Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MAN TYCKER SÅ OLIKA

2016-01-25

Söndag.

Husse tog med hundarna på en promenad i skogen. Där kunde han konstatera att en flock grisar/vildsvin  avancerat närmare trädgårdarna. I sin jakt på mat under snön hade de bökat upp marken alldeles väldigt, strax bakom tomterna på andra sidan vägen. Cirka 100 meter upp i skogen från vägen mitt för Lapskflockens stuga. Icke inhägnade tomter med härliga gräsmattor! Matte mötte hellre en varg när hon gick med sina hundar kopplade i skogen, än hon möter en flock vildsvin! De är förvisso skygga men snart föds kultingar och försvarsinstinker sätter in. Snart ligger gräsmattorna tillgängliga som bete tvärs över vägen. Ingen kul utveckling, tycker Matte som minns det exotiska inslaget i naturen när någons hägnade vildsvin i trakten råkade komma på rymmen ibland. Tiden när svenska jägare drog till Polen på tuff vildsvinsjakt! Nu kommer allt fler hundraser lämpliga för grisjakt in i landet och jakt på vildsvin behöver man inte åka utomlands för att ägna sig åt. De syns på golfbanor och i trädgårdar här hemma.

Husse och Matte lämnade sedan sina hundar hemma i stugan och åkte till Täby C. för att umgås med Ove - gestaltad av Guldbaggebelönade Rolf Lassgård en stund. Både Husse och Matte har läst boken och var lite oroliga för att bli besvikna när de såg filmen. Men så väldigt många som höjt den till skyarna kunde väl knappast ha fel? Men man tycker ju så olika! Ingen besvikelse infann sig. Filmen var minst lika bra som boken och stämde väl överens med de bilder som uppstått i skallen vid läsandet!

Så var det där med en SKARP hund. En hund som har lätt att bli arg. En hund som har lätt att  ta till ett aggressivt beteende. Är det samma sak? Är det samma sak som att en hund har skärpa? Har en skarp hund lika lätt att bli arg på andra hundar som på människor? Anser man att hunden är skarp för att den morrar och står i när den leker med en kamptrasa eller med andra hundar? Är den skarp för att den har stor vaktinstinkt? Många frågor på en gång.

Hur vill man ha/kunna beskriva en riktigt bra Lapsk Vallhund lämplig för att valla renar och för att köra bruks med? Jobba med i största allmänhet? Som en skarp hund? Som en hund med stor skärpa? Rasen besitter ofta en stor vaktinstinkt. Är den skarp då? Nödvändigt för att skydda hem och övrig egendom såsom renar. Men skall den endast larma genom att skälla, eller skall den angripa? Skall den Lapska Vallhunden ute på tomten skälla till dess ägaren tar över, eller skall den vara SKARP /bli arg - aggressiv och fysiskt hindra/flyga på den som öppnar grinden och går in när ägaren inte är närvarande? 

För Husse och Matte är inte Aili och Modji skarpa när de med skall vaktar tomten. De är inte skarpa när de morrar vid lek med varandra. De är inte skarpa när de morrar vid dragkamp med människor. SKARP i samband med hundar är ett laddat ord. Att vilken hund som helst kan bli förbannad i vissa specifika situationer gör den inte automatiskt till en skarp hund!

Att beskriva, i positiva ordalag, att en Lapsk Vallhund är skarp har sina risker.

Det kan så väldigt lätt missförstås av alla som relaterar skarpa hundar till hangarhundar och ensamvaktande herdehundar som måste genomgå en noggrann socialisering på människor, för att fungera som något annat än just hundar lämnade ute ensamma med en flock tamdjur att vakta mot två och fyrbenta faror, på eget initiativ.

Man tänker ju så olika. Tolkar så olika. Har så olika förkunskaper och relaterar så förfärligt olika. Har så olika allmän hundkunskap, i teori och i praktik.

Skall Lapsk Vallhund beskrivas som en hund som har lätt att bli aggressiv? En skarp hund.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)