Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MYCKET UTE

2024-03-21

Tisdag.

Med vetskapen om ett väntande väderombyte till nederbörd av något slag, tog Matte även denna soliga dag väl tillvara. Det är en lång sträcka staket som behöver renoveras och Matte jobbade vidare med att byta gammal rostig ståltråd mot stängselkrampor. Med stela artrosfingrar pillade Matte loss den tråd hon så oerhört noga använde för tjugo år sedan, för att med nät höja det befintliga trästaketet som hundarna kunde hoppa över när de flyttade in. Då var det Ailis momor Násti på ett år och Nástis mamma Gázzi som skulle få en inhägnad tomt att vara lösa på. Allt måste göras omedelbums och det var kallt och det regnade och det var mars månad 2004. Så länge sedan! Men så skrämmande kort tid i ett perspektiv, när åren rasat iväg. Alla de där åren som var livet. Matte pillade med små stängselkrampor och hammare och lyckades bit för bit staga upp och snygga till staketet. Ett jobb som måste bli färdigt fort! Matte måste kliva i en lång rabatt för att komma åt och snart börjar det bli omöjligt, med alla växter som tar fart där. Redan tittar några tulpanblad upp lite försiktigt. 

Timme efter timme jobbade Matte på och hundarna njöt i solen och höll koll på omgivningen. Det börjar torka upp och de sträcker gärna ut sig på det torra gräset. Matte tog en långpromenad med dem, innan det var dags att gå in och laga middag åt flocken.

Onsdag.

En regnig dag och i stället för att vara flitig i trädgården, tog Matte en tur till Växtförsäljningen och köpte sättpotatis för förgroning; samma sort som de senaste åren. Amandine är en tidig delikatesspotatis som ger bra avkastning och håller att lagra. Matte passade på och åt en salladsbuffé till lunch, när hon fick en möjlighet hos Åkersberga Växtförsäljning. Lyx! Då Matte aldrig äter lunch till vardags. 

På kvällen var det träning som vanligt och den här kvällen var det åter den hangarliknande fordonshallen som var träningsplats. Dima fick inleda kvällens träning, med ett sök där han skulle söka rätt på två gömda figuranter. Efter den regniga dagen pyste grabben över av energi och exploderade mer eller mindre, när han skickades ut på söket. Han kastade sig över träningskompisarna som stod vid sidan av! Innan han, likt en kapplöpningshund på banan, rusade till den bortre gaveln i lokalen. Det går vansinnigt fort när Dima springer! För att Matte skall ha en aning om var hennes ystra unghund befinner sig har han en bjällra runt halsen. Det underlättar väldigt mycket, när man skall göra sig en bild av hur han jobbar och var han har sökt. Dima jobbade fint trots hög fart! Nosen var med hela tiden och vittringen från figuranten som låg i en båt på en trailer fick Dima jobba på ett tag. Den steg upp och föll ner lite överallt runt om. Matte bromsade upp Dima och visade honom att han hade större chans att lokalisera vittringskällan, om han stannade till en stund. Sittande vid Mattes sida fick han rätt på vittringsriktningen och belönades av den funna figuranten uppifrån båten.

Aili fick ett sök med fyra figuranter och tre av dem var gömda mycket nära varandra, bland ett gäng jättestora ventilationstrummor av något slag. De befann sig strax innanför ingången och genom att Matte alltid startar sina hundar direkt vid ingången fick Aili de tre vittringarna när hon klev in i lokalen. Hon identifierade alla de tre olika vittringarna och fyndade omedelbart. Mycket snyggt och effektivt jobbat av en rutinerad hund. Aili hade ännu en figurant gömd i lokalen och den vittringen fick hon också snabbt. I full fart tog hon sig längst bort och hördes direkt skallmarkera figuranten i hörnet. Hela Ailis sök kan inte ha tagit många minuter! En typisk sökkväll - hundarna ligger timmar i bilen och på några minuter har de sedan löst sin egen uppgift. Man försöker göra det svårt för hundarna, så att de skall få jobba ett bra tag för att hitta sina figuranter! Aili tyckte inte alls att detta var svårt. Uppenbarligen.

Inte sällan är det så. Det man tror skall bli svårt blir lätt! Det man tror skall bli lätt visar sig bli väldigt svårt. Allt hänger på vindar och terräng, ventilation och byggnation samt föremål. Bara under en träningskväll kan förutsättnignarna ändras och variera för hundarna. Under denna kväll var det en fläkt som slog på och av lite då och då och förändrade förutsättningarna för de sju hundar som tränade.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)