Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄDRET ÄR PÅ MODJIS SIDA, foton

2022-04-17

Långfredagen.

Mitt på dagen anlände Mattes söner med "tjejer" vilket Modji och Aili uppskattade väldigt mycket! Det fina vädret gjorde att dörren till uterummet kunde stå öppen och hundarna fick möjlighet att närvara, men inte precis vid matbordet och i köket, där maten var uppdukad som buffè. Så här års växer den lilla stugan!

För Modji var situationen sådan att hon hade god aptit och magen fungerade. Men någon form av låsning gör fortsatt att hon behöver hjälp med massage och stretchning för att komma på benen. Knölen över ryggraden framför skulderbladen är oförändrad i storlek men mjukare. Aili börjar vänja sig vid situationen. Matte avstår långpromenader med Aili, för att inte oroa Modji. Husse går kortare promenader i skogen med Aili.

Påskafton.

På morgonen hittade Matte Modji liggande på tvären i sin rektangulära biabädd och Modji låg fastkilad och bakdelen  ville inte alls följa med. En skrämmande upptäckt. Modji föreföll förlamad i bakkroppen. Hon hade legat alldeles för ihopknölad och ryggen hade låst sig. Modji såg både ledsen, uppgiven och lite rädd ut. Matte lyfte fram Modji på golvet och började massera ryggen och stretcha alla benen. Modji hade känsel i benen och samarbetade fint. Nya rutiner och Modji kämpade på med att få styrsle på sin kropp när Matte ställde henne upp. Lite mer massage och lite mer stretchande och Modji började gå. Lite stappligt och med stöd av Matte, men låsningen släppte allt mer på vägen ut i köket och där stod Modji stadigt och drack vatten. Efter att några minuter tidigare inte alls ha kunnat få ordning på sina bakben som bara vek sig. Två envisa kärringar kämpade tillsammans och nådde resultat.

Matte ringde upp en person som jobbar med hundars fysik och ville höra vad som fanns att göra i övrigt. Matte fick veta att den "behandling" hon gav Modji var korrekt, att Modji ABSOLUT måste röntgas och att det troliga verkar vara ett diskbråck. Vilket borde ha visat sig vid den neurologiska undersökningen i tisdags. Detta tar Matte tag i så snart helgdagarna passerat. Under tiden skall Modji ha vila och mental stimulans. Ett akutbesök och en röntgen under Påskhelgen känns inte optimalt, då det krävs en specialutbildad veterinär för att tolka röntgenresultatet. Neurolog fanns inte tillgänglig förra helgen. Först efter helgen.

Solen sken och det var ett ljuvligt vårväder ute, det hade torkat upp fin på slänten framför ytterdörren och där låg Modji mycket gärna och hade koll på allt och alla runt omkring. Ett par hus bort smattrade en spikpistol hela dagen. Någon annan slipade något med ett tjutande ljud, men fåglarna var på alerten runt stugan och lyckades överrösta maskinerna längre bort. Det svirrade i luften och många var ute och promenerade. Det fanns mycket att titta på för den som ville se! Matte och Husse pulade med lite av varje och Aili låg på infiltrationskullen och höll koll från sitt håll.

Mitt på dagen for Husse och Matte till golfklubben där man serverade á la carte under helgen, men nu fick hundarna stanna hemma.

Hela eftermiddagen sken solen och det var ljuvligt vårvarmt. Ingen iskall vind! Hundarna fick varsina hundtugg och med hjärtat i halsgropen fick Matte se Modji gå stadigt ner till bryggan och med självklarhet hoppa över bäcken till gräsmattan! Vilket gick hur bra som helst. Som tur var. Modji valde att ligga på kanten av gräsmattan, invid den porlande bäcken hela eftermiddagen. På husets framsida och med uppsikt över vägen. 

Klicka för större bilder.

Modji får inte gå i koppel utanför tomten. Hon får vistas lös utomhus med resten av flocken så mycket som möjligt och rastas även lös på tomten i sin egen takt. Hon lyfts nerför trappen då rörelser i nerförslut smärtar. Uppför är en helt annan sak. Modji går fortsatt på smärtstillande/inflammationsdämpande.

Vid kvällsrastningen gick Modji som "vanligt". Lite stelt bak som det senaste året, men i övrigt utan problem och med jämn belastning på alla fyra benen. Hon pinnade till och med på tillbaka in i stugan. Till natten hade Matte lyft ut Modjis begränsande biabädd och lagt en fäll direkt på golvet för Modji att kunna sträcka ut sig oobegränsat på.

En dag i sänder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)