att familjens egna hundar är så sociala. Men här framhålls Runnes vänlighet som något mycket positivt! Att han är så otroligt snäll mot alla människor inklusive alla barn. Hans familj lever periodvis mycket tätt inpå andra människor.

Runne är en Lapsk som hamnat i rätt miljö. Han uppskattas även för att han är bra på att hänga med på både scooter och ATV och att han är duktig på att simma över älvarna. Även han lyckades drutta i bäcken hemma på vintern, innan han lämnade föräldrahemmet. Som för sin syster Aili var det uppenbarligen bara positivt med en mycket tidig badupplevelse i det fria. Alla syskonen i kullen provade på att gå på vattnet. De var alla kopplade och Matte fiskade snabbt upp dem! Runnes tre systrar lever också mycket aktiva liv och uppskattas högt för sina mycket goda arbetsegenskaper.

På måndagmorgonen förtvivlade Matte och undrade om det planerade nya rummet skulle bli en altan i brist på snickare. Men si! Då ringde en kille som räknat och funderat och lämnade en preliminär offert samt ett betydligt tidigare datum för eventuell byggstart än vad som nämnts tidigare. Matte har en snickare! Eller två. Nu hoppas Matte på att ett lokalt familjeföretag är en trygg satsning för genomförandet av bygget.

Glad i hågen grävde Matte vidare i sin jord och flyttade uppgrävd jord till de sår som uppstod när det grävdes för plintar. Växter med blottade rötter måste räddas! I ansiktet hade Matte den nyss utslagna Luktolvonbusken och tidvis Inspektorskan Aili. Som konstaterat att Matte besökt tandläkaren på förmiddagen! Det var rent märkligt så intresserad hon var av lukten från en bedövning, en lagning och tandstenborttagning! Matte hade inte ätit något alls, så det var tandläkardofterna hon måste kolla mycket noga. Ingen hund har tidigare velat utforska Mattes mun efter ett tandläkarbesök!

Aili är lite egen, på sitt otroligt charmiga sätt!

Antal kommentarer: 1

2015-05-26 11:12:11 - Jeanette & Adji

Lite egna är dom allt våra små troll:P (heart)men bara åt det positiva hållet.(star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)