Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÖVNING - EFTERSÖK

2018-09-16

Fredagen gick åt till en del förberedelser inför lördagens övning i skogen hemmavid. Träningsgruppen har fått med båda sina anmälda lag till den årliga lagtävlingen för sökhundar, med inriktning räddningssök. Tävlingen äger rum i trakterna av Uppsala  den 19-21 oktober. Sammansättningen i årets båda "Lapsklag" är lite förändrad med två nya deltagare, en i varje lag. En patrullhund ersätts av en annan patrullhund och en Lapsk ersätts av en Jaktlabbe. Tävlar gör totalt fem Lapska Vallhundar.

För att trimma ihop de båda lagen och för att komplettera räddningssökträningen i "miljö" med skogssökträning/orientering, hade Matte planerat en halvdag med en övning i skogen tvärs över vägen. Husse var bara involverad i periferin, då så många som möjligt skulle få göra denna övning. Vilket innebar att Matte och Aili avstod, men Husse och Modji skulle vara med och öva.

Lördagen var den dag då samtliga lagmedlemmar kunde närvara på en övning och klockan nio anlände de till den lilla stugan i skogen. En medföljande anhörig/hjälpförare och Matte begav sig iväg ut i skogen, medan lagmedlemmarna fick gömma sig i vedboden, för att inte kunna se i vilken riktning de båda figuranterna begav sig hemifrån. Husse delade ut varsin inplastad karta till de båda lagledarna och på dem hade Matte ritat in sökområdet. Ett område med få ledstänger, vägen den enda tydliga, med två kraftledningar som inte finns på kartan och ett mycket kuperat område med bergryggar i nord-sydlig riktning. Området sträckte sig på djupet i ost-västlig riktning. Storleken kan närmanst beskrivas som att den omfattade den skogsrunda som tar en halvtimme att ta sig runt på stigar när man hittar, plus en halv gång till så mycket skog på bredden. Inget jätteområde alltså, men svårgånget och svårorienterat då det mesta är grått på kartan, vilket står för "berg i dagen" och bergknallarna/åsarna går i varandra och de små gröna svackorna är knappt synliga på kartan. Den karta som användes var ett förstorat utsnitt av den vanliga terrängkartan, utan skalangivelse. Någon orienteringskarta finns inte så långt bort från tätorten.

Matte lämnade av figurantkompisen vid ett övergivet grannhus i skogskanten, i den vänstra frmkanten av sökområdet, där det fanns ett lämpligt utrymme under en gäststuga att gömma sig på. Själv trasslade sig Matte ut från tomten och in i skogen mellan risiga och täta granar, för att krångla till eventuellt spårtagande och tog sedan en kompassriktning mot nordväst. För att själv bege sig till det bakre högra "hörnet" i sökområdet. Det innebar en rask vandring på diagonalen över ett antal bergryggar och fram till kanten av en mosse och en högplatå med vitmossa och glest stående tallar. Här hittade Matte en spricka/grop bevuxen med mossa och lågt sly där hon tog sig ner och satte sig till rätta. Iklädd en skogsgrön regnrock med huva, svarta regnbyxor och gröna gummistövlar. Inklämd i de risiga buskarna borde hon vara svårupptäckt även bara några få meter bort.

Har satt sedan Matte och förundrades över att inte ett enda djur vare sig hördes eller syntes. Bortsett från några enstaka myggor. Flyget till och från Arlanda bröt bryskt tystnaden påfallande ofta. Efter drygt en timme hördes hundskall på avstånd, men det försvann igen. Lite senare återkom hundskallet på långt håll. Så småningom hördes även en människa tala med sin hund och bara några meter bort stod sedan hundägaren utan att se Matte, men såg att hunden fyndat. Lagledaren tillkallades och laget hade fyndat. Det är så man ser på det. Därefter kom den första hunden fram och fick fastställa vittringskällan, varefter en stel Matte pallrade sig fram och upp ur gropen. Vindförhållandena var inte helt lätta när vinden snurrade runt kring Matte i gropen och bara pustar kom upp och spreds vidare. 

Laget hade löst uppgiften och kontaktade det andra laget för att stämma av och då även det laget fyndat och redan befann sig vid startpunkten hemma hos Lapskflocken begav sig alla tillbaka dit.

Husse hade redan satt på kaffet och Matte plockade fram bröd och pålägg. Nu följde en genomgång och eftersnack i trädgårdsmöbeln. En nyttig övning som gav vissa insikter om vad som behöver finslipas inför lagtävlingen. Vilket ju var exakt vad Matte avsett med det hela.

Lite senare tog Husse med Aili ensam på en tur längs den vanliga rundan på en halvtimme i skogen. En tur som tog längre tid en vanligt då Aili hade mängder med ny information att ta del av! Mååånga var de platser även hon måste kissa lite på! Mycket nosande blev det och Husse hade roligt åt ett helt annat beteende hos Aili än vid de vanliga och rutinmässiga skogsrundorna. Så helt klart hade Aili mycket stor behållning av sin ensampromenad med Husse i skogen, efter det att sex träningskompisar traskat runt i "hennes" skog.

Matte som fått hem fler stenar för att avsluta sin stenmur ägnade sig åt detta och lade den sista stenen lagom när Husse och Aili kom tillbaka. En lagmedlem hade mycket generöst lämnat kvar en hög med kantareller som stått "i vägen" när hunden rastades vid ankomsten och nu fick de förgylla middagen!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)