Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BPH - AILI

2016-04-10

Efter att ha grävt dräneringsdike i flera dagar, var det skönt att ägna sig åt något annat. På lördagen for familjen till Nyköping för att göra ett BPH för Kurt Blixt med Aili och även hennes kullsyster Saivi skulle testas. Sex Lapska Vallhundar var anmälda och tre av dem hade rötter i den lilla stugan i skogen. Utöver Aili och Saivi så deltog Mánnusonen Vaerrie.

Upp i ottan steg familjen och Aili föredrog helt klart att ligga kvar ytterligare en stund i sin bädd! Yrvaket tittade hon upp när Matte drog upp rullgardinerna och släppte in morgonljuset. Det skulle inte bli regn denna dag och vädret såg fint ut, men just som Husse och Matte lämnade huset började det regna. Så det var bara att låsa upp igen och plocka med ännu en omgång kläder och nu var bilen packad så att en sann aprildag skulle kunna genomlevas, oavsett väder och vind även med endast ett par plusgrader.

Vind var det gott om på Nyköpings Brukshundklubb! Kraftig och isande ven den över gräsplanen när dagens BPH - BeteendePrövning Hund begynte. Aili skulle starta som numer två, varför Matte förberedde henne medelst rastning och promenerande i närheten av parkeringen.

Så var det Ailis tur och ett BPH startar precis som ett MH - Mentalbeskrivning Hund. En grupp med människor står passiva på rad och hunden förs i koppel runt denna grupp. Aili nosade på de flesta och försökte ta kontakt lite mer med någon i förbifarten, men var inte påstridig utan uppförde sig som hon fått lära sig. Hon hoppade inte upp och krafsade på dem, som hon gjorde som junior. Det uppskattas inte alls av alla människor att få leriga hundtassar på kläderna. Så vid 2½ års ålder har hundar till viss del lärt sig hur man skall hantera olika situationer. Som detta med att hoppa på folk och då får man en annan reaktion än om hunden testas vid ett års ålder. På momentet "Främmande person" fick Aili nu betyg 1 på en skala på 0-4 (inte alls till mycket) gällande om hon är glad i främmande människor. Hon är trygg enligt betyg 2 på skalan som går från "inte alls" till "mycket", vilket kan tydas som ett medelvärde-ganska trygg. Att hon i vardagen kan hoppa upp och sätta sig i knät på en okänd rullstolsburen person är en annan historia.

Nästa moment var föremålslek och en gammal strumpa medfördes hemifrån, då Aili gillar att ha dragkamp med den. Men mest på egna initiativ! Som när Matte sitter vid datorn, gräver eller krattar. För att Matte skall se denna kampleksak lägger Aili den i gropen som Matte gräver eller i Mattes knä när hon sitter vid datorn. I Nyköping var denna leksak inte det minsta intressant när Matte helt otippat bjöd upp till lek mitt på en gräsplan! Matte kämpade som en galärslav för att intressera Aili för den gamla strumpan och tänkte att det kanske lossnade när Matte satsade allt och kastade iväg sin gamla ridstrumpa. Jodå! Aili stack efter och kunde konstatera att harpluttarna fortfarande var väsentligt mycket intressantare än en gammal och bekant strumpa. För att inte tala om hur intressanta harpluttarna var i konkurens med det spengummi som testledaren erbjöd. Som sagt, Aili kan kampa som tusan! När hon själv bestämmer att det är det hon vill göra. Just då.

När matintresset skulle testas var Aili betydligt mycket mer på hugget! Testledaren hindrades i sin framfart där hon gick med en korvpåse i handen på väg fram till testplatsen. Lite korv och lite av Mattes medförda godis placerades i tre olika behållare. Ett platt fat, en öppen djup cylinderbehållare och en försluten cylinderbehållare. Tid togs och intensiteten och uthålligheten bedömdes. Här blev det mycket intensitet och de två öppna behållarna tömdes snabbt. Aili försökte sedan intensivt gräva sig genom skruvlocket som inte gick att rubba. Till slut bad Aili en passivbeordrad Matte om hjälp, vilken hon kunde känna sig blåst på! Varför hon ihärdigt bearbetade locket till dess tiden för momentet var ute. Då fick Matte hjälpa till. Här fick Aili bedömningen 3.

Ergo: Precis som Matte redan visste så belönas Aili lättast och därför lämpligast med mat/godis och inte med leksak/kamplek.

