Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OROLIGA

2015-03-23

Husse och Matte pratar mycket hund hemma. Vid middagsbordet inte minst. Intressant vore om dessa måltider med diskussioner och funderingar i vardagen, kunde delas av likasinnade ibland. Grunden till diskussionerna är frågeställningar och kommentarer på FB ibland, iakttagelser på utställningar och provapådagar över många år, med start i ruinstaden för länge sedan. Tidigare sökande efter lämpligt avelsmaterial, killar goda nog åt familjens certade räddningshundar i tre generationer.

Om en viss oro för rasens framtid kan läsas in i Husses och Mattes funderingar vid matbordet, så är det korrekt tolkat. Det finns säkerligen ett stort antal Lapska Vallhundar, som oupptäckta går omkring med en potential långt utöver vad de någonsin kommer att få visa upp! Ingen frågar efter vad som finns i hunden arbetsmässigt eller ens mentalt på ett mentaltest! Man är fullt nöjd med att hunden är trevlig och lugn hemma i familjen. Det ena utesluter inte det andra! Familjens egna Lapska är mycket trevliga! De är lugna när så påkallas hemma eller annorstädes. De är också väldigt snabba till att börja jobba när det är vad som krävs av dem!

Många Lapska får dessvärre aldrig visa att de är mer än trevliga och lugna med fungerande avknapp när det är vad som önskas. De får aldrig visa sina dolda talanger om de skulle få en jobbförfrågan! Vilket resursslöseri! För att få veta vilka hundar som kan föra goda arbetsanlag vidare måste de ju få visa vad de besitter på det området. För rasen goda arbetsanlag. Som motor, självständighet, problemlösningsförmåga, samarbetsförmåga, uthållighet i arbete. En vallhundras bör ha ett djurintresse dessutom.

Nosarbete ligger väl till för rasen, spår av olika slag och sök passar dem bra. Får dem att må bra. Kräver egenskaper liknande dem som krävs vid vallning. Hur mycket självständighet får en hund visa när den som enda arbetsuppgift skall visa att den är lydig?  När den aldrig i samarbete med sin förare får visa prov på självständighet i arbete och god problemlösningsförmåga? Är en god tävlingslydnad det enda jag som förare vet om hundens arbetskapacitet, gör det avkomman till en renvallare med de egenskaper som krävs av hunden i den typen av arbete? Självständighet och problemlösningsförmåga samt uthållighet. Hunden kanske är en i grunden mycket bra och självständig hund, lämplig för tuffare jobb som renvallning eller räddningssök, men får bara visa att den kan utföra moment i de olika lydnadsklasserna. Eller inte. Kanske bara att den uppför sig bra på promenader eller hemma på gården. Den kanske är en i grunden rätt osjälvständig och lite ängslig hund som är tryggast när den är under kommando. Man har ingen aning om vilka egenskaper man avlar på. Förrän man själv låter hunden jobba med näsan under lite knepiga förhållanden till exempel. 

Om man nu inte är intresserad av att ha en hund att jobba med, varför skaffar man då en Lapsk Vallhund? En hund som är avlad för att vallar renar. Ett tufft jobb i ett tufft klimat. Jo, de ser ju fina ut med sitt lite varglika utssende och det är ju en ursprunglig och sund ras. Vilket räcker gott för många som sedan blir lätt förvånade när de upptäcker vad som döljer sig bakom ytan. Förhoppningsvis en hund som både vill och kan göra mer än vara lydig utöver varadagslydnad. Lydiga skall alla hundar vara. Tävla i lydnad är något helt annat.

Skall Lapsk Vallhund bestå som en ras med stor arbetskapacitet lämplig för renvallning och liknande krävande jobb, måste man veta att anlagen som skapar en sådan hund inte vattnas ur i brist på kunskap gällande hur en sådan hund bör vara. Vad utmärker en bra arbetshund i rasen? Räcker det med att en renvallande hund har visat att den klarar elitlydnad? Eller att den är bra på agility? Eller att den håller sig hemma på gården?  Eller att den är en trevlig familjehund? Bör den inte ha visat att den kan jobba under tuffa förhållanden under en längre tid med bibehållen motor och arbetslust.

När Husse och Matte leker med tanken att de söker en ny hund att utbilda framöver blir det inte lätt. Det var inte lätt för tolv år sedan. Hur ser det ut om tio år? Förhoppningsvis betraktas rasen som den arbetande hundras den är och flertalet valpkullar har känd arbetarbakgrund. Arbete är inte att vara lydig på order. Det är för en Lapsk att kunna använda insidan av skallen och både vilja och orka jobba länge, i någon form av arbete där de måste tänka själva.

Antal kommentarer: 2

2015-03-23 11:18:37 - Anneli

Så bra skrevet Fru Uppdretter! Sååå synd att inte fler läser dina klokord och funderingar. Du skulle ha en position inom vår rasklubb för vår ras skull! Blev alldeles matt när jag fick höra av en uppfödare på LVH alldeles nyligen att hon ansåg att visa/ ta med sig en hund på utställning likställde hon med en mentalbeskrivning.....Är det konstigt att jag är orolig för rasen oxå...;(;(???

2015-03-23 15:42:37 - Marianne

Den personen kan aldrig ha sett ett MH eller BPH genomföras. Ett tillrättaläggande av verkligheten och ett dåligt samvete känns det som. Utställningar är däremot mycket bra miljö och socialträning! Ribban ligger sannerligen olika högt för vad man förväntar sig att en Lapsk skall kunna genomföra.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)