Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NÁSTI & MODJI fick rosetter!

2015-08-24

lördagen fick hundarna ta det lugnt eftersom Husse och Matte måste vila sig i form. Det blev bara en kort tur till golfbanan där Matte gick en sväng med hundarna och sedan fick en kort golflektion av Husse. Som tyckte att det fanns ett visst hopp, när Matte lyckades slå iväg de sista bollarna ganska långt och dessutom RAKT! Matte och bollar har aldrig varit en hit, men kanske kan detta vara något att prova mer....  Revansch för att alltid ha blivit vald sist till brännbollslaget i skolan! Husse och Matte gjorde sig en lyxdag med budgetshopping i golfshoppen, som hade rea med halva priset på mycket och en lunch innan hemfärden. Hundarna fick en skogspromenad med Husse i kvällningen när Matte bekämpade en ny omgång flygmyror på altanen framför huset. Myror överallt! Även innanför Mattes kläder. Arga myror...

Söndag.

SKK Minnesutställning på Täby Galopp under två dagar. På söndagen var det de Lapskas tur. Dagen skulle bli varm och det var skönt att få hundarna bedömda tidigt. Bedömningen startade klockan nio och Lapskfamiljen hade bara en halvtimme att köra för att komma dit. En stor och luftig tygbur sattes upp för skugga åt Lapsktrion vid kanten ut mot banan. Matte får inte springa med en höftprotes, men tänkte ändå göra detta då det inte var fråga om löpträning och underlaget var mjukt gräs. Men sjlälvklart kändes det nervöst! Matte hade provsprungit lite på gräsmattan hemma och det kändes ovant minst sagt. Matte har inte kunnat springa de senaste två åren över huvud taget. Husses ben springer inte heller gärna av någon oklar orsak. Det kändes lätt patetiskt med två 67-åringar med springproblem och tre Lapska Vallhundar....  Hundar som skall jobba. Rasbyte till något som är litet och inte springer fortare än vad Husse och Matte kan gå kanske vore smart. Det där med att inse sina begränsningar...   Men vänstervarvande är ingen särskilt frekvent syssla i familjen och med självständiga hundar och förare som kan gå både fort och långt fungerar jobbandet tillsammans alldeles utmärkt för närvarande.

Matte och Aili gjorde entré och sprang ett varv i en förhållandevis stor ring med lite småknöligt gräs. Som det brukar vara. Ingen golfgreen. Matte fick irriterad kritik av domaren för att "springa vingligt och påverkade därmed sin hund, som blev osäker och vinglade även hon".  Matte kände sig dum och ursäktade sig med höftoperationen....  Domaren - kort: "Jag har också opererat höften! "Matte ombads gå fort i stället och varva på nytt. Aili lät domaren kolla tänderna utan problem, men vek ner huvudet och ville nosa på marken. Hon nosade mycket hela tiden när Matte sprang med henne. Domaren var rätt storvuxen med löst sittande kläder och de fladdrade över Aili. Luktfläckar på marken oemotståndliga. Domaren ansåg Aili vara reserverad. Matte kände inte igen den hund som brukar kasta sig över dem som vill hälsa på henne. Aili brukar då vara aningen överentusiastisk och måste dämpas och hållas kvar på marken. Men en bedömning är en bedömningen av en hund under ett mycket kort ögonblick och detta ögonblick var inte Aili intresserad av mycket annat än lukterna på marken.... Inte det minsta av domaren tyvärr. Som sade sig gilla Ailis figur.

Ailis kritik: Fin modell, god könsprägel. Gärna något kraftigare stome (? svårläsligt).  Välformat huvud, ngt ljusa ögon. Något öppna vinklar fram. Korr. rygglinje. Rör sig ngt återhållsamt o är mkt reserverad. Därav priset. - Very good.

Mattes kritik: Sprang vingligt. Påverkade sin hund negativt. Ställde upp hunden för nära domaren så att hon måste titta på den uppifrån. Öppnade munnen och talade med domaren. - Klart underkänd.

Matte gjorde ett flygande hundbyte och gick fort in i ringen. Matte gick sedan powerwalk i rask takt med Modji och ställde sig sedan med Modji på säkert avstånd från domaren. Som bad Matte få upp Modjis huvud. "Hon ser ut som om hon är på väg efter renarna!" Modji ställer sig gärna med huvudet framskjutet, vilket fått anra domare att se hennes rygglinje bättre när hon varit tjockpälsad över nacken. Huvudet åkte upp och domaren blev nöjd.

Modjis kritik: Feminin med god kraft. Bra öron. Rastypisk rygglinje. Rör sig helt ok. Gillar inte rullningen på svansen, men väl ansatt. - Excellent med CK.

Så gjorde HUSSE entré med NÁSTI !

Domaren blev på GOTT HUMÖR! Husse sprang inte vingligt, han sprang mjukt och fint och det räckte med ett enda varv. Násti flöt fram med bra påskjut. Men- även Násti vek undan för domarens närgångna kontroll och svansen åkte till och med in mellan hasspetsarna? Domaren noterade huvudböjningen åt sidan och ansåg det bero på enögdheten. Men svansen såg bara de som stod längre bort. Násti har aldrig tvekat inför någons närmande. Vad var det med denna domare som fick Aili och Násti att vika undan? Mycket märkligt.

Nástis kritik: 12 år. PRIMA KONDITION!! Välbevarad, muskulös. Välformat huvud, utm. i munnen. God rygglinje. Mkt gott bakställ. Fortfarande m. muskulatur. Fin pälskvalitet. Rör sig smidigt. - Excellent med CK, BÄSTA VETERAN.

Husses kritik: Dagens hittills bästa handler! Snyggaste visningen av hund. (Násti gick som nummer 17 i ringen).

Násti blev BIR, etta och Modji fick sitt första CERT, tvåa!

Antal Lapska denna dag: 4. En fin valp gick också till final.

Av hänsyn till hundarna och framför allt Násti, valde Husse och Matte att avstå finalerna och åkte hem med sina fina hundar. Som fick välförtjänta hundtugg i skuggan på tomten.

 

 

Antal kommentarer: 3

2015-08-24 14:41:18 - Saivi m flock

Men jättegrattis! Vilken tur ni har med vänstervarvandet! Kul! Verkar som om ni har fått "blodad tand" ;) Skulle dock önska en exteriörbeskrivning på vår ras hellre så kan de som gillar o "visa upp sig", som Larry t ex få fortsätta med "handlerutställningar":D:D (star)(star)

2015-08-24 14:43:35 - Saivis matte igen

Glömde skriva att ni på ett sätt gjorde rätt som åkte hem men samtidigt ska man passa på att visa upp vår ras i stora ringen om man kan få möjlighet så fler domare får se rasen
även om vi med LVH sällan kommer längre än till utgallringen.

2015-08-25 08:31:00 - Marianne

Med sol från klarblå himmel och 24 grader varmt, samt fem timmars väntan till finalerna, gick framför allt Nástis väl och ve före allt annat!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)