Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅSKVILA

2015-04-07

Söndagen blev en vilodag för familjen. Bortsett från att Husse  var ute ett par vändor med hundarna. Matte var inte kry och gick inte utanför dörrren. Orkade ingenting och ute blåste det svinkallt och Husse avrådde Matte bestämt från att gå ut. 

Måndagen skulle ha tillbringats med lite påskfirande med gäster i sista minuten, men detta ställdes in. Påsken förflöt alltså utan några andra påminnelser om just PÅSK än fjädrar i en buske utomhus och lite godis, samt en kruka med påskliljor. Så till middag kokade Matte några ägg.

Solen sken under dagen och Husse fixade med ved. En hel del grus har under snöskottning hamnat på fel stälen och Husse såg till att det kom tillbaka där det skulle ligga. Vårstädning. Husse skogspromenerade också i skogen med hundarna.

Matte orkade sig ut för lite lättandad frisk luft i solen och höll sig sysselsatt med lätt pyssel i trädgården. Gamla trallbrädor letades fram och Matte kapade med fogsvans i olika längder, efter vad som var friskt virke och kunde återanvändas, för att få till ett personligt vind och dammskydd mot vägen, intill sittplatsen vid lekstugan.  Med en smyg markerade Matte en vinkel i det som skall bli den övre änden på brädorna, men sågningen får ske senare.

Hundarna tillbringade dagen utomhus och skötte sig väldigt bra när det var många som en ledig dag promenerade förbi stugan. En grupp män var sysselsatt med att leta efter en läcka någonstans i områdets sommarvattenförsörjning. De blev stående vid Lapsktomten en längre stund och resonerade om något. Alla de tre Lapska höll sig tysta och iakttog intresserat vad de pysslade med. Násti rullade sig vällustigt på kullen som utgör infiltration och händelsevis plattade hon till de nyuppkomna krokusarna. Lite synd, då det inte kryllar av vårblommor. När Husse och hundarna kom tillbaka efter skogsrundan hade Modji hittat en tidigare tappad pingla från reflexhalsbandet som hon, liksom de andra, bär när de är lösa i skogen.

Ett par av Nástisönerna har roat sig på olika sätt i helgen! Mánnu har varit på träningsläger och har gjort ett lyckat sök sittande på en fyrhjuling och Epic har framgångsrikt letat nergrävda enkronor på en grusad fotbollsplan. Detta är vad Husse och Matte menar med aktiva hem. Passande för rasen. Promenera i skogen kunde även Mattes Dvärgpudel. Hon var för övrigt även med på både vandring och paddling i fjällen. För det behöver man inte en Lapphund! Som kan så mycket mer och så mycket annat som inte alla raser fixar. Risken är bara att man får för mycket hund,om man endast söker en hund att skogspromenera med och köper en Lapsk.

Just denna dag var en skogspromenad allt familjens egna Lapska fick. De får göra annat andra dagar. Efter åtta timmar utomhus drog sig familjen inomhus och för lite påskkänsla kokade Matte ägg och Husse bjöd på nubbe som smakade medicin.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)