Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MAKALÖS MODJI! (bild)

2018-08-09

Onsdag.

Dagen var solig med skyar och het och kvällen spåddes bli het. Men tränade gjorde Modji och Aili tillsammans med Modjis halvbror Lime trots detta på kvällen. Det mulnade på och vinden tilltog, varför det trots 29,5 grader i skuggan kändes riktigt behagligt! Platsen var densamma som i förra veckan. En stor inhägnad industritomt. Modji och Aili låg på kylmattor i bilen och var iklädda sina omtyckta kylvästar. Bilen var öppen runt om och vinden trycktes ihop på sin färd genom bilen och byarna märktes som stora fläktar från tre håll. Hundarna såg ut att må väldigt bra där de låg!

När Aili skulle få göra sitt första sök var hon på hugget och trängde sig före sin mamma Modji, för att säkert bli utvald för lite arbete. Av med kylvästen och på med sökskynket! Att Aili var taggad var inget man kunde missa! Dag efter dag hade de slappat nu i värmen och ÄNTLIGEN var det något kul på gång! Att det var väldigt varmt var inget hon föreföll bry sig om. I detta läge kan det vara lätt att hundens vilja att arbeta är så stark, att den förtränger att den påverkas av värmen. Adrenalinet strömmar och viljan att jobba är större än att inte göra det. En fråga om överlevnad om det är middagen som skall fixas genom hård jakt. Därför är man som förare ansvarig för att se till sin hunds väl och ve och hälsan måste gå först. Alltså begränsades Ailis sök av en kortare lina för undvikande av för mycket spring, i ren glädjeyra över att äntligen få jobba. Inga stora frisök tillåter Matte när det är så här varmt. Flera mindre sökuppgifter med bundet sök passar bättre. Vila och nerkylning däremellan. 

Nu fick Aili som första uppgift att söka igenom ett mindre förrådstält med gammal vittring och där begränsade väggarna, varför hon släpptes lös tillfälligt. Snyggt och effektivt jobbat under tystnad. Aili jobbade vidare i den kraftiga vinden och tog sin första figge på långt håll. Hon skallmarkerade tydligt i linan och visade var figuranten var gömd. Aili satte av rakt in bland diverse metall och betong och så nära figuranten med en tydlig riktning, släppte Matte lös sin hund. Mest för sin egen säkerhet. Det är inte alltid man som förare kan ta sig fram samma väg som hunden dessvärre. Aili hade hittat Husse högt uppe på en stapel med metallskivor vid en stor kran och där nedanför skallmarkerade Aili intensivt och belönades för ett bra skall! Ett vägledande skall så att Matte kunde hitta Husse.

Aili kopplades åter och fortsatte sitt sök, där hon kort efter lokaliserade nästa figurant i ett stort förråd med tak och tre väggar. Även här släpptes hon lös när hon lokaliserat figuranten längst in och ville fram under låga föremål. Även denna figurant var högt placerad och i vinden bars de båda vittringarna långt bort och Aili fick jobba med skallen för att lokalisera den exakta vittringskällan. Man kan hålla nere den fysiska belastningen och göra uppgifterna klurigare och erbjuda mer problemlösning när temperaturen är en belastning. Att tänka till tröttar men inte på samma sätt som att kuta runt länge.

Efter att ha vilat med kylväst medan de andra hundarna jobbade var det åter Ailis tur för ett mindre sök och nu i ett större förrådstält. Där hade hon två figuranter att lokalisera och deras vittringar slog i varandra i den hårda och byiga vinden, som slog rakt in i tältet. En uppgift hon löste utan problem och båda skälldes ut mycket länge och ihållande, då Matte förgäves försökte hinna fota sin hund i arbete. Kameran ville inte i den dåliga belysningen och Aili fick tilläggsträning i att skälla mycket länge utan att få respons och utan att lämna figuranten. En bra och oplanerad träning som visade att Aili sköter sig som hon skall.

Modji fick ett liknande upplägg tillsammans med Husse, men med andra legor/gömställen. Matte hade klättrat upp på en jättehög trappstege och planen var att sitta på plattformen högst upp. Men kommen dit visade det sig att ett stag lossnat och hela ställningen rörde sig oroväckande mycket i kastbyarna! Men Husse var på väg så det var bara att klamra sig fast nästan högst upp....  Den andra figuranten satt högst upp på en liknande stege men betydligt lägre ett kort stycke bort och vittringarna borde slå i varandra. Som tur var hittade Modji Matte först, så att hon kunde klättra ner från det utsatta läget. Vilket även gav Matte chansen att följa med på det fortsatta söket. Modji tog vittringen från figge nummer två på ungefär femtio meters avstånd. Husse hängde på så långt han kunde ta sig fram i bråten, men måste sedan släppa loss Modji som satte fart spikrakt i vittringsstruten mot figuranten på stegen! Vilket innebar ett långhopp i full fart över en metallställning 1.5 meter bred. Ett mycket vackert långhopp där hon sträckte ut sig och flög över hindret! För att flyga fram till stegen och i bara farten kättrade hon halvvägs upp och stod där och skallmarkerade, innan Husse fick stopp på henne! Då vände hon och hoppade ner från hög höjd utan att tveka och utan problem. 

Vilken hund! Hon fyller tio den första december. Hon har verkligen levt upp till alla förväntningar. Liksom sin Mamma Násti och Mormor Gázzi. Husse och Matte är djupt tacksamma över att ha fått möjligheten att träna/jobba med så härliga hundar i så många år.

Men Modjis kväll var inte över med detta. Efter kylande vila i bilen en stund var det dags för hennes andra sökuppgift i tältet. Där gick hon ut med samma energi och fyndade sin första figge omedelbart innanför ingången och efter lite funderande tog hon sig ända fram till den andra figuranten. Längst in i tältet bakom diverse hindrande byggmaterial. Den kraftiga och byiga vinden hjälpte verkligen till med att göra vittringsförhållandena kluriga för hundarna och så stora sök ytmässigt behövdes sannerligen inte i värmen, för att få till en mycket bra och givande träning!

Även Lime var på hugget och gjorde mycket bra ifrån sig och löste sina uppgifter på ett utmärkt sätt.

Tack för bra träning trots värme! Att hundarna uppskattade kvällens träning som omväxling i en mer vegetativ tillvaro under värmeböljan, rådde det ingen tvekan om! De låg båda avslappnade, utan att flåsa och vilade i bilen. De var inte ens törstiga och det var tjugoåtta grader ännu strax efter åtta, när kvällens träning avslutades. Inte negativt påverkade alls.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)