Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TILL TORPET

2014-01-07

Måndagen var liktydig med Trettondagen och Husse var fortfarande ledig. En långledighet passade fint med en skara vilda busfrön i huset. Han tog en långpromenad med de vuxna hundarna efter frukosten.

Familjen valde sedan att ta med den femhövdade hundflocken till torpet i Vettershaga. Medförande kaffekorgen och valparnas eftermiddagsmåltid. Inomhus är det kallt som ute så här års. Ingen värme är påslagen under vintern i det i stort sett oisolerade huset.

Nu syntes det att valparna känner igen sig! Modji tog med dem alla tre på en tur längs staketet, så som Matte gjort tidigare. För att kolla att nätet är helt. Huruvida Modji kollade nätet vet inte Matte. Fort gick det med småttingarna studsande efter sin mor. Mycket gulligt! På utflykt med mamma i skogen. Násti rasslade med lite bakom och ägnade sig åt mer nosande.

Sedan Modji och hennes barn "gjort varvet", patrullerat av revirgränsen, ägnade sig valparna åt diverse egna aktiviteter. Tillsammans ibland och var för sig ibland. Det är mycket intressant att studera dem! När Husse och Matte fikade visste de att det skulle regna wienerbrödflagor över verandagolvet och stod beredda! Äntligen upptäckte de sandhögen som är kvar efter den förre ägaren. Där brukade två små pojkar leka innan myrorna tog över. Myrorna som invaderade och åt upp taket i lillstugan intill.....  Taket är nu bytt och myrorna ivägjagade av Matte. Med hjälp av Myrr och en spade.

De tre valparna grävde så det stod härliga till! Överöste varandra med ivägsprättande sand. De hade riktigt buskul och groparna blev stora. Adji drog sig lite åt sidan och försökte gräva upp en stor gran i stället. Tomten är hundarnas och det är meningen att de skall ha det bra här. Tre lyckliga valpar grävde vidare.

När valparna ätit sin mat och "gått på toa" efter, plockade familjen ihop sina pinaler och drog sig mot grinden. Två bruna valpar anslöt oombedda till flocken. Men den svarta "Schäfervalpen" satt kvar intill sin grop med sträckt hals. Hon tänkte inte lämna sin nya grop under granen. Absolut inte! Matte lockade. Husse lockade. Adji hade en egen åsikt om var hon skulle vara. Vid gropen! Varken visselpipa eller godis fungerade. Till slut placerades de fyra bruna hundarna i bilen och familjen förberedde sig för avfärd. Då kom den envisa och underbara Proppen farande! "Glöm inte mig!"   Precis som varje gång valparna varit ute och skall in. Två bruna valpar låter sig luras med godis. Men inte Proppen som vill bestämma själv när det är dags att gå in. Trots att hon älskar allt ätbart! Men som i slutändan faller för trycket, när alla struntar i henne och lämnar henne kvar ute.

Valparna somnade snart i bilen och Husse och Matte avslutade en lång julhelg med att äta middag på det nya matstället i Brottby. Karbygrillen har blivit ett ställe som serverar asiatisk mat. När Husse och Matte skulle beställa sushi och frågade om storleken på portionerna fick Matte svaret:

"För en gammal dam som ni räcker det nog för att bli mätt, men maken kanske skall komplettera med några minivårrullar."

Mycket vänligt och ärligt sagt.

Matte är väldigt tacksam över att bli kallad dam iklädd en fleecetröja, skitig av upplyfta, sandiga och jordiga valpar, med visselpipa runt halsen och håret som en golvmopp efter en dag i gråväder och fuktig luft.

Man får vara glad åt det lilla! Dam. Är man 65 så är man gammal. Det är bara att tugga i sig.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)