I stället för en "dumpe" som på MH finns här en vippgubbe. På den blev Aili lika arg som hon blev på overallen och skällde ut gubben efter noter! Hon passerade sedan utan problem. Skramlet kom överraskande och om Aili trodde att något farligt odjur skulle hoppa ut ur hålet i trumman som innehöll en kedja vet inte Matte. Men på hålet stirrade Aili misstänktsamt, även när hon kom nära. Att gå förbi gick sedan bra. Den främmande personen i slokhatt som här ersätter spökena fick sig också en redig utskällning innan Aili gick fram och hälsade på personen. Vänligt, men inte översvallande. Balanserat.  Nästa moment var instabilt underlag i form av korrugerad plast. Här blev det lite tokigt då Aili hittade något intressant att nosa på, förmodligen harpluttar,  just som Matte äntrade plastsjoket och Aili stannade upp för att nosa när Matte älgade på. Husse filmade och man kan se vad som hände. Men några gånger till skulle Aili gå här och då blev det inga stopp alls.

Avslutningsvis var det ett skottprov. Vilket här går till på ett aningen annorlunda sätt än på ett MH. Där fokus hamnar på att hunden skall uppta en kamplek efter det att ett skott har avlossats. Om hunden inte alls är kampvillig i några sammanhang eller på andra initiativ än de egna, visar inte skottet tydligt hur berörd hunden blivit. Gillar den inte kamplek så varför skall en lånad kampstock vara intressantare än en hög smäll i skogen någonstans helt nära?!

Här har man tänkt rätt och mer sjysst mot hunden tycker Matte! Hunden förs som på en promenad i löst koppel från punkt A till punkt B och halvvägs avlossas ett skott av en öppet placerad skytt 50 meter bort. Aili gjorde en snabb undanmanöver och fortsatte sedan bredvid Matte och stannade lugnt och väntade vid punkt B. Då avlossades skott nummer två och Aili brydde sig inte. Hon fördes tillbaka på samma promenad till punkt B där hon fick vänta ytterligare. För att sedan få situationen upplöst med lite godis. I stället för kamp då det inte föreföll betraktas som toppenbelöningen för just Aili. Betyget här blev 4 - Mycket trygg! Bästa tänkbara och lika blev det för syrran Saivi. Glad Matte!

På ett BPH görs en sammanfattande bedömning över hela testet och för Ailis del blev det så här på skalan 0-4 /inte alls - mycket: Energisk - 2 och Positiv attityd - 2. Övrigt: Ljudlig - 3 och Arg - 0.  Hon skällde ut det som hon upplevde hotfullt, hon har mycket vakt i sig som mor sin. Men hon var inte i något läge aggressiv.

Ett BPH känns som en för Lapsk Vallhund lämpligare form av mentalbeskrivning än ett MH för framtiden. Husse och Matte var mycket nöjda med hur det utfördes här denna dag och att det var just Kurt Blixt som beskrev hundaran gjorde inte saken sämre! Kurt betonade kraftigt vid genomgången för varje ekipage att detta var "EN SUBJEKTIV BESKRIVNING AV HUNDEN DENNA DAG".  Därmed sagt att någon annan vid ett annat tilfälle kan beskriva hunden på ett annorlunda sätt. Han betonade även vikten av att titta på diagram på SKK Avelsdata för utvärdering av hunden inom rasen.

Mycket nöjd begav sig Lapskflocken hem efter en intressant dag med sex mentalbeskrivna Lapska Vallhundar. Där Aili och Saivi inbördes i det stora hela var rätt lika, men där Saivi kampade vilt med sin matte, till skillnad mot syrran Aili. Där de sex Lapska visade hur heterogen rasen är. Stora skillnader kunde ses.

Tur med vädret blev det då regnet drog bort och solen sken hela dagen! Temperaturen steg och vindens isighet försvann.

 

 

 

Antal kommentarer: 10

2016-04-10 18:25:30 - Cecilia & Virko

Tack för en toppendag! Jag hade ju hoppats på lite BPH-filmer också.. ;-)

2016-04-10 18:27:14 - Cecilia & Virko

.. och när jag nu önskar mig BPH-filmer: här är Virkos. För den nyfikne. :-)
www.youtube.com/playlist?list=PLt_lHyFLUHUXiVhEEMp...

