Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MIDSOMMARAFTON

2021-06-26

Fjolårets foto får vara med även i år. Skillnaden i år är en handfull nyplockade jordgubbar framför blomman och inte så mycket sol. Det blev helt enkelt inte så bra, årets midsommarfoto.  Fotot skulle dessutom ha varit med i inlägget i går.

Årets Midsommarafton blev lika ensam som fjolårets. Inga aktiviteter som förr i området med firande på fotbllsplanen och inget firande med grannar. Man har vant sig nu. Håller sig för sig själv. Matte slängde ut en trevare för gemensamt fikande i någons trädgård, men fick inget napp. Nu har man distanserat sig så länge som "sjuttioplusare" att man tappat kontakten och gamla traditioner dör ut. Många äldre mår dåligt och många finns inte mer. Att som yngre bara leva vidare som om ingenting hänt är lättare. Äldres liv har förändrats genom livet med distansering och i vissa fall en stor ensamhet. Orken tryter. Man orkar inte med andra när man levt utan dem så länge. Var och en har nog med sitt. Man orkar inte lyssna på andras sorger och bedrövelser. Avlidna vänner och inställda läkarbesök och framskjutna läkarbesök och ensamhet. Livet kan inte bli detsamma efter som före C. Det är inte detsamma. För väldigt många. Ett förlorat år. Inte samma sak för den som är gammal som för den som är ung. Relationer har förändrats.

Husse och Matte behövde inhandla ett överdrag för att skydda det nyköpta släpet och for till Norrtälje på morgonen. Här pågick livet nu som om smittspridning var ett okänt begrepp. Trots Delta. Inga avstånd och inga munskydd vid handlande på en av handelsplatserna. Ren trängsel stundtals kring matbutiker. Husse och Matte köpte det som måste köpas och lämnade sedan platsen. Biltema hörde till de mer glesbefolkade butikerna. En obehaglig upplevelse tog Matte med sig. En man ledde en kvinna med en stadig arm om hennes axlar. Liksom föste henne runt och hon såg frånvarande ut. Rörde sig frånvarande.  Paret gick framför Matte på hennes väg genom butiken. Kvinnan styrdes med stadig arm och han ställde henne ifrån sig vid kassan. Där stod hon liksom viljelös i motljus i sin fina, tunna sommarklänning. I motljus. Hon var naken under. Mannen tog sedan åter ett riktigt stadigt tag om hennes axlar och ledde henne ut ur butiken och bort till en bil. Hon rörde sig som en zombie. Matte kan inte få bort denna syn ur skallen. Vad var denna kvinna utsatt för???

Trafiken mot Norrtälje, "Roslagens huvudstad" var intensiv. Roslagen är målet för många en Midsommarhelg. Liksom skärgården. Varenda buss på E18 mot Norrtälje skyltade "Fullsatt". Dubbeldäckare efter dubbeldäckare var fullproppad med folk som skulle norrut. Lapskflocken föreföll vara ensamma om att fara söderut. Inga bilar framför och inga bakom. Ända till Roslagsstoppet där E18 lämnades för småvägarna hem. Här var det däremot tät trafik. Ut i skogen skulle många och någon kom inte fram. Nerför en slänt mot en sjö hade någon hamnat i en kurva.

Väl hemma drog Matte en lättnadens suck. Det gick bra även den här gången längs den slingriga vägen genom skogen där många kör alldeles för fort och skär alla kurvor.

Lapskflocken slappade i trädgården, Husse tog en skogspromenad med hundarna bland mängder med knott och mygg. Midsommarmiddag åts i uterummet då det börjat regna. Sill, potatis, nubbe och jordgubbstårta. Som det skall vara! Det var oerhört lugnt runt omkring. Knäpp tyst så när som på den skönsjungande koltrasten som blivit halvtam.

Mer sång lyssnade Husse och Matte på under kvällen. En underbar Midsommarkonsert från Nääs slott! Här kom stämningen äntligen denna dag. Följt av filmen om Fisherman Friends med mycket sång. Härliga shanties från Cornwall.

Bilden av den bestämda mannen fösande den zombieliknande kvinnan satt som fastbränd när Matte kröp till kojs.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)