Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VALPARNA PRIO ETT, foton

2019-07-12

Onsdag - fredag.

Dagarna flyter ihop lite och allt fokuseras på MAT, flytande och fast och knyttens välbefinnande. Vilket även inkluderar deras mammas välbefinnande. Knytten äter lite hipp som happ dygnet runt. Tätt mellan tankningarna ibland och inte alls så tätt däremellan och ingen ordning är det. Det är något Matte missar i knyttens och Ailis överenskommelse där. Ibland ligger hon utom synhåll för dem i ett annat rum eller ute och ibland ligger hon liksom och väntar på att de skall vakna, på mattan strax intill. Ibland går hon helt sonika in i lådan och ser till att de vaknar så att mjölkbehållarna blir tömda. Matte fogar sig och ansluter så ofta hon får chansen. För att alla knytt skall få äta när mjölkbaren är öppen. För att Ailis ärr efter operationen skall skyddas så gott det går. Plåster funkar ju inte och inte något annat heller. En lite ficka där ett stygn släppte tidigt i ytterhuden blir illa sargad av mjöltrampande ivriga valptassar ibland och läkningen fördröjs. Ingen stor grej, men inte behagligt för Aili! Varför Matte står där på knä mot väster i nattlinne nattetid och mer påklädd dagtid och håller ett skyddande finger över denna lilla ficka. Som blir allt grundare och finare vartefter, men det tar lite tid när kraften i trampande tassar snabbt blir större. Aili hade tydligen en ovanligt stor livmoder varför snittet blev längre än vanligt och detta knottriga ärr skyddas inte av någon päls. Ailis underrede är totalt renrakat efter kejsarsnittet. Där fastnar även nyklippta knyttklor mer än gärna.

När Matte inte knäböjer vid lådan vid tankningarna fixar hon mat till Aili, som är konstant hungrig och får fyra stora måltider varje dag inklusive en del stärkande och gödande mellanmål som guldkant på tillvaron och anpassade förstärkningar. Att även Husse vill ha mat finns någonstans i Mattes bakhuvud, men då knytten är prio ett blir det lite si och så med Husse och maten. Så han åker ner till golfbanan och har tumme med kocken och får två luncher till priset för en - att ta med hem! Så även Matte får lite mat så hon orkar med nätter med bara fyra timmars sömn ibland. I rättvisans namn har Matte faktiskt lagat några enstaka måltider sedan knytten anlände. Kassler och färdig potatisgratäng "så god att du kan kalla den din" är mat det också.

Knytten har nu börjat få tänder och de har fått vara ute för första gången. En halvtimme på torsdagen och fyrtiofem minuter på fredagen. I en kompostgallerhage av format lagom stort som första hage, så att de hittar hem. En fäll och betongplattor som underlag på torsdagen och nysnaggad växtmatta med minutiöst bortplockade blommor på fredagen. Det mesta av det man kallar gräs tog torkan i fjol sommar och kvar blev gröna blomblad av daggkåpa, smörblomma och blåsuga, samt massor med klöver. I blmmorna surrar bin och humlor och lite andra insekter och på dem skall inte små knytt trampa! Än mindre smaka! På torsdagen var det rätt varmt och Ailis vattenskål drog till sig knyttens nyfikenhet! Jaffi testade med en tass, gillade vad hon upptäckte och var snart i med alla fyra tassarna. Övriga syskon stod i kö bakom. Men Jaffi blev kvar en stund innan hon backade ut ur vattenskålen igen. Smart! Då rakt fram var blockerat av gallret. Syskonen hann tröttna på att vänta och slocknade liggande i skuggan av mor sin, som noga övervakade sin dotters badande i dricksvattnet.

Valparna växer fort och snart far de iväg till nya hem. Tiden rasar iväg och mycket skall hinna göras och tas tillvara. Men det andra livet, det där knyttfria livet, pågår samtidigt. Matte kände sig som varande på rymmen vid en tur ner till centrum på torsdagen. Ännu mer på rymmen kändes det, när ett mycket kort stopp gjordes hos en gammal kompis längs vägen. Long time no see!

Modji och Aili fäller, husse har dammsugit i stugan och borstat ur Modji, Matte har kört tvättmaskinen med hundfällar och borstat ur Aili. Matte har fördelat en halv Ailimåltid i form av valpsmått torrfoder över hela gräsmattan och den halva måltiden tog trettio minuter under rörelse i lagom lågt tempo för Aili att få i sig. Husse har varit och tränat som vanligt en kväll med Modji. Fokus var avståndsmarkeringar på högt placerade figuranter. Modji sjötte sig jättefint och stod på bakbenen och skallmarkerade på ojämnt underlag rakt uppåt mot figuranten! Perfekt balans och Modji är vid 10½ i mycket fin form.

Matte har också upplevt sensationen av när ett knytt smakar på förstärkardelen/hörapparaten bakom örat! Det smaskandet är sensuellt och väldigt högljutt! Det missar ni som inte har hörapparat! Den intensiteten på ljudet blir det inte utan apparat! Kluckandet när mjölken rinner till och fyra knytt bara sväljer och sväljer kan bara inte bli detsamma utan konstgjord förstärkning! Häftigt!

Klicka för större bilder. 

  

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)