Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SIESTA

2021-06-29

Lapskflocken anpassar sig till värmen och går ner i varv mitt på dagen, när solen står som högst och Lapskreviret får allt färre och mindre skuggiga partier. Matte bär åter vatten i mängd till törstande plantor och hundarna är pigga och har koll på omgivningen. Solen stiger snabbt och snart går hundarna i viloläge. Aili har börjat smitat in under huset där Matte inte trodde att det var möjligt, vilket var en felbedömning. Aili försvinner och när man ropar är hon plötsligt bara där. Varifrån hon kommit har varit en gåta - fram till nu. Hur mycket hon grävt där under är ännu okänt. Matte stänger till och bevarar den relativt sett svalare nattluften i stugan. Pysslar med lite av varje och dricker mycket vatten. Inte förrän i kvällningen skuggas husets framsida och aktivitetsnivån höjs och den nu, relativt sett, svalare kvällsluften skal förmås kyla ner huset inför natten. Alla fönster och dörrar öppnas. För att något skall bli gjort blir morgnarna tidiga och kvällarna sena. Siesta mitt på dagen.

Förvånansvärt många hundpromenerar förbi Lapskreviret mitt på dagen på den heta och kletigt blödanade dåliga asfaltbeläggningen. Som släpper om däck vrids på stillastående bilar. Stora klumpar kletig asfalt ligger här och där. Invånarna ombeds inte vrida ratten på stillastående bilar. Vilket inte når dem som kommer utifrån med stora bilar för transporter. Detta förbannade klet går knappt att få bort från hundtassar.

Vägarna blir allt sämre för hundpromenader. Trettioskyltarna gäller inte och man går ut med att femtio är den hastighet som gäller. På vägar så smala att två bilar har svårt att mötas.

Gnällmatte. Absolut. Men det är ett fritidshusområde - trots allt. Man skall riskfritt kunna promenera på vägarna i området utan problem med underlaget. Många hundägare bor här. Många hundar riskerar att få svartkletiga trampdynor i värmen.

På måndageftermiddagen lämnades hundarna hemma några timmar, när Husse och Matte var bjudna på fika hos en granne. Bara några få timmar, men i stugan var det tjugoåtta grader när Husse och Matte återvände. Att ha fönster öppna hade inte ändrat något, då samma temperatur rådde utomhus. Men där fläktade det åtminstone. Hundarna skyndade ut. Man för göra så gott man kan men det blir ändå inte optimalt när man inte kan kyla ner stugan.

Sent blev det även denna kväll då lite svalkande luft måste hinna in och matchen Frankrike - Schwiez drog ut på tiden. Heja Schweiz! Snyggt jobbat!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)