Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDFÖRARE KAN FÖRSVINNA, foton

2022-09-10

Torsdag.

Efter en het sommar, då det stundtals inte har blivit så effektiv träning för alla i träningsgruppen, har lag "Gott och Blandat" (tidigare "Gátchis") börjat ladda inför årets lagtävling. Varför laget tränade även på torsdagskvällen i den närbelägna bergtäkten/krossen.

När Matte och Husse anlände hade övriga tre medlemmar i laget redan satt igång med kongletande, i ett område åtkomligt utan att Matte öppnade någon låst grind. På lagtävlingen förekommer det inte bara många olika sökuppgifter i olika miljöer, spåruppgifter och patrullhunduppgifter med patrullstig och sittande bevakning kan även förekomma. Liksom olika typer av uppletande och apportering samt lydnadsmoment. Varför den som har en hund utbildad och tränad i många discipliner har störst chans att plocka viktiga poäng både på fredagskvällen och under hela lördagen. Om nu inte en och samma hund fixar allt, så använder man lagets fyra hundar så klokt som möjligt och att vara samtränad är en klar fördel!

Varken Aili eller lagets övriga hundar har tränat kongsök på över ett år, men de lyckades alla väl med att hitta de fyra kongbitarna i varierande storlek, som var gömda på stora maskiner och bland containrar och staplade betongblock. Kvällens träning inleddes således med en uppletandeövning med markering. Aili måste kunna skilja på när det är uppletande med frysmarkering och när det är uppletande med inapportering av föremål till Matte.

Laget for vidare in mot bergtäkten och Matte ringde till grinden som var vänlig och öppnade sig och in for gruppen. Husse hade förberett en övning för de fyra tävlande, som nu skickades iväg. för att han skulle kunna förbereda på plats. Iväg traskade två Lapska Vallhundar, en Jaktlabbe och en Springer med förare, för att träna bland några stora maskiner längst bort mot bergväggen. 

På en lagtävling har fantasin ibland inga som helst gränser för vad man hittat på för att göra de olika tävlingsstationerna omväxlande och roliga! Men ändå meningsfulla och utmanande för att kunna skilja lagen åt vid bedömningen. En person med hund kan ju försvinna lika väl som någon annan och bli föremål för ett eftersök. Då vore det fatalt om sökhunden går i stå och inte förmår markera människan med hund som hunden hittat, men som inte kan ses i mörker eller i ett slutet utrymme av något slag. Det är inte självklart för alla hundar att ställa sig och skälla rakt emot en annan hund med förare på nära håll. Så därför tog Matte med sig Aili och gömde sig bakom en stor grävmaskin, för kompisarnas hundar att hitta och markera. Aili fick sitta högt uppe och ha koll på situationen. De två unghundarna (Labbe och Springer) har ännu inga markeringar annat än att envist stanna kvar hos den sociala och pratande figuranten, till dess föraren kommer fram.

Klicka för större bilder.

Sedan fick Aili söka rätt på Lapskkillen med husse som försvunnit med hunden uppbunden tätt intill sig. Den hund som var figurant skötte sig exemplariskt och var tyst och diskeret och konkurerade inte om belöningsgodiset. Båda hundarna godisbelönades i tur och ordning.

Sedan ringde Husse och uppmanade laget att återvända till sina bilar där han skulle möta upp. Nu väntade en annorlunda teambuildingövning där ordet "SÄKERHET" upprepades många gånger. Tillsammans med ordet "SAMARBETE". Övningen gick ut på att de fyra hundförarna medförande hundar skulle greppa en på marken liggande spårlina, med avstånd mellan ekipagen. Detta grepp om linan fick ABSOLUT INTE SLÄPPAS! En hand skulle hålla i linan och en hand skulle hålla i hundens koppel, sedan skulle man följa efter Husse. Genom en med agilitykäppar stakad slalombana och över låga agilityhinder. Vidare genom bråten i skrotområdet, upp och ner på diverse hinder i vägen, genom en platt agilitytunnel, samt tillbaka.

När hundarna närmade sig skrotområdet där de brukar söka efter människor gick deras nosar igång! Nu tände de till! Snällt hade de varit följsamma genom den märkliga miljöbanan med uppbundna förare som betedde sig lite annorlunda och nu äntligen var det ett sökjobb som väntade! Tji fick de! Mera miljöbana. Men samtliga fyra hundar fann sig och gick vidare på led genom milljöbanan i det de såg som ett sökområde. Men ingen figurant fanns att hitta. Husse var mycket nöjd med både förare och hundar.

Därefter skulle Aili i utbildningssyfte få ett frisök med en figurant och med en låneförare. Som själv fick lägga upp söket som skulle ske som frisök med lös hund. Matte och Husse avlägsnade sig långt ifrån bilarna och inte i vind! Aili skulle inte kunna få vittring av sin egen flock och lockas att avvika från sökområdet under arbetet. Det gick galant rakt igenom och Aili och låneföraren kom mycket väl överens och jobbade bra tillsammans. 

Husse tog sedan bilen långt bort och gömde sig på en grushög, där hundarna skulle få söka rätt på honom i ett frisök. Avlösande varandra enligt en löpandebandprincip,med möten på tillbakavägen som störande moment under söket. Jobbar man så jobbar man och då är det inte läget för umgänge hundar emellan! Renvallande hundar arbetar inte sällan i par eller flera samtidigt och de får inte börja umgås och lämna jobbet!

Det blev en mycket omväxlande träningskväll för de fyra hundekipagen som snart skall tävla tillsammans. På en lagtävling som inte sällan ser ut som under kvällens träning. Många olika typer av uppgifter avlöser varandra på olika stationer, under en kväll och en hel dag. Hundarna måste vara mångsidiga och anpassningsbara och uthålliga i arbete för att klara detta. Liksom deras förare. Husse tävlar inte, men medföljer som lagets alltiallo. Själv kallar han sig Mascot!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)