Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILIS FÖDELSEDAG FIRADES

2021-10-10

Lördag.

I en vardag där smittspridningen i Stockholmsregionen åter ökar, där folk ännu dör av Covid, där Mattes och Husses nu tydligen antika vaccinationer med Pfizer, efter sju månader bara ger 15% skydd, gäller det att ta vara på firningstillfällen. Varför Ailis åttaårsdag firades under dagen. Frukosten med uppblött torrfoder toppades med ett micrat ägg med skinkpastej i varje matskål. Hundarnas frukost alltså.

Flocken för österut, till en av Mattes söner med sambo och katt i nyköpt hus i skogen. Bara en halvtimme bort, närmare kusten. Ett hus med en större braskamin än Lapskflockens, slukande alla de där vrånga och vridna kubbarna som inte går att klyva mindre. De kubbarna hade Husse lastat på släpet för att de skulle komma till nytta annorstädes. Matte lastade busksaxar, sekatör och eltrimmer för putsning på den fina tomten.

Vid ankomsten bands Aili och Modji upp i centrum för all verksamhet framför huset. De försågs med varsin rejäl "tuggpinne" för sysselsättning. Matte och sonsambo rensade ogräs och gallrade och Husse och son lastade av kubbar och på allt ris som genererats av idogt rensande under hösten. Den under två år negligerade trädgården, under en husrenovering av hussäljaren, börjar nu återfå sin forna glans! Så småningom gav sonen order om ingen mer klippning! Inget mer ris! Tre vändor till tippen fick räcka. Hundarna hade ätit upp sitt födelsedagsgodis och i stugan väntade katten Selma på sällskap och en nybakad äppelkaka på att bli uppäten. Selma intog en strategisk plats på en stol i vardagsrummet och Aili och Modji låtsades att de inte såg henne när de skrotade runt i huset. Modji är uppvuxen med katt men inte Aili, som nu gjorde som sin mor och lyssnade på Mattes "försiktigt". Lite hårt kattgodis att knapra på, delades ut till katt och hundar och Aili tackade för uppvaktningen!

När kakan var uppäten och kaffet uppdrucket for flocken vidare till Torpet ett litet stycke härifrån. Här skulle den av Matte fällda och uppkapade björken lastas på släpet, inklusive en tidigare fälld och kapad tall samt några rejäla stenar från den mycket steniga tomten med rester av en raserad stenmur. Stenar som behövs för olika ändamål i flockens andra revir. Bäckkanten behöver bland annat stagas upp efter Modjis vattensorkjakt, med mycket grävande längs kanten. Efter sedvanligt godisutdelande i köket, där Matte donade lite för att få ordning inför vintern, visade Aili att hon tyckte att det började bli middagsdags. Hon ville hoppa in i bilen för hemfärd! Husse skulle bara lasta släpet färdigt och Matte gå ett varv runt staketet för koll så att inga vildsvin försökt böka sig in under nätet. Alla blåbär är uppätna och dagen led mot skymning, så hundarna hade rätt. Middagsdags.

Hundarnas middagsportioner var aningen reducerade efter allt extra som delats ut under dagen, men toppade med dagens dos av laxolja. De verkade nöjda och knöt sig rätt snart. Husse var också nöjd med sin middag framför teven, där Sverige vann matchen mot Kosovo. Kvällen blev sen med en verklighetsbaserad film om en kvinnlig hundförare hos marinen i USA. Bombhunden Rex med matte blev krigshjältar och i slutet förenades de igen och levde lyckliga i alla sina dagar. Mattes tårar rann.

Födelsedagsfirandet avslutades med att Matte bar sig väldigt märkligt åt i hundarnas ögon tydligen. I stället för det traditionella lilla hundkexet som godnattgodis, fick de varsin hård och rätt stor vegetabilisk  "tandborste" att tugga på. Födelsedagsextra! Som övergångshandling för hundar i stället för godnattsaga. Matte sträckte fram handen till båda - som bara tittade och inte tog för sig?!  "Matte! Du har tagit godis i fel burk! Kex skall det vara på kvällen! Inte hårt hundtugg! Det äter man bara på dagen Matte!" Ingen av dem tackade ja. Båda tittade på godiset och på Matte och blickarna talade. FEL godnattgodis. Modji anpassade sig först och tackade ja. Aili tittade på den stora tandborsten som Matte lagt framför henne. Aili tittade på Matte. Tittade på Modji. Ignorerade Mattes "varsågod". Matte blev nu genuint orolig och började tro att Aili blivit sjuk. Plötsligt. Efter en mycket frisk dag. Tandvärk kanske? Först när Modji satt i sig halva sin hårda tandborste började Aili äta på Mattes tredje "varsågod". En frisk hund som kunde tugga fint och som bara tyckte att blev väldigt fel när Matte kom med något annat än det vanliga godnattkexet. Godnattgodis när man är trött och skall sova skall vara snabbätet och lättätet! Så klart.

Hundar är inte alltid lätta att förstå sig på. Aili och Modji hade inte så lätt att förstå sig på Matte heller. Som inte kunde ta rätt kvällsgodis på Ailis födelsedag! Vilket antiklimax när man skall göra kväll!

 

 

Antal kommentarer: 2

2021-10-10 17:12:06 - Ylva Johan Fanndi

Grattis finaste mamma Aili! Nospussar och tasskramar från dottern Fanndi (heart)(inlove)

2021-10-10 18:15:11 - Marianne

Aili hälsar och tackar så väldigt mycket!(heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)