Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INGA BIVERKNINGAR

2021-05-25

Lördag - Måndag.

Ett uppehåll har det blivit i skrivandet några dagar. Detta har inte berott på några biverkningar efter vaccinationen i fredags! Om nu någon skulle tro det. Förvånansvärt många förefaller avstå från C-vaccination av rädsla för biverkningar. Snarare var det tvärtom för Matte som kände sig lite hängig två dagar innan och efter vaccinationen blev pigg som en mört igen! Hängigheten hängde säkert ihop med många timmars klippande av högt och blött gräs i gassande sol och på vattensjukt underlag två dagar i sträck - med en ärvd gammal muskeldriven rullgräsklippare. Där motorgräsklipparen inte förmådde ta sig fram tog sig Matte fram, men det blev nog lite väl mycket. Matte tror att hon kan köra lika hårt som i sin ungdom, men här blev det kanske lite väl mycket.

Datorn har fått vila i några dagar då det varnats för åska och sladden har varit urdragen. Åskat har det gjort så att den lilla stugan på plintar på berggrund hoppat jämfota! Det har regnat stup i kvarten och det har haglat små isbitar. Märkligt nog höll alla nyutslagna tulpaner för isanfallet från ovan!

På lördagen, dagen efter vaccinationen, var det full fart på Matte igen. Släpet kopplades på och Husse (som inte heller kände av vaccinationen) och Matte åkte och handlade femton stora murblock på tjugotre kilo styck. Mycket och tungt bärande blev det när de först skulle lastas på släpet och sedan forslas från släpet över gräsmattan till paviljongen. Där de sedan skulle placeras ut runt ramen utvändigt, som stagande mur mot hårda vindar. Matte började därefter lägga ut stora betongplattor på golvet i sin lilla växthuspaviljong mellan skurarna. Krypande och pusslande med stora tunga plattor, som skulle passas in på ett bra sätt i ramen för att säkra det lätta plasthuset. Detta roade sig Matte med hela helgen. 

På söndagkvällen for Lapskflocken till bergkrossen i närheten så att hundarna kunde få röra sig lösa över stora ytor, efter endast korta promenader hemomkring mellan regnskurarna. Matte passade på att leta rätt på utspridda mindre stenar med platt sida, att använda i sitt stengolvpussel. Avslutningsvis slarvade Husse bort sig och Modji och Aili fick gemensamt leta rätt på honom.

Måndagen tillbringade Matte till stor del krypande. Stengolvpusslet lades färdigt med fint grus i alla skarvar och Matte blev nöjd! Flera av stenbitarna mellan de stora plattorna har legat i träningsområdet i åratal och minner om härliga träningstillfällen! Som de små avvikande bitarna av vit marmor som nu förgyllet paviljonggolvet. De har legat nerkörda i marken i skrotområdet i åratal. Nu ligger de som små skärvor och minnesstenar i Lapskreviret! Ett hopplock av köpt, sparat och hittat.

Många timmars krypande på förmiddagen fick hundarna att komma och besöka Matte i det ny märkliga, genomskinliga  lilla huset. Modji fick leta innan hon hittade ingången när hon såg Aili på insidan! Det var rörande att se henne vilja gå in men inte kunna! Väggen syntes ju inte! När Matte bad Modji "gå runt" förstod hon och hittade dörröppningen.

Klicka för större bild.

Ett avbrott gjordes så att Matte fick räta på kroppen och skulle slippa laga middag senare. Lunch på golfklubben, där hundarna som vanligt skämdes bort av kocken! Inte med köttbullar - utan med hundkex från burken på disken för alla fyrbenta besökare!

Efter ännu många timmars krypande var golvet helt färdigt och Husse bjöds in på invigning. Hembakad mazarin från golfklubben och ett litet glas Lakka fick det bli. Därefter tog Matte en långpromenad med Modji och Aili i området och det kändes skönt att räta ut benen!

Oväntat sällskap fick Matte på promenaden! En gammal god vän hörde av sig på telefonen! Ett kärt återhörande! Matte fick åter höra sitt gamla extranamn "Ruotsintäti" (Svensktanten)  och det kändes gott! En film med en Lapsk Vallhund på mentaltest, Luonnetesti, i Finland skickades. Vilken härlig hund och vilket gott resultat på provet! Haltiamätsän Auringonkehrä. Nästan lika hög poäng, 215, som Modjis pappa Musti med sina 225 poäng! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)