Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI ÄR EN KÄMPE

2022-07-14

Onsdag.

Modji hade piggnat till avsevärt på morgonen. Hon var feberfri men lite trött i kroppen. Natten hade varit lugn med god sömn länge. Dock var slemhinnorna i munnen ännu väldigt bleka tyckte Matte. Efter kontakt med veterinärmottagningen hälsades Matte och Modji välkomna till mottagningen för en snabbkoll och bedömning på en aktuttid före klockan tre. Om slemhinnorna inte skiftade färg och  om Mattes oro skulle bli för stor. Dagen gick och Modji verkade må bra. Temperaturen låg kvar lågt, hon åt och drack, kissade och bajsade och sov lugnt med fina andetag i skuggan under eken. Där fläktade det fint ända fram på tidiga eftermiddagen. Då reste sig Modji och sökte skugga under trädgårdsbordet. Då och då under dagen reste hon sig och drack vatten och gick på en liten kissrunda på gräsmattan. Slemhinnorna fick långsamt färg och någon kontroll hos venterinären kändes inte av nöden.

I kvällningen var Modjis temperatur nere på 38 och hon skrotade omkring som vanligt på gräsmattan. Åt pinfärska sockerärtor och gurka med Matte och Aili och hade koll på dem som passerade på vägen utanför reviret. Benen var stadiga och blicken pigg och alert. När hon senare lagt sig till ro på yttertrappen lyckades hon resa sig blixtsnabbt när Aili signalerade något intressant på vägen. Modji hade nog ingen aning om hur snabbt hon faktiskt kunde resa sig, om hon inte tänkte efter. 

Matte hade en misstanke och fick den bekräftad vid kontroll. Kortisonbehandling medför ökad infektionskänslighet. Nedsatt immunförsvar. För hundarnas skull hålls klorhalten låg vi hundsimträning. Med ett nedsatt immunförsvar kan Modji ha fått en infektion vid simningen. Det ena gav det andra och Modji blev sjuk. Igen. Men Modji är en kämpe och hon hade mycket bra värden och god kondition för sin ålder från början. Hon hade inte en tanke på att ge upp. Ja - det är en rätt gammal hund med sina 13,5 år. Men nej - Modji tycker inte att hon är färdig med livet. Lite skit får man ta när kroppen åldras och det gör Matte själv varenda dag med artros i väldigt många leder sedan fyra decennier. Att vara morgonstel ingår i ett naturligt åldrande, även för hundar. Kortison och antibiotika funkar fint för Modji nu och hon hade gärna velat följa med på kvällspromenaden, men fick nöja sig med toalettbesök och skrotande på tomten innan sänggåendet.

Att ha en äldre hund med normala ålderskrämpor är inte som att ha en ung och helt frisk hund. Men en hundkompis har rätt till en pensionärstillvaro, trots vissa tillkortakommanden och en del veterinärbesök. Livet kan vara njutbart för en hund även som pensionär, med lite lugnare tempo och latare dagar. Men den skall inte behöva ha rejält ont så klart. Lite småont här och där i stela leder hör till en gamlings naturliga vardag och det kan man leva med. Matte stod på knä på ett hårt golv i över en timme i väntan på provsvar och röntgenresultat, för att hålla Modji så avslappnad som möjligt, där hon låg på golvet. Det var varmt och hennes andning ansträngd med nostäppa. Mattes knä är nu uppsvullet och promenader med Aili får åter vänta. Som sagt, lite skit får man ta när kroppen åldras. Husse tog en kvällsrunda i skogen med Aili.

Ett mycket speciellt möte med en tvåbent kvinnlig kämpe blev det på veterinärmottagningen. Hon flydde från östra Ukraina för drygt tre månader sedan tillsammans med ett stort antal av kriget övergivna hundar. Olika organisationer på plats tar hand om så många hundar man kan som förlorat sina ägare i kriget. Ibland har hundar lämnats i lägenheter och ägarna har aldrig återvänt. Man bryter sig in för att rädda hundar i både intakta hus och i bombade hus. Andra hundar springer fritt, hemlösa bland ruinerna. Det var bara de yngsta hundarna som fick följa med på flykten till Sverige, då de skulle vara lättast att omplacera och ge nya ägare. De äldre blev kvar i tryggare delar av Ukraina. Nu koncentrerar denna kämpe sig på att lära sig svenska så fort som möjligt och jobbet på djurkliniken som är hennes räddning. "UMGÄNGET MED ALLA DJUR! Det får mig att orka".

I det senaste numret av Brukshunden som kom i går, kan man läsa om hur SBK engagerar sig i Karlskrona vid mottagandet av flyktingar från Ukraina som medför hundar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)