Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EPIC RALLYCHAMPION!

2019-09-02

Ett stort GRATTIS till Elina och Epic! Gátchis Átjájuoksa Adja. Epic har blivit rallylydnadschampion!

lördagen drog Lapskflocken iväg och uträttade en del ärenden, nu när inga valpar delade upp flocken. Under sommaren har Husse fått fara ensam och Matte har varit hemma med hundarna. Nu skulle något vintergrönt träd införskaffas för att få balans i trädgården. Så här års är det tjugo procent rabatt på vintergrönt där Matte handlar växter. Där finns stor kunskap i form av utbildade trädgårdsmästare och hjälp och råd förmedlas frikostigt. Valet föll på en koreagran som inte blir alltför hög och tål att placera som ett karaktärsträd framför huset. Den växer konformat och har upprättstående blå kottar. Det var lite tomt i luftrummet där och särskilt vintertid ligger stugan naken, när lövmassor vissnat och försvunnit. Med hem följde växter för en höstplantering i den stora zinkbalja som valparna haft som klätterställning i valphagen. Den är inte tät i botten och utmärkt att plantera växter i. Vilket Matte sedan ägnade eftermiddagen åt. Husse promenerade i skogen med hundarna. Kvällen fick de sedan tillbringa ensamma i stugan, då Husse och Matte traskade över till en granne och åt kräftor och räkor, ute på en stor takförsedd veranda. 

söndagen trädgårdsjobbades det frenetiskt i och kring bäcken, innan höstregnen fyller bäckfåran och omöjliggjör en mycket välbehövlig rensning. Det är redan nu vatten i botten, vilket inte syns under alla frodig grönska som fått växa fritt under sommaren. Husse tog spaden och klev ner i bäckfåran och Matte tog eltrimmern och rensade slänten och kanterna ovanifrån. En paus behövdes och den på lördagen utvalda granen skulle hämtas med släpet. Luftfuktigheten var hög liksom temperaturen med tjugosex grader. Det var knökfullt hos trädgårdsmästarna denna dag! Parkeringen överfull och många ville ha hjälp. Känslan var tropisk och växterna har satt fart den senaste tiden. Matte skördar jordgubbar dagligen i det lilla pallkrageväxthuset. Ett väderomslag med regn är dock på gång och både Husse och Matte satte åter fart med sitt rensande kring bäcken.

Hundarna fick underhållning när en "ödestuga" inom synhåll skulle visas för hugade spekulanter. Bilarna radade upp sig längs vägkanten och en aningen tunnelseende man tog skydd bakom sin bil, i vägkanten, för att kissa. Med en mindre hund i ena handen stod han där knäande och vinglande och försökte få ordning på kisseriet. Mitt framför näsan på Matte som plockade ner äpplena från trädet strax intill. Varför medföljande kvinna inte ingrep och tog över hunden kunde Matte inte begripa! Hon stod där mitt i vägen som någon form av väktare av den blottade och blottande mannen?! Blir detta par de nya grannarna månne.

Matte tog en liten paus från trädgårdsarbetet när trimmerbatteriet måste laddas. Hundarna kammades båda ur. Modji har inte fällt färdigt. Hon började fälla i början av sommaren och fällde då rejält. Men efter det att valparna föddes avstannade den påtagliga fällningen och ny päls växte ut vartefter och blandade sig med den gamla och solblekta. Varför Modji har lite skiftande bruna färger och en blandad gammal och ny pälskvalitet. Av någon anledning. Matte gör sitt bästa för att hjälpa Modji att bli av med den gamla matta pälsen och den behöver fåglarna nu inför vintern. När Modji var genomkammad stod Aili helt stilla på kö och bad om att bli kammad även hon! Hon klev liksom fram när hon kände att det var hennes tur! Snacka om kökultur! Hon är i stort sett urfälld nu. Ny fin päls täcker äntligen lite tunt hela tutteriet! Allt är äntligen läkt där! Nu är det bara uppe på ryggen hon har lös päls som kliar och den vill hon ha bort. Vilket hon självklart fick och Matte kunde sätta upp två stora bollar med urkammad päls i staketet till fåglarna.

Aili är sitt gamla spralliga, intensiva och explosiva jag igen! Matte är djupt tacksam över att ha kunat rädda Ailis livmoder. Den hängde på en skör tråd såsom varande orsaken till hennes ohälsa efter förlossningen. Det kostade, men det var det definitivt värt! En kastration är ett större och mer riskfyllt ingrepp än ett kejsarsnitt. Aili skall inte ha några fler valpar, men livmodern skall hon ha kvar! Genom flera ultraljud kunde man till slut friskförklara den. Den är nu fulllt normal igen och avslag kan förekomma mycket lång tid efter en förlossning tydligen. Men nära var det att den gick förlorad. Inte heller var det någon befarad urinvägsinfektion. Aili är en yster unghund till sinnet och även till kroppen i avsaknad av viss muskelmassa efter sommarens valperi. Tutteriet har återtagit sitt diskreta utseende.

Rapporter från Ailivalparnas nya flockar trillar in och bilder skickas. Vilket uppskattas väldigt mycket av både Matte och Husse! TACK! Alla har funnit sig väl tillrätta och uppför sig välartat! De lever i hundvana flockar vana vid Lapska Vallhundar och uppskattas för just det de är. Pigga, sociala och smarta Lapska Vallhundvalpar. De har snabbt vuxit in i sina nya familjer, med såväl två- som fyrbenta medlemmar. Det värmer uppfödarhjärtat att få veta!

 

Antal kommentarer: 2

2019-09-02 14:25:34 - Eva

Tack igen för att vi får ta hand om Gátchis Åtså Násste. Hon är en helt perfekt söt, duktig, busig, vild och full av upptåg, med andra ord en helt perfekt Lapsk vallhund. Allt detta tack vare sin utmärkat uppfödare som vet hur man präglar och uppfostrar en Lapsk valp. Tack också för allt du lär oss hela tiden. Jag uppskattar dina tips och berättelser. Tasskramar och kramar från oss alla i Algoviks-flocken. (heart)

2019-09-02 21:20:49 - Marianne

Varmt tack! (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)