Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALLA DESSA DÖRRAR!!!

2019-12-12

Onsdag.

Kvällens träning blev oerhört frustrerande! Tyckte Matte som hade uttalade lässvårigheter. Aili blev mycket svårläst! Tränade gjorde två Lapska tikar och två Lapska hanar. Samtliga var uppbundna i ett rum som saknade dörrar. Platsen var en utrymd, mycket långsträckt byggnad i ett plan, belägen intill en stor parkering intill en matbutik. Inga möbler finns kvar och i förstone kan man tycka att här finns ju ingenstans där man kan gömma sig. Men här finns dörrar! Dörrar i mängd! Dörrar till ett stort antal toaletter, flera kök, flera skrubbar och odefinierbara små utrymmen, likaväl som dörrar till små rum och stora rum! Innanför vilka det finns flera dörrar till andra rum! Till toaletter och skrubbar. Duschar och hallar finns det även, samt stora tättsittande fönster runt hela huset! Många glasade ytterdörrar likaså! Utanför rör sig människor kring bilar på parkeringen och på en gångväg på andra sidan, intill en räcka radhus. Många rum och utrymmen saknar belysning. Så vadå svårt att gömma sig?!

Alla hundarna fick samma uppgift: Hitta fyra personer som gått iväg och gömt sig. Utan att någon visste var! Inte ens inbördes bland figuranterna! Hittade man en visste denne inte var övriga gömt sig. Ingen "facitgubbe" medföljde. Med bara fyra ekipage som skulle träna gick det att göra så här. En extra anhörigfigurant ingår i gruppen. Man kunde riskera långdragna sök för hundarna med stora klurigheter orsakade av fläktsystem och totalt okända vittringsvägar i byggnaden! Täta dörrar till våtutrymmen!

Aili tog sig an uppgiften med liv och lust! Fyndade snabbt sin första figurant i ett mörkt rum intill det där kompisarna satt uppbundna. Kastade sig in i rummet på det nybonade golvet! Varpå hon sprang in i figuranten som satt på golvet strax till höger om dörren. Aili blev minst sagt förvånad! Backade och kom till skallmarkering. Detta triggade henne! Arbetslusten sprutade ur öronen på henne! Hon drog iväg längs korridoren rakt igenom huset! Fastnade vid den bortre gaveln där hon helt tydligt hade vittring som hon jobbade på. Hon saktade ner och jobbade hårt på att hitta vittringskällan. Aili hade ett stort intresse för ytterväggen och visade att vittring fanns där. Inga människor syntes utanför. Aili började glappa. Kom till skall utan att nöjda sig. Skällde lite här och lite där utan att fästa på en distinkt vittringskälla. Matte rörde sig bort från platsen för att lösa upp situationen. Aili läste Matte och följde efter. Hittade en ny plats där hon låste sig! 

Nu hade Aili bestämt sig för att vittring fans koncentrerad mot en helt tom vägg. Hon skällde rakt in mot den kala väggen. Matte sökte en förklaring. Hittade två takventiler rakt ovanför väggen. Matte hittade ett fläktrum. Matte hittade inga rörgenomföringar i någon riktning som förklarade Ailis markeringsskall. Matte fattade ingenting. Vad ville Aili förmedla? Visste Aili vad hon gjorde? Var det bara en överslagshandling i frustration över vittring som svävade diffust i luften överallt?! För att skapa någon form av ordning slog Matte koppel på sin hund och fick ner arbetstempot och arbetstemperaturen. Frisök var inte lämpligt just där och då, med en så taggad hund.

Matte började tänka skarpt sök och öppnade själv stängda dörrar för att underlätta för Aili och för att förkorta "liggtiden" för figuranter, som inte alltid har det bekvämt. Man gör så gott man kan för att skapa svårigheter för varandra och varandras hundar! Vilket innebär obekväma ställningar i skåp under diskbänkar och torkskåp ibland. Figurant nummer två och tre hittades då och Ailis arbetstemperatur hade nu sjunkit till en mer lagom nivå. Här någonstans upphörde även frustrationsglappandet och det blev behagligt mycket tystare. Aili hade nu fått jobba ganska länge, vilket fick henne lite mer koncentrerad.

För att det skall fungera i skarpa lägen måste hundens lägsta nivå räcka för att genomföra bra och effektiva sök. Varför en hund som Aili med toppenergi och motorn på högvarv kan "gå i spinn", med frustration och "vittringskollisioner" lagda uppepå! Inte lätthanterligt och lättläst. Husse saknades fortfarande! Hur man än vrider och vänder på det, så är det väsentligt mycket lättare att dämpa en hund och få ner arbetstemperaturen än att få upp den! Har man inte motor och energi med vid leveransen - när hunden föds, är det lönlöst att försöka plocka ut energi som inte finns där. Skaffar man en hund av en arbetande hundras bör man önska mycket energi! Mycket motor och arbetslust! Men så verkar märkligt nog inte vara fallet?! När man frågar mer efter en väl fungerande "avknapp" än en väl fungerande "påknapp"?! Matte förstår inte varför man då vill ha en hund av en arbetande hundras. Varför man beskriver hunden som en problemhund. När det är man själv som skaffat sig ett problem.

Aili är en intensiv och explosiv hund! En hund med mycket av mycket och en fantastiskt rolig hund att jobba med! Hon är ambitiös och noga och ibland vill hon lite för mycket och lite för fort. Så småningom var Aili och Matte i nivå och Matte såg en dörr hon inte sett tidigare. Innanför duscharna i det mörka rummet fanns ännu en dörr! Matte öppnade den dörren och där fyndade Aili äntligen Husse! Som frös i det utkylda utrymmet. Aili hade sökt av rummet med duscharna tidigare. Hon hade varit in bakom draperierna. Hon hade stått intill den stängda dörren bakom vilken Husse var gömd. Utan att få minsta antydan om vittring, då det var en tät dörr i ett våtutrymme.

Viktigast av allt var att Aili och Matte tillsammans så småningom löste uppgiften och alla de fyra försvunna människorna var återfunna.

Samtliga hundar fick samma uppgift med figuranterna gömda på olika ställen. Varför det blev gammal vittring liggande kvar där någon varit gömd tidigare. Samtliga hundar fick verkligen tänka till för att lokalisera vittringskällorna - liksom alla förarna! Det blev svårigheter och det är det som utvecklar!

Tack alla för en mycket klurig sökuppgift för både Aili och hennes mamma Modji!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)