Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PROVA PÅ RÄDDNINGSSÖK

2022-06-03

Torsdag.

Hela dagen öste regnet ner. Välbehövligt regn! Äntligen kunde man kalla det en rotblöta. 

Fram emot kvällen hörde regnet uppe och Lapskflocken begav sig åter till platsen för onsdagens veckoträning. Nu inte för egen träning med träningsgruppen, utan som funktionärer. En träningskompis har hållit en SBK-kurs med temat "nosarbete" och nu var det dags för kursavslutning. Kursarna skulle få prova på räddningssök, utomhus och inomhus. Husse skulle vara stationsansvarig utomhus och Matte inomhus. Uppgiften var att gå med varje ekipage när de skulle söka efter ett för dem okänt antal "miljöaktivister, som gömt sig och inte ville bli hittade"! Räddningssökövningar innebär inte sällan ett scenario och ett rollspel, där hundförare kallats in för att leta rätt på personer som försvunnit eller har gömt sig och inte vill bli hittade. Jätteroligt!

Tre figuranter iklädde sig för rollen lämplig utstyrsel och gömde sig utspritt i den stora lokalen/fordonshallen. En satt i en bod under konstruktion längs den ena långsidan, en var gömd bakom några däcktravar vid den motsatta väggen och och en kröp ner i liten plåtlåda. I denna plåtlåda låg en figurant gömd för Aili under onsdagskvällens träning, men då med stängt lock. Nu ställdes locket upp för att underlätta vittringsspridningen.

Matte tog emot varje ekipage vid ytterdörren och överraskade förarna med att de nu skulle släppa sina hundar lösa för att söka. Till skillnad mot på Husses station utomhus, där hundarna skulle föras i koppel för att fånga vind och vittring från gömda figuranter. Reaktionerna från förarna blev varierande när de fick se fordonshallen med flera stora grävmaskiner, däckstaplar, långa hyllor fulla med diverse oidentifierabara prylar. Mängder med maskindelar och lösa skopor stod uppställde mitt på golvet och längs väggarna. Något liknande hade de aldrig sett, inte hundarna heller och att släppa sin hund lös här kändes aningen ovant och märkligt för flera. "Men min hund bara springer som en galning hela tiden!" Just den hunden gick långsammast av alla och hade knappt styrfart. Varför föraren tappade farten och Matte fick jaga på lite så att hunden tog för sig och började använda nosen. En helt ny situation för både hundar och förare! Lukterna här avviker mycket från dem hundarna mött i skogen. Olja, konsistensfett, drivmedel och målarfärg bland många andra blandades med lukten från tre gömda människor.

Matte ledsagade varje enskilt ekipage och styrde upp och tipsade för ett lyckat resultat, där hunden skulle hitta samtliga tre figuranter själv. Fokus var på att se sin hund och läsa sin hund när den rörde sig i sökområdet. Inte gå iväg och ha hunden bakom sig och utom synhåll. Matte uppmärksammade förarna på de små subtila signaler som hunden skickade ut som tecken på att den hade fått någon intressant och avvikande doft i nosen. Matte fick förarna att förstå att de kunde läsa sina hundar och att de kunde styra sina hundar med sina egna kroppsrörelser. Den yviga hunden blev mindre yvig när föraren stannat upp där den nyss visat att den med höjd nos och en halvhalt snappat upp en intressant doft. Hunden sökte upp föraren och började röra sig långsammare i ett område där någon var gömd. För att till slut bli nyfiken nog för att jobba på vittringen och söka upp figuranten. Ibland måste Matte be förarna stå eller sitta helt stilla nära gömstället och vara helt tysta för att låta hunden själv lösa uppgiften i slutändan. Is i magen! Låt hunden jobba! Stör inte hunden! Vänta!

Samtliga hundar fick uppleva känslan av att  ensamma ha hittat tre gömda människor inomhus, i en miljö de aldrig vistats i tidigare. Samtliga förare fick se sina hundar visa nya sidor och kunna lösa uppgifter de aldrig varit i närheten av tidigare. Ett lyckat resultat av denna provapå-kväll avseende räddningssök utomhus och inomhus. Ingen bangade och avbröt, när himlen öppnade sig i ett skyfall och de måste söka utomhus ändå. Matte hade tur som placerats inomhus. Husse hade mindre tur och han hade dessutom glömt sina regnbyxor. Hundarna gav inte upp för ett skyfall, utan jobbade på och arbetade med sina nosar.

Avslutningsvis samlades alla kursare och deras instruktör med deltagande funktionärer och figuranter för korvgrillning. Ett utskjutande tak gav regnskydd och alla fick medalj! Stora fina chokladpengar i blågult band hängdes runt halsarna. Även på Matte och Husse. En mycket lyckad kväll och det var väldigt roligt att få se så många duktiga hundar och att få träffa så många intresserade hundägare!

Modji och Aili hade tålmodigt väntat i bilen på sin tur hela kvällen! När Matte gick ut för att stänga bilens fönster i regnet, reste sig båda hundarna och hoppades på att få komma ut och jobba/söka! Medan Matte gick och släppte ut kvällens alla deltagare genom den låsta grinden, gick Husse in i fordonshallen och gömde sig. Aili skulle få leta rätt på honom. Hela hallen var fylld med dofter från många främmande hundar och människor. Gammal vittring överallt och Ailis nos jobbade frenetiskt. Hon höll god fart och sökte igenom lokalen i slag efter slag från vägg till vägg. Husse var inte lätthittad och Aili fick en mycket bra sökuppgift. Till slut hittades han, där han satt högt uppe på en grävmaskin. 

Modji fick därefter ett mindre och mer begränsat frisök i en avgränsad hörna av lokalen. Först fick hon dock koppelsöka i fordonshallen för att få jobba med nosen på alla nya vittringar. En bra uppvärmning av kroppen innan lite okopplat frisökande. Modji släpptes lös och stack iväg i fin trav för att söka vittring. Hon fann den snart och vände om och hoppade in i en halvfärdig stuga. Blivande valstuga? Flera små stugor stod på rad längs en vägg och det var öppet mellan de två halvfärdiga. Modji klarade av att hoppa upp och ner och hittade Husse sittande på en pall. Snygg skallmarkering och Matte filmade söket. Filmen är utlagd på FB-Lapsk Vallhund.

Det hade känts väldigt fel att åka hem utan att ge Modji och Aili en chans att få söka, när de nu var här. Klockan var mycket och direkt vid hemkomsten var det läggdags. En rolig kväll hade det varit och det är alltid roligt när man får andra inspirerade att göra roliga saker tillsammans med sina hundar!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)