Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄLKOMMEN SÖDERÖVER HÁLLE!

2018-01-07

Lördag.

Klicka för större bild.

Modjis barnbarn Hálle har nu kommit söderöver från den kylslagna födelseorten! Han transporterades från Varangerbotn till Kautokeino där hans nya familj mötte upp och omedelbart vände de åter söderut tillsammans från den 26-gradiga kylan och mörkret. Hans uppfödare var glad för hans skull att han skulle få slippa kylan! Men alla hans sju syskon fick stanna kvar hos renarna och de lär vänja sig vartefter. Hálles pappa Runne fick göra den omvända resan vid samma ålder och lämnade i februari för fyra år sedan  barmarken i Brottby för samma kyla lika långt norrut. Där ansågs det trots allt som aningen mildare väder än några veckor tidigare, då det var -42! För kallt för Runne blev det att flytta vid åtta veckors ålder. Han fick umgås med hästar i väntan på renarna och det fungerade fint!

Så snart Hálle och hans nya familj som åkte 260 mil på två dygn för att hämta honom bildat flock, skall han få träffa sin farmor Modji och sin faster Aili. Sedan väntar en valpkurs på den mycket uppmärksamma och nyfikna killen, som enligt sin uppfödare "ser ut som en Hálle, eftersom han lyssnar så noga när man pratar med honom och är så uppmärksam!" 

Modji och Aili led inte av någon strängare kyla, men den kyla som var, kändes vrång vid hög luftfuktighet och bara fem minusgrader. De hade inget större intresse av att vistas ute på tomten "bara så där". Husse tog en skogspromenad med dem på förmiddagen och när de kom hem fick de umgås lite med den hund som en granne var hundvakt åt. En mogen Aussiedam som inte var så leksugen. Hon lekte hellre med den kampleksak hennes hundvakt hade. Så Lapskduon öste på rejält själva och fick upp värmen när de kom till den egna tomten! 

På eftermiddagen tog Matte en rask promenad upp till den isbelagda sjön och traskade med hundarna längs stranden ett stycke. För att sedan vika av och gå in mellan husen och hem när det skymde på. Det mycket tunna frost och snölagret lyste upp en del, men Matte bar inga reflexer och ville gå säkert på vägen.

Temperaturen sjönk sedan snabbt och Husse bar in några rejäla vedklampar att lägga i kaminen.

Antal kommentarer: 3

2018-01-07 15:27:46 - Anneli m flock

Men vad skoj! Hoppas på släktträff snart då :) Ja man var ju inte LIIIITE sugen att åka uppöver och hämta ner en av finingarna!
Om 3-4 år kanske det blir vår tur att få åka uppöver:) Men under tiden får vi hoppas på lite Äija och Aili knytt ;)

2018-01-07 15:57:28 - Marianne

Då Hálle finns i de mellersta delarna av landet kanske det inte måste åkas fullt så långt för Runnebarnbarn!

2018-01-07 22:25:38 - Marita

Vilken fin kille!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)