Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNTLIGEN STORA FRISÖK!

2018-08-16

Onsdag.

Efter några veckor med räddningssökträning endast i koppel på grund av den starka värmen även kvällstid, var det nu ÄNTLIGEN dags för hundarna att få köra stora frisök över stora ytor i en bergtäkt/gruskross med mycket "miljö" och möjligheter till kluriga sökuppgifter. Vind fanns det knappast någon när träningen körde igång, men vartefter kvällen led kunde ändå en vindtriktning fastställas! Med höga bergsidor runt ocm och grushögar av varierande storlek och innehåll i sökmrådet påverkas vinden som inte får fritt spelrum. Vilket kan försvåra för hundarna att hitta vittringskällorna. Alltså de exakta platserna där människor är gömda. Legorna där figuranterna finns.

Modjis först funna figurant var gömd mycket krångligt miljömässigt och Husse överträffade sig själv när han balanserande på stora sprängstenblock försvann utom synhåll, med ambitionen att följa sin bergsgetliknande hund! Modji gick rakt i vittringsstruten mot legan och tog ingen hänsyn till att en vinglig människa skulle kunna hänga med! Det visade sig att figuranten tagit sig till platsen en helt annan och mycket enklare väg så klart. Men Modji gick på vittring och Husse hängde på och båda klarade sig hela vägen fram utan skador. Modji skallmarkerade snyggt och jobbade vidare genom området. Sin andra figurant lokaliserade Modji till en grushög, där figuranten kravlat sig upp ett stycke. Efter ett bra markeringsskall sökte Modji  efter sin tredje figurant, som lyckats ta sig högt upp i en stor grushög och efter ett vidsträckt frisök avslutade Modji med att kämpa sig upp i denna stora hög, för att även här skallmarkera intensivt. Hennes kondition var god trots en lång värmeperiod utan regelrätt motion. Mest rastning. Husse vissste inte var figuranterna var gömda innan!

Aili fick ett stort frisök även hon och här hade Matte själv valt legorna. Tre figuranter skulle gömma sig inom ett mindre område med en stor maskin, containrar och stora däck, för att vittringarna på platsen mellan bergsida och grushögar skulle slå i och blanda sig med varandra. Problemlösning på relativt hög nivå alltså för Aili! En figurant hade gömt sig i ytterkanen av sökmrådet, mellan en vägbank upp ur det stora nersprängda området och bergväggen. Dold av en liten knölig pressenning liknande en stor sten bland lite grönt sly.

Aili fick börja sitt arbetspass med att frisöka över stora ytor med gammal vittring från tidigare ekipage. Hon jobbade fint under tystnad. Så fick hon vind och vittring och drog iväg till maskinen där hon omedelbart kom till skall! Hon har ett mycket bra, grovt och kraftigt skall och hon hörs fint på långt håll! Aili är även mycket duktig på att hålla i skallet länge utan att lämna figuranten! Så att Matte har ett intensivt ljud att orientera efter när hon skall lokalisera hund och funnen figurant. Här stod Aili med tassarna på stegen till hytten och skallmarkerade, men klev ner när Matte kom fram. Figuranten satt öppet högt uppe på maskinen. Så snart hon belönats klev hon åter upp på stegen med framtassarna och skallmarkerade intensivt mot hytten! Nästa figurant satt på andra sidan och på Mattes uppmaning "gå runt" gjorde Aili det och fick syn på sin figurant så att hon kunde godisbelönas.

Det visade sig att Aili hade haft viss vittring av den tredje figuranten upp mot en intilliggande grushög, men hon hade släppt den till förmån för de andra två som var tydligare. Efter en liten utflykt återvände Aili och fyndade sin tredje figurant uppifrån högen och hon skallmarkerade ner mot containern där en person låg på taket. Aili jobbade sedan vidare genom området och kommen till ytterkanten fyndade hon sin fjärde figurant och belönades stående på spetsiga och vassa sprängstenar, efter ett mycket bra och långvarigt samt vägledande markeringsskall. Att hon kommer till skall omedelbart när hon fyndat är en stor tillgång! Men området var inte helt genomsökt ännu och även om Matte nu visste att ingen femte figurant var gömd, fick Aili jobbat sig genom området tillbaka till starten. Där möttes hon av alla fyndade figuranter som klappade i händerna och jublade och berömde en lycklig Aili, som återförenat den splittrade flocken! Glädje är en väsentlig ingrediens i all träning!

Tack alla för kvällens givande träning som avslutades med eftersnack och lite mat. Hundarna hade imponerat alla med god kondition och mycket stor arbetslust, när de äntligen släpptes fria på stora ytor igen!

Klicka för större bilder. 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)