2016-04-11 09:30:32 - Marianne

Tack för filmerna! Jag har redan sett en av dem på FB. Jag missade ju just henne då Aili gick efter Virko. En härlig dag med mycket hundsnack och hundtittande!Vi är mycket förtjusta i BPH som mentalbeskrivning för Lapsk Vallhund! Framför allt skillnaden på hur skottestet genomförs och "spök"- alternativet "Närmande person". Mycket ärligare mot hunden! Mycket mer strukturerat upplagt och genomfört i sin helhet än något av alla de MH vi gjort/sett!

2016-04-12 16:30:24 - Cecilia & co

Fler behöver tycka till om MH kontra BPH för vår ras, förr eller senare behöver vi väl välja!
Ja, närmande person är ju inte hotfull alls på samma nivå som spöket, och stannar på mycket större avstånd så hunden aldrig behöver känna sig trängd nog att fly.. medan halvfiguren är lite otäckare än overallen, så den blir liksom något mellanting.. är min upplevelse av de hundar & reaktioner jag sett såhär långt. :-) Däremot tycker jag den synliga skytten är en av de dåliga delarna med BPH:t, iofs behöver inte kontroll-hundarna känna behov av att finna skytten så det kanske inte är så tokigt ändå. Egentligen. Just att det är så strukturerat upplagt & det grundliga protokollet som finns på avelsdata gillar jag enormt!

2016-04-13 09:15:06 - Marianne och Larry

Det stora hålet i skrammeltombolan gillade vi inte. Det är hotfullt och riktat mot hunden som inte vet om något kan hoppa ut och anfalla! Vänd på plåtbehållaren! Men mest fel blir det då hålet inte alltid visas och det blir fel med olika situationer från hund till hund! Det är helt godtyckligt hur behållaren stannar, om det stora och hotfulla hålet syns eller inte för hunden! Så vad testar man mer än ljudet egentligen och när? Inte bra. Upplevdes farligare och mer skrämmande av Aili än kättingen i MH.

2016-04-13 09:27:03 - Anneli m flock

Ja en jättetrevlig dag blev det!Åh vad jag älskar dessa Lapska Vallhundar som ras! Tycker man ska få ha friheten att få välja om man vill göra MH , BPH och MT. BPH banorna finns ju fortfarande inte på varje BK heller;).De kommer dock i större mån vara med "lika" varandra än de olika MH banorna som finns runt om i landet, som definitivt inte är lika, och på så sätt blir det ju lättare att kunna dra fler mer korrekta slutsatser. Huvudsaken är ju att faktiskt man som LVH ägare oavsett om man är uppfödare eller valpköpare faktiskt GÖR DET!
Det som oxå borde stå med i protokollen är väder och rådande omgivning. På vår skulle det t ex stå många sorkhål....
Flygfält hade vi nära såsom skjutbana.
Är det +30 grader blir det säkert ett annat protokoll på de flesta hundar t ex :) :D

2016-04-13 09:32:56 - Marianne

Hahaha! Diskussionstråden för oss som vägrar FB!Som gillar att jobba med våra hundar. Som tror att hundarna tycker det är värt lite bilåkande för att få ha kul med sina människor och får möjlighet att använda insidan av skallen för mental, sund trötthet.
Som sagt, VAD man gör är inte det primära, utan ATT man gör NÅGOT!

2016-04-13 17:51:10 - Cecilia & co

Anneli! Jag är helt säker på att det stod väder & vind på de första protokollen! Skit att jag tydligen inte printscreenade hela sidan, bara spindelbilden, när Lotka gjorde det...
& värt lite bilåkande tyckte ju t o m Virko som inte gillar bilåkande. Söndag morgon när jag klev upp för att leka MT-figurant stod både hon & Lotka redo vid dörren att följa med på nya äventyr...

2016-04-13 17:54:38 - Cecilia

Trumman är otäckare än kättingen, medhåll... & svårare att kontrollera på samma sätt, båda mina lapska har ju hoppat upp på plåten på MH...
Att det är skjutbana så nära som det var här tycker jag inte är ok någonstans när det genomförs beskrivningar. Virko hade skotten ännu närmre på sitt MH. Tyvärr är det ju inte ovanligt.

2016-04-14 21:33:00 - Anneli

Hej Cecilia på Mariannes blogg ;)!
Ja väder o vind o omgivning spelar ju alltid en "viss" roll i allt! Värst flög ju flygplan över Ailis o Balvas tid på banan tror jag . Men de brydde sig ju inte om det.Har tillbringat många år som MT/MH figge . Absolut roligast inom hunderiet ;)
Så glad att få se 6 härliga Lapska denna dag ;)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)