Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING SKANSKA

2013-08-29

Onsdag.

Matte tog en morgonpromenad med hundarna i sommarsolen och sedan kom Mattes yngste son på besök. Det blev fika i trädgården och så tog han med Modji på en promenad. Násti fick vara "ensamhund" med Matte en stund. Det gillar hon.

Husses bil var hos doktorn, så Husse for direkt från jobbet till träningen i Upplands Väsby. För att spara tid. Matte packade träningskläder/saker, tog med hundarna och drog iväg hon också till träning. En tur på 45 minuter. Lyx! Andra fick denna kväll köra 1½ timme eller mer för att få träna. Stort avstånd eller mycket trafik kring Stockholm. Under väldigt många år var det Matte som körde så långt för att ta sig till träningsgruppens områden kring Uppsala. Hemkomst kring midnatt många gånger. Då skulle hästen nattas och sedan ringde väckarklockan vid femtiden. En bra träningsgrupp är mycket värdefull och nödvändig för att utveckla både hunden och sig själv. Tillgång till bra träningsområden är också ett måste.

Nástisonen Lime tränades en stor del av kvällen i att vara uppbunden, när andra hundar jobbade i närheten. Han skötte sig mycket bra och höll tyst. Det är inte alltid det fungerar att ha hundarna i bilarna under träning och då måste de kunna vara uppbundna under tystnad. Det kunde grabben. Han fick också ett frisök och löste uppgiften mycket bra. Med utmärkta skallmarkeringar, trots att han tränats i att inte skälla när han är uppbunden. Hundar är inte korkade. De kan skilja på olika siturationer.

Modji fick ett frisök och skötte sig mycket bra och var lyhörd för dirigeringar. Matte har olika visselsignaler med pipa och visar med hand/arm var Modji skall söka. Modji fick tre figuranter utlagda på för Matte okända platser. I olika områden av lite olika karaktär. Bra och tydliga skallmarkeringar. Násti fick ett frisök över ett mindre område och fick BINGO! Fem figgar satt ihopklämda mellan två bodar och samtliga godisbelönade! Legan var inte helt lätt, då vittringen spreds längs väggarna åt olika håll. Vittringskällan var lite knepig att fastställa.  Eftersom Násti går på cortison en vecka till för ögat, vill inte Matte att hon anstränger sig fysiskt för mycket. Inga restriktioner från veterinären, men det känns bäst att låta henne ta det lite lugnare en kort tid.

Den unga Lapskgrabben har vuxit för var vecka och ser nu inte ut som en valp, utan snarare som den tonårsgrabb han börjar bli. En mycket stilig svans har han! Att gå vindstig var till en början bara att glömma. Ingen vind. Ingen som helst vind! Han bjöds i stället på hanteringsövningar så länge. Men situationen förbättrades mot slutet av kvällen och när alla hundar kört sina sök fungerade en vindstig utmärkt. Killen tog vind, fick vittring och skyndade ut till figgen för tubbelöning. Duktig kille med bra figurantintresse!

Den ambitiösa lilla L. var ute på frisök med ny och dåligt fungerande fastrulle. Den hamnade bakom - på nacken hela tiden. Men en kreativ arbetshund finner på råd! Matte var "karantänsvakt" för att hjälpa den som har lite svårt att vara tyst att hålla klaffen i bilen. Inte lätt för en ungdom att veta vad som gäller om ingen talar om detta. Matte uppfattades som en öppen figge och L. kom i full fart. Kom inte åt fastrullen, hittade ingen lösrulle och tittade sig förtvivlat omkring. Greppade en långsmal liten plastbytta full med vatten och drog iväg blixtsnabbt. Med vattnet skvalpande runt omkring! Lösrulle! Kreativ problemlösning. En helt fantastisk hund som alltid ger allt och bara älskar att jobba med sin matte. Orädd med stort figurantintresse. Borde ha varit räddningshund. Definitivt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)