Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÖSHUNDAR

2014-11-25

Det blåste förskräckligt från söder hela måndagen! Men med sex plusgrader var det rätt behagligt att vara ute trots allt. Det tyckte inte hundarna! Som alla tre trängde ihop sig i den stora hundkorgen på glasverandan så småningom. Men dessförinnan kom en kraftig virvelvind och kastade upp eklöven högt i luften, samt vräkte omkull den stora smidesportalen med clematis. Aili låg på gräsmattan och gnagde ben, men som tur var föll den tunga ställningen åt andra hållet, över bron över bäcken. Den har ramlat en gång tidigare och då ut över gräsmattan. Efter det fäste Husse den stadigare och på större djup. Aili blev mest nyfiken och efter att ha rusat undan vid fallet och smällen i en betongplatta, återvände hon till sin plats och bengnagandet.

Matte ägnade mycket tid och kraft åt att slutgiltigt tömma alla blomlådor på petunior och annat, samt att rensa ur alla pelargoner och ställa in dem i lillstugan för vinterförvaring. Det var inte första gången petuniorna närmast huset blommade hela november! Förra året var november en lika mild och solfattig månad och det hände även bara några år tidigare. Men 2010 var det snöstorm i november! Särskilt den 29 november då Mattes mamma somnade in hemma i sin egen säng och Matte var ute på vägarna.

Efter en kort stund inne med eldande i kaminen och lite mat i magen, tog Matte med sig hundarna på en promenad upp till sjön. Där släpptes hundarna lösa och fick knata upp och nerför alla bergknallar längs strandlinjen. Mycket uppskattat! Bra träning för Matte som var mycket noga med att inte halka på klipporna eller alla tallrötter som ringlar sig fram och nu dessutom är såphala. Här uppe vid sjön Hoven skyddade skogen för de kraftiga och byiga vindarna och det var mycket behagligt! Lite vårkänsla! Násti höglöper, men är väldigt följsam eftersom hon vet att Matte är godisautomat när hon går med tre lösa hundar. Lite avståndslydnad och fjärrdirigeringar tränades kollektivt med tre lösa hundar. Matte njöt stort av att kunna gå i skogsmarken vid sjön igen! Så här års är det dessutom mycket lättare att ha hundarna lösa här, då det är tämligen folk/hundtomt i området i veckorna och faktiskt även i helgerna.

Matte njöt och hundarana föreföll mycket nöjda och de skötte sig väldigt bra. Aili var hörsam när hon råkade rassla iväg lite väl långt i förväg.

Hemma på tomten fortsatte Matte med sitt pysslande ännu ett tag och hundarna höll sig även nu i lä på glasverandan. Där har de både en stor pilkorg som rymmer alla tre och är bäddad med olika fällar, samt "balkongmatta" över hela golvet. Dörren var öppen så valet var fritt.

Men det förutspådda regnet kom ungefär samtidigt som det skymde på och efter fyra timmar utomhus drog sig Matte och hundarna in i brasvärmen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)