Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BONNTUR IBLAND (hundfoto)

2018-03-25

Fredagen var planerad sedan mycket länge med ett besök på den stora trädgårdsmässan i Älvsjö. Med tanke på det hårda slag Matte fick i bakhuvudet på torsdagen avvaktade Husse och Matte under förmiddagen för att känna sig säkra på att Matte mådde bra. Under tiden tog Husse en promenad med hundarna. Bortsett från en känlsa av att ha blivit överkörd av en ångvält med många mörbultade muskler och en bula i skallen, samt en ny och överraskande rädsla för att det "skulle vara kört", kunde Matte konstatera att hon hållit överraskande bra för att bli bryskt dängd i backen. Ett hållfasthetstest som får anses väl godkänt. Man skall ha bonntur ibland. Det tycker Matte att hon hade även denna gång.

På mässan separerade Husse och Matte och tittade på olika saker. Husses intresse för dyra kläder till lågt mässpris hos "Garden Girl" är mindre än minimalt. Matte njöt av livet och skrotade runt i sakta mak. Hittade precis vad hon sökte i form av ett litet smidesbord, lämpligt som avlastningsbord i den trånga hallen, i stället för en stor gammal byrå som stått i vägen nu i fjorton år. Vilket är korkat. Men man blir ju hemmablind förvisso. Nu står där ett vackert och litet gracilt bord , mer som en bricka för två kaffekoppar och lite kakor i trädgården. Men lämpligt även som avlastningsbord i en trång hall tycker Matte. Husse håller med och hallen blev rymligare med mer golvyta åt hundarna att ligga på. Många hundar väljer just hallen som lämplig liggplats, då de där har koll på mycket.

lördagen blåste det hårt och svinkallt och ishalka var det överallt. Hundarna hade fått minimalt med utevistelse dagen innan och måste kompenseras. Golfbanan har fram till nu varit täckt av ett tjockt och svårgånget snötäcke, som de senaste dagarnas dagsmeja nu fått att sjunka samman. Alltså for hela Lapskflocken iväg dit för att låta hundarna få springa lösa i snön ett tag.

Tunggått var det onekligen fortfarande! Tjock och kompakt blöt snö sög! Även hundarna fick ta i för att ta sig fram i hög fart! Ytorna lockade till spring och sprang det gjorde de! Husse och Matte lyckades i alla fall traska ett stycke bortom 200-metersskylten i motlut, för att göra en båge runt hela drivingrangen och kände sig rätt nöjda när de återvände ner till byggnaderna vid golfklubben, tillsammans med hundarna. Som inte verkade det minsta nöjda med en så kort promenad. Trots att de fick ta i lite för att ta sig fram i det förvånansvärt tjocka snötäcket.

Husse och Matte körde då lite långa budföringar och skickade hundarna mellan sig över en stor yta, medan de själva höll sig gående lite hit och dit där det inte varit så mycket drivbildning. Husse och Matte pulsade tungt och sävligt, medan hundarna kutade i fullt ös för små godbitar! Men Husse fick nog av det tunga gåendet och Matte var aningen evisare och ville ge hundarna lite mer aktivitet efter fredagen, då de varit ensamma en halv dag. Det händer inte ofta! Men det dåliga samvetet gnagde. Därför sattes Modji och Aili på ett kvarkommando hos Husse, medan Matte tog resterna av hundgodiset och bröt det i minibitar, som sedan kastades ut åt alla håll, medan Matte pulsade runt i snön och hamnade allt längre bort. Hundarna satt snällt kvar och väntade!

De satt där de blivit satta ända till dess de skickades iväg på godisletandet. Nu hade de att göra en bra stund framöver! Först var det lätt, då små bruna prickar syntes på snön. Vartefter sjönk de ner av sin värme från Mattes hand och blev osynliga. De trampades även ner av hundarna själva när de for omkring och letade efter de små godsakerna över den rätt stora ytan. Som vanligt nöjdade sig Modji först, medan Aili hade svårt att sluta söka. Uthållighet i arbete är en egenskap som är värdefull och Aili ger inte upp! Modji hade nog inte gett upp riktigt. Snarare, med större erfarenhet, insett att nu var allt som fanns att hitta både hittat och uppätet!

Även hundarna föreföll nu rätt belåtna med snöspringandet och var inte särskilt svårövertalade när Husse och Matte drog sig tillbaka till bilen.

Hemma blev det sedan fika framför brasan och från taket rasade stora snömassor och tunga isklumpar. Mer is framför stugan. Nu fick det räcka med utevistelse för den här dagen.

Bilden till vänster på Aili och Modji är från lördagen. Bilden på Runne till höger är tagen för ett par år sedan. Bilderna på syster och bror passar fint ihop tycker Husse och Matte och deras mamma Modji kommer baköver.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)