Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UNG LAPSKTIK SÖKER NYTT HEM

2024-04-17

Matte fick nyss en förfrågan om hon kände till någon som var intresserad av en ung Lapsk Vallhundtik som finns hos en renskötare, men som inte har det rätta intresset för renskötseln. Tiken fyller ett år i sommar och söker ett aktivt hem där hon kan komma till sin rätt, utan renar och skoteråkande.

Denna förfrågan passar Matte härmed vidare. Foton finns vid intresse.

Nedanstående text skrev Matte i går på Instagram, tillsammans med en film på Aili som ser sin olyckliga kärlek passera på vägen:

Detta är en olycklig kärlekshistoria.

För 4 år sedan flyttade Shaggy in i ett hus tvärs över vägen.
Shaggy är en Dansk Svensk Gårdshund. Han är kastrerad och Aili blev omedelbart förälskad i honom!
Efter en tid skulle de få hälsa på varandra en dag, när Aili promenerade förbi. Jag och Aili välkomnades in på tomten av Shaggys husse. Inte av Shaggy!
Shaggy talade mycket bestämt och tydligt om för Aili att han inte tyckte om henne och att han ville att hon omedelbart skulle lämna hans revir!

Sedan den dagen älskar Aili Shaggy ännu mer.
När han går förbi med sin husse ropar Aili på honom! Hon har ett mycket speciellt ljud för att han skall se henne - men han ignorerar henne totalt. Hon existerar inte. Vilket gör Aili lika olycklig varje dag när hon ser Shaggy. De är båda 10 år gamla.
Hon vill helst springa bredvid honom efter staketet, men nu satt hon på trappen med mig och Dima när Shaggy passerade.
Sittande så nära mig valde Aili att inte ropa på Shaggy.

Tisdag.

När Matte ägnat sig åt ytterligare staketrenovering med stabilisering av ett flertal stolpar som måste dunkas ner i marken, behövde Matte röra hela kroppen med terränggående. Dagens långpromenad med hundarna blev en blåsig promenad i motvind,  upp till den närbelägna skogssjön. Vinden låg på och vågona slog mot strandklipporna. Överallt stod det lutande tallar efter den senaste tidens kraftiga stormbyar. Lite läskigt var det att gå på stigen längs stranden, med jättehöga furor lutande mot sjön. Förr eller senare gör de ju som de träd som redan gått av på mitten eller ligger som rotvältor. 

Inget hände och Matte njöt av ensamheten vid en tid när andra är hemma och äter middag. Aili, som vet vad "frihet under ansvar" betyder, fick vara lös där sikten var god på några fina badhällar. Film på Instagram. Matte njöt av lyxen av att ha denna sjö några hundra meter hemifrån och lyxen av att kunna gå där med sina båda hundar. Ingen självklarhet. Vinden ven och vågorna slog och tallarna vek sig - men det var ljuvligt härligt! Tillsammans med hundarna. Med små videosnuttar blir det lättare att minnas den dag detta liv inte är en självklarhet.

För Husse är det ingen självklarhet längre. Han tillbringade dagen med att klyva ved och väntar på röntgensvar och knäoperation.  Åren går och kroppen slits. Inte minst på den som ägnat många år åt att spela fotboll och hocky!

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)