Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMBYGGD AILI!

2015-08-27

Onsdag och träningsdag.

Dagen började mulen med en kylande vind, efter en natt med lite regn. Solen skulle skina enligt prognosen, men det visste den inte. Matte tog med sig hundarna och uträttade ett ärende ett stycke bort efter morgonpromenaden. Dagen tillbringades sedan hemma med lite trädgårdspyssel.

Kvällens träning var förlagd till Hakungekrossen och området med stora maskiner och två tunnlar. Mycket miljö! Närvarade gjorde Lag Gátchis, med Násti och hennes avkommor Modji, Epic och Lime, samt eleven Aili. Träningen startade en timme tidigare än vanligt, för att hinna med så mycket som möjligt innan det blev för mörkt. Dagarna blir påtagligt kortare vecka för vecka!

Matte har fram till nu utbildat och tränat Aili för att hitta en specifik människa. Det finns flera typer av sök och allt faller under benämningen nosework. Man kan dela upp det i tre kategorier. Upptäckt (hitta, engelska "detection"), diskriminering och "match to sample" (hitta samma). Här jobbar hunden med olika dofter varje gång.  Hunden skall komma ihåg en doft och hitta liknande dofter. När man talar om nosework tänker många på allt möjligt annat än sök efter människor. Men för hunden rör det sig hela tiden om att jobba med näsan för att identifiera olika dofter och förmedla informationen på olika sätt till sin förare. Som sedan använder informationen efter behov. Familjens Lapska jobbar med näsan i samarbete med sina förare, nosework, sök efter människodoft. Matte ville för första gången testa om hon kunde utbilda en hund att identifiera en specifik människodoft med hjälp av ett föemål tillhörigt den försvunna personen. Match to sample alltså. Med Aili får nämigen varken Husse eller Matte gå räddningshundkurs på grund av tilltagande ålder. De hinner bli för gamla innan kursen är slut och fystesten med packning på ett löpband blir omöjliga att klara av. Det är bara att tugga i sig...

Förra sommaren, vid åtta månaders ålder, visade Aili att hon förstod vad Matte ville att hon skulle göra. När hon luktat på ett klädesplagg matchade hon doften med en av två gömda figuranter och tog bara kontakt med den vars klädesplagg hon luktat på. Träningen gick åt rätt håll. Aili har sedan tränats på detta vis, med små variationer, ett helt år. Matte känner sig nöjd med resultatet. Aili har visat att hon förstått vad som förväntats av henne. Även med annan förare än Matte. Tre figuranter har gömts i sökområdet, en av dem har lämnat ifrån sig ett klädesplagg, eller föremål (plånbok!) och just den personen skulle Aili ta kontakt med. Ibland spontanskällde hon om figuranten var dold eller svåråtkomlig. Om det nu fungerat så bra med utbildningen, varför väljer Matte då att nu bygga om Aili till traditionell sökhund?

 Det är inte helt enkelt att svara på, då Matte funderat både hit och dit och hela tiden drivits av nyfikenhet! Matte ville testa nya metoder, ta sig an nya utmaningar. Ailis användbarhet skulle onekligen bli större om hon fick söka människor helt allmänt. Hon har visat sig vara en mycket bra sökhund. Inte en specifik människa. Samtidigt som tanken att specialutbilda Aili föddes ur anhörigas undran om hunden inte måste nosa på ett klädesplagg från en saknad anhörig vid skarpa sök. Men det kanske inte är "antingen eller" uten i stället "både ock" ?! Det får framtiden utvisa. Nyfiken Matte.

Hur som haver så fick Aili två figuranter. En gömd högt uppe på en maskin och en inne i ett tillstängt plåtskjul. Aili fick söka fritt och jobbade i hög fart och med stor koncentration. Hon fick vittringen från den höga figgen och man kunde se vittringsvägarna på Ailis snabba kast och vändningar! Till slut hade hon lokaliserat vittringskällan och ställde sig rakt under maskinen och skallmarkerade snyggt figgen som stod rakt ovanför henne! Hon hade inte tid att vänta ner honom, utan sprang honom till mötes uppför gallertrappen. Nästa figge lokaliserade hon snabbt i skjulet och skällde ihållande mot bakväggen där vittringen kom ut. Hon såg mycket överraskad ut när figuranten öppnade dörren på framsidan och berömde henne!

Att bygga om Aili till traditionell sökhund gick på ett litet kick och snygga skallmarkeringar har hon plockat fram spontant! Smart Aili med mycket motor! Härligt att se!

Alla de övriga hundarna fick frisök med kluriga legor, som träning inför lagtävlingen. Avslutningsvis gav lagledaren Husse de tre lagmedlemmarna en uppgift. En orienterare var försvunnen och hade setts i området, som var genomsökt av människor. Hundarnas uppgift var att, i koppel, söka av området för att försöka hitta föremål som kunde kopplas till den försvunne, för spårupptag. Gruppen beslöt att börja mot vinden och gå på linje genom området. En i mitten och en i vardera ytterkanten. Matte jobbade med Modji. Efter halva sträckan fyndade Lime en karta under en stor plastkon och uppgiften var löst! Snyggt jobbat och uppdraget slutfört!

Eftersnack och lite mat avslutade en, som vanligt, både rolig och nyttig träningskväll. Tack allihop!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)