Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ADJI & SAIVI  PÅ UTSTÄLLNING

2014-06-18

Tisdagen blev en dag av återhämtning. Matte tog en ordentlig morgonpromenad med hundarna. Gående alldeles själv på sina egna ben faktiskt. Så sedan var det färdiggått med de benen, eller snarare på högerbenet, för den dagen. Måndagen var en dag med trädgårdsarbete för Mattes del och på kvällen blev det en massa stående. En dag med mycket aktivitet för både Matte och hundarna fick följas av en aningen mer passiv dag. Vilket var naturligt när regnskurarna avlöste varandra hela dagen. Hundarna låg gärna på glasverandan och vilade och höll koll på djurlivet i omgivningen. Måsarna har börjat söka sig till gräsmattorna runt om. De kommer från den inte alltför avlägsna återvinningssanläggningen. 

Matte har fått färska nyheter om Modjidottern Proppen / Adji. Hon är fortsatt en hejare på spår och plockar alla apporterna. Hon har gått ringträningskurs och gjorde finfint ifrån sig på avslutningen som bestod i en inofficiell utställning, Adji har ställts ut förut en gång och var då lite ovan. Nu var hon en välutbildad valp som visste hur man skulle charma domaren! Ömsesidigt tycke uppstod och så här skrev han:

 Bedömning:

Tilltalande tikvalp. Bra huvud med fint uttryck. Väl ansatt hals. Stark rygg. Väl ansatt svans.

 Bra kropp och päls för ålder. Utm. Benstomme. Normala vinklar fr. och bak.

 Rör sej med mjuka steg från sidan. Utm Temperament.

 BIR, HP

 Domare: Kjell Carnbrand

Syrran Saivi har också varit på utställning. Hon for norröver och där blev även Saivi BIR. Med fin kritik som Matte får återkomma med. Vad Matte gläds väldigt mycket åt är att alla Modjis döttrar på utställning fått fina kommentarer om sitt temperament! Även mamma Modji och mormor Násti fick mycket positiva kommentarer om utmärkt temperament när de nyligen ställdes ut. Ingen av valparna har visat annat än tillgänglighet vid hantering och tandvisning. Inga undvikande manövrar. Lugna och trygga valpar. Skönt. Väl omhändertagna valpar. Matte har fäst mycket stor vikt vid mentaliteten hos de hanar som fått bli fäder till de valpar som fötts i familjen. Mattes käpphäst har alltid varit att vara noga med hundarnas mentalitet vid avelsarbetet. Mycket noga. Hellre en knorr på svansen än en osäker, rädd och skygg hund.

Därför läste Matte med mycket stort intresse en artikel i Hundsport special. Svenska Kennelklubbens uppfödartidning. Den första artikeln i en serie av fyra med rubriken: AVELSPLANERING & VALPUTVECKLING DEL 1. Text: Ingalill Blixt.  Den första artikeln, i nummer 2 - juni 2014, har rubriken Uppfödararbete med mentalitet i fokus.  Ingalill Blixt har tillsammans med maken Curt Blixt skrivit böckerna "Mentalitetsboken" och "Härliga Valptid" och driver ett företag för hundutbildning. Hon har arbetat med hundar och hundägare i drygt 45 år. Hennes främsta intressen har varit samspelet och relationen mellan människa och hund med fokus på hundens mentalitet och  beteendeutveckling från valp till vuxen individ.

Kanske ett ämne för något rasmöte framöver? Dssa kunskaper och erfarenheter är ju inte endast intressanta för uppfödare. Det är kunskaper viktiga för envar som tänker bli ägare till en hund eller redan har en hund. Inför anskaffandet av nästa hund. 

Att sätta fokus på hundars mentalitet innebär ju inte att man därmed bortser från exteriören. Men exteriören har fått dominera för länge vid valet av avelsdjur. Enligt många. Matte håller med. Hundraser generellt alltså. En exteriört rastypisk hund är självklart målet vid avelsarbetet. Även en hund med en god mentalitet. Passande för rasen. För det arbete en viss ras förväntas kunna prestera.

Rädda och skygga hundar får svårt att finna sig till rätta i okända situationer många gånger. I samhället i stort. Kan reagera med hot och aggressivitet. Trygga och balanserade hundar mår nog bättre. Blir till större glädje hos sina ägare. En för rasen exteriört tilltalande hund som uppför sig balanserat och stabilt i utställningsringen torde vara det optimala. Tycker inte bara Husse och Matte. Det är bra att ämnet blir en artikelserie i en uppfödartidning. Man har tidigare skrivit om vikten av en god mentalitet och en bra start hos uppfödaren för brukshundar i tidningen Brukshunden. Även i Hunsport har man börjat skriva mer om hundarnas insida och uppfödarnas ansvar. Vilket det naturligtvis finns en bakomliggande orsak till.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)