Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UPPDELAD TRÄNING

2017-06-08

Onsdag.

På kvällens träning var det full grupp! Vilket innebar fyra Lapska tikar, tre Lapska hanar och en Springertjej. Två lag som hoppas komma med på lagtävlingen och som varit med i ett par år. Finns det fler träningsgrupper med så många Lapska Vallhundar som tränar regelbundet en gång i veckan? Sex av de Lapska är nära besläktade dessutom!

Kvällens träning ägde rum i källaren till ett sjukhus under omdaning. Hundarna bands som vanligt upp i olika rörfästen i rad längs en gång, med sina förares jackor som liggunderlag eller bitar av fällar. Ofta väljer hundarna att lägga sig bredvid de omsorgsfullt utlagda underlagen, men de har i alla fall fått ett erbjudande om att ligga mjukt och skönt.

Kvällens träning startade lite annorlunda, då en födelsedag skulle firas med tårta. I ett av källarutrymmena hittades två trädgårdssoffor och två bord och riktigt festligt blev det i de dammiga lokalerna, med mängder av rör dragna i taket.

En lite annorlunda träning var planerad den här kvällen, då en av gruppens medlemmar nyligen utbildat sig till instruktör i nosework/specialsök. Nu skulle träningskompisarna få prova på! Gruppen delades i två och den ena halvan började med sökträning i de olika rummen i källaren, medan den andra halvan startade med noseworkträning i ett separat utrymme. Aili var först ut och hon fick titta på när kartongerna preparerades med korv i microbitar. Hon fick sedan söka igenom fem öppna kartonger på rad, i vilka några microkorvbitar låg längs kanterna. Svårighetsgraden ökade sedan och kartongerna stängdes och doften lades till. Det fungerade som bäst när någon annan än Matte godisbelönade vid den lilla öppningen i den kontaminerade kartongen, den där lukten fanns. Har Matte en liten godisbit i handen för snabb belöning fokuserar Aili på den. Ligger godiset i fickan fokuserar Aili på att högerhanden skall ner i fickan och belöningen blir inte snabb nog. Så Matte stoppade hundgodiset i munnen och fick fram det snabbt utan att Aili var medveten om varifrån. Bra. Men det mjuka godiset blev lite slemmigt....   Sedan lades lukten till och Aili lyckades ganska bra, men att avläsa henne tyckte Matte var svårt.

Modji fick göra samma övning och här blev det tydligt att Modji lärt sig läsa Matte bättre än tvärtom. Mattes kroppsspråk skvallrade och Modji kanske inte visste så mycket som det kunde förefalla om vad hon sysslade med. Förarfel som alltid. A och O i denna träning är att BLIXTSNABBT belöna korrekt samt placera belöningen korrekt. Är ryggen och lederna lite stela, så är det sannerligen inte en självklarhet att lyckas med detta. Men nu är det som det är. Vissa dagar tar det längre tid att kröka ryggen ner till golvet än andra. Vissa dagar är även knoppen aningen trögare än andra. Men Matte kämpar på. Det skall bli bra i slutändan. Husse var i den andra gruppen och berättade att Násti skötte sig fint och lyckades ungefär som sina ätteläggar på kartongsöket.

Byte av område och uppgifter blev det i halvtid och nu hade Aili två figuranter att leta rätt på. De var gömda bakom två dörrar i ett och samma utrymme centralt i källaren och vittringen svepte in i intilliggande rum. Matte visste inte i förväg var figuranterna var gömda. Aili jobbade självständigt och bra och löste uppgiften fint genom att ringa in de olika vittringarna. Modji fick samma upplägg, men ett av gömställena byttes ut till en annan dörr,  för att försvåra uppgiften ytterligare. Utrymmet som vittringen svepte in i blev på så vis större. Násti fick på ett kopplat sök söka igenom det stora fläktrummet och i skyddsrummet fick hon ett frisök. Hon fyndade totalt tre personer och jobbade med stor intensitet och stor glädje! Som vanligt.

Efter tårtkalaset behövdes lite mat och kvällen avslutades på MAX. Tack alla för en omväxlande och trevlig träningskväll som vanligt!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)