Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KRYPTRÄNING (foton)

2019-03-14

Onsdag.

Nej, rubriken syftar inte på Mattes fysträning för att kunna gå stadigt och bra! Så långt tillbaka har det inte varit nödvändigt att backa, som att lära sig krypa innan man lär sig gå. Som tur är!

Kvällens träning var förlagd till en trevåningsbyggnad med ett gytter av små rum och två trapphus, till nyligen använd som asylboende. Tränade den här kvällen gjorde två Lapsktikar, tre Lapskhanar och en Jaktlabbekille. Gruppen delades upp i två halvor på tre ekipage i vardera gruppen och så fick man lägga upp varsin övning åt varandra. Det är viktigt för både hundarna och förarna att variera sina träningar och att "ställa till det" lite ibland för att höja ribban. Samt att träna specifika moment som kan förekomma både i skarpa lägen, på tävlingar och övningar.

Den grupp som började, där Husse ingick, fick en övning med tre figuranter gömda på okända ställen i hela huset. En i taget skulle söka igenom alla de tre våningsplanen på tid och plocka fram figuranterna. En husse fick vara "tävlingsledare" för denna övning, när hundens matte körde hunden. Var och en fick avgöra hur söket skulle läggas upp och om de skulle köra med lös eller kopplad hund. Först ut var Husse och Modji och hon jobbade på jättefint och plockade figgarna vartefter, med fina markeringsskall. Men det är definitivt inte samma sak att köra hunden utan tidspress, som att ha en person tätt i hälarna som klockar varje sekund!

I skarpa lägen, på prov och på tävlingar har man oftast mer eller mindre hårt begränsad tid till sitt förfogande för att söka av ett angivet område! I området fanns en korridor med flera mindre rum där endast hunden fick gå in och söka. Likaså fick endast hunden gå upp på det översta planet och söka. Föraren måste stanna nedanför trappen. Samtliga funna figuranter tog med sig hundarna till förarna. Här fanns inte tid till så mycket snack och klapp och kel vid fynd, med en lätt stressad förare som ville jobba vidare! Något som var annorlunda för hundarna i jämförelse mot det vanliga. En belastning/störning för hundarna. Tiden som hundarna beövde för att hitta de tre figurantena på de tre våningplanen, som sökområdet bestod av, landade på jämna 4-5 minuter totalt. Mer tid tar det inte för en hund att söka igenom en såpass stor byggnad, om man kör på och inte vare sig fastnar någonstans eller nöter i onödan, utan litar på sin hund.

Den andra gruppen, där Matte ingick, fick starta med ett förbud för hundarna att nudda något enda trappsteg! Vilka det fanns väldigt många av i huset! Frisök med lös hund hade alltså sina risker. När hundarna sökt av bottenvåningen bars de uppför den första trappen och här fick Matte bärhjälp för att få upp Aili. Nästa order/information var, att på det mellersta våningsplanet hade en olycka skett, så att "taket rasat ner på en lägre nivå, varför det bara gick att ta sig fram krypande!" De tre förarna gick ner på knä och sökte sedan krypande av varsin del av våningsplanet med kopplad hund. En belastning/störning för hundarna. Aili verkade inte alls obekväm med att Matte kröp och jobbade på fint. Sökande igenom rum efter rum och skåp efter skåp. I skarpa situationer, på tävlingar och övningar kan man behöva krypa med hunden för att kunna söka av trånga utrymmen.

Klicka för större bild.

Gruppen samlades sedan alla rum på våningsplanet ansågs väl avsökta och rapporterade att inga fynd gjorts. Varpå gruppen beordrades upp på det översta planet, genom att återigen bära hundarna uppför den smala och svängda trapp som ledde dit. För hundarna är även detta att bli buren en form av belastning, när de sedan omedelbart sätts i arbete. Här fick gruppen vänta i ett tillstängt rum och varje ekipage fick sedan göra ett enskilt sök av resten av våningsplanet. 

Klicka för större bild.

 Nu fanns det gammal vittring i hela huset och enkelt blev det inte för hundarna! Men de jobbade fint och hittade de två figuranterna instängda i ett skåp respektive en trång städskrubb.

Övningen avslutades med att samtliga hundar i båda lagen skickades ner ensamma, en och en, på sök i den ännu outnyttjade källaren. Där luktar det lite sunkigt och där är det inte rent och fint! För att hitta figuranten måste hundarna passera genom ett flertal rum/utrymmen och ta sig in i en halvmörk skrubb, där han satt på en uppochnervänd tvättkorg av det rangligare slaget. Som figge får man står ut med en hel del!

Då det första laget jobbat så snabbt och effektivt, fick de hundarna sedan varsitt sök efter en enda figurant. Gömd på okänt ställe någonstans på de tre våningsplanen. 

Tack alla för en omväxlande och givande träningskväll! Det är fantastiskt vilka hundar vi har som finner sig i alla tokigheter vi utsätter dem för! De bara ligger där tysta och snälla, uppbundna i grupp och väntar på vad vi har hittat på denna vecka!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)