Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GODISSÖK I REGNET

2019-03-19

Måndag.

Matte lämnade flocken tidigt för ännu ett träningspass med vattengympa, i det ljuvligt varma vattnet. Här tänjs det och böjs det och stretchas och det gör så gott för stela leder, förkortade och spända muskler och senor. Man kan ta ut rörelserna mer när musklerna är uppvärmda och kroppen lätt. Balansträningen blir mer vågad, när ett fall inte innebär skador. Superbra! Mattes målbild nu är främst att i slutet av sommaren kunna gå riskfritt i ett ruinområde för räddningshundträning.

När Matte kom hem for Husse iväg till Friskis och Svettis. För att ge även sin kropp en omgång, så att den fungerar någorlunda för räddningssökträning. Vad vore livet utan hundarna?! Matte tog en paus och tog hand om sin kropp efter träningen, med massagesalva och lite i magen. Vilan är viktig även den.

Regnet strilade hela dagen mer eller mindre intensivt. Vattennivån i bäcken har stigit väsentligt de senaste dygnen, när regnet smält bort snön och sjön uppströms fyller på konstant nu när isen förtärs.

Klicka för större bild.

 

Husse tog med hundarna på "Mopperundan" i skogen när han kom hem och Matte rensade bort stoppande nerblåsta kvistar i bäckfåran. Därefter preparerades gräsmattan, som blottats alltmer i snösmältningen, med en del av hundarnas middag. Matte vallade av olika ytor på tomten och spred så en halv deciliter torrfoderkulor glest över ytan. Nu skulle hundarna få lite att göra när de var uppvärmda av promenaden i kuperad terräng. 

De visste genast vad som väntade när de kom hem och Modji fick lite försprång när de släpptes på ett födosök. Med avsikten att förhindra att hundarna skulle preja varandra på den hala bron eller bryggan, när de kastade sig iväg ut i sökområdet. Matte försökte fånga hundarna på bild när de flöt fram i vägvinnande trav över ytan, men i  lite dunkla gråvädret gick det mindre bra och bilderna blev suddiga. Några foton blev det dock, när de stannade upp vid fynd. Regnet tilltog och fotande blev omöjligt, men hundarna gav sig inte. Matte kröp in under skärmtaket vid snickarboden, där Husse späntade stickor till braskaminen. Envist jobbade både Modji och Aili vidare i sina svepande sök, så länge de misstänkte att det kunde finnas en enda liten torrfoderbit kvar någonstans. En del hade sjunkit ner lite i kvarvarande snö och andra hade hamnat i vattenpölar vartefter regnet fyllde på.

Klicka för större bild.

Så småningom var hundarna nöjda och sökte sig mot ytterdörren. Nu ville de in! Lapskflocken samlades framför braskaminen medan regnet övergick i snö. När det var läggdags var hela tomten åter helt snötäckt och i allt det vita flöt det mörka vattnet fram allt hetsigare och i nivå med gräsmattan. Vårväder. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)