Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FLYGDAG och BESÖK, foton

2023-09-05

Söndag.

Efter fem års uppehåll var nu Lions Flyg och Motordag tillbaka i Vallentuna! På flygfältet i Vallentuna kunde man nu titta på mängder med fina gamla bilar av olika sorter och modeller när olika rasklubbar - förlåt! märkesklubbar ställde ut sina välvårdade klenoder. Inte så olikt en hundutställning! Bilarna behövde inga tält förvisso, men ägarna satt i grupper och föreföll ha lika trevligt som hundägare på en hundutställning! Husse kände att det saknades en Corvette från åttiotalet där hemma!

Husse, Matte och hundarna anlände när eventet öppnade och det innebar att samtidigt anlände alla de helikoptrar som skulle finnas på området för beskådan. På rad landade de på sina anvisade platser och Dima tittade förundrat på jättefåglarna, som slog sig ner nära inpå honom. Han tittade lite extra på ambulanshelikoptern och sjöräddningshelikoptern, vars motorljud han antagligen kände igen hemifrån. De passerar väldigt ofta på låg höjd, rakt över det egna reviret. Liksom väldigt mycket annan flygtrafik. Arlanda ligger nära åt ena hållet och helkoptrarnas bas ligger nära åt andra hållet och ibland skallrar fönsterrutorna i stugan, när det är trångt i luftrummet. När helikoptern senare skulle lyfta, befann sig hundarna rätt nära och det nyklippta gräset och fallna björklöv virvlade runt ansiktet på hundarna, som tittade nyfiket.

Klicka för större bilder.

Hundarnas glädje var stor, när de i vimlet träffade på både en granne och en träningskompis! Dima beskrevs som "reserverad mot främmande människor" när Matte hittade information om honom i annonsen hos Hundar Utan Hem. Som Ailis sambo har han snabbt anammat hennes syn på alla människor: Alla är trevliga så länge de inte har bevisat motsatsen. Dima har söktränat med tidigare icke träffade figuranter och det har inte på något sätt stört honom, eller fått honom tveksam. Från att ha varit lite tveksam till möten längs vägarna hemomkring är han nu som Aili - eller ännu mer angelägen om att få hälsa på dem han möter! Visade han nu i mängden med människor på flygfältet. Förr ville han fram och hälsa på alla hundar han mötte. Nu ville han gärna nosa lite på alla människor han mötte! Nästan mer än på hundarna. Dima har upptäckt en ny dimension i sitt liv. Världen är full av möjligheter och trevliga människor som han gärna vill lära känna! Do as I do! Dima gör som Aili. Som gjort som sin mamma Modji som gjort som sin mamma Násti som gjort som sin mamma Gázzi. En ung hund som får växa upp i samma flock som en äldre stabil hund har dragit en vinstlott i livet! Även Aili mår bra av deras samboförhållande. Som ung på nytt!

Husse och Matte njöt av dagen med sina hundar i det fina vädret! Dagen innan regnade det och arrangörens nervositet var stor. Nu blev det en riktigt bra dag för Lions, med väldigt många besökare! Det var bara en sak som Dima föreföll lite skeptiskt inför och det var den väldigt starka rösten som talade till honom från himlen! Plötsligt hördes en stark och osynlig röst mycket högt rakt ovanför Dima och någon ägare till rösten syntes inte. Matte är för egen del också skeptiskt till röster från ovan som man inte kan se.

Vid hemkomsten tog flocken det lugnt och slappade och fikade i väntan på en efterlängtad besökare framåt kvällen. En person som Dima aldrig träffat tidigare. Han välkomnade henne som vore hon en gammal kompis och av den tidigare reserverade hunden verkar inte mycket finnas kvar! Spontan kärlek uppstod omedelbart!

Måndag.

Till Dimas och flockens stora glädje var besökaren kvar efter en natt med god sömn i gäststugan och några timmars umgänge hanns med innan det var dags att säga farväl. 

Matte tog med hundarna på en myggig långpromenad i området och det var ovanligt mycket trafik på vägarna. Stora bilar och Matte och hundarna måste kliva av vägen några gånger. Flera hus har sålts den senaste tiden och flera är till salu. Ett generationsskifte många gånger, där tidigare fritidshus byggs om och görst till permanentboenden, med omfattande renoveringar som följd. 

Mängderna med ilskna anfallande minimyggor gjorde att flocken sökte sig inomhus tidigare än önskat i kvällningen.

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)