Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FOTON FRÅN ÖVNINGEN

2024-03-16

Mer om övningen som Husse arrangerade på onsdagkvällens ordinarie träning.

När man är mitt upp i en övning med hunden, är det för det mesta inte läge att vare sig fota eller filma den egna hunden. Matte brukar fota och filma träningskompisarnas hundar när de jobbar och nu var en träningskompis bussig och fotade och filmade Dima. Aili var en av de två hundar som inledde övningen och då närvarade ingen av träningskompisarna, som inte fick veta innan det var deras tur, vad övningen gick ut på. Därför finns inga bilder på Aili.

Dima har aldrig gjort något likknande tidigare. Han har vare sig trasporterats en längre sträcka på en sparkcykel av transportmodell, styrd av en hjälmförsedd och munskyddsförsedd förare med en hand, eller hissats i lyftsele. Att skickas ut på ett sök i ett mörkt skyddsrum iklädd lyftsele och med säkerhetsrepet med behållare släpande efter sig blev en ny erfarenhet för alla hundar. Matte tände lampan och då ställde Dima upp! Han sökte sig ut från Matte med hög nos ett stycke, innan hans söktid var ute. Som avslutning på övningen skulle Dima söka av "hallen", tillsammans med sökkompisen Vinja. Vilket fick den ystra tvååringen att leka loss! Buskul att få leka på slutet! Vinja var ambitiös och ville jobba och Matte kopplade upp Dima för varsitt enskilt sök. Då insåg Dima vad uppgiften gick ut på och hittade snabbt figuranten bakom en dörr.

Dima är en född överlevare. Det enda Matte möjligen kan veta om hans genetiska ursprung, är att hans föräldrar förmodligen var överlevare även de. Gatuhundar i en mycket stor stad? Eller inte alls. Föddes Dima ute på den industritomt där han hittades under en bil? Eller inte alls. Han kanske föddes i en familj men sattes ut mitt i vintern? Två månader gammal och ensam i snön i december, kan han inte ha vistats på platsen ensam särskilt länge. Han kanske hade kommit bort från sin ägare? Mamman kanske hade blivit påkörd? En hund som bär på många hemligheter - men en hund som tog vara på alla de chanser han fick! Det är lätt att älska den killen och han får väldigt lätt nya vänner med både två och fyra ben.

Här är några bilder som visar vad det är Matte pratar/skriver om.

Klicka för större bilder.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)