Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SEMESTERGÖRA

2014-07-04

Torsdagen började med solsken, som mycket snabbt försvann. Innan Matte hann ut och njuta av det fina vädret hade det blivit mulet, börjat blåsa kraftigt och regn var på gång.

Under onsdagen hade det varit ett strömavbrott mitt på dagen. På onsdagkvällen blev det åter strömavbrott under flera timmar och under natten till torsdagen försvann strömmen igen! Inget åskväder. Förklaring? Matte ville veta av nyfikenhet då det mycket sällan är strömavbrott sedan kabeln ut i skogen grävdes ner. Ett telefonsamtal senare visste Matte att en mycket liten fågel fastnat i något för elnätet mycket viktigt, högst uppe i en stolpe och orsakat kortslutning. Innan felsökningen gett resultat kom strömmen tillbaka och killarna som sökte felet fick inte veta vad som orsakat avbrottet. Men så fösvann den igen på kvällen och felsökning började. Ingen förklaring. Strömmen kom tillbaka för att försvinna igen på natten och klockan fem på morgonen fann man felet! Att strömmen kom och gick berodde på att fågeln torkade ihop efter ett tag när den orsakat kortisen. Men så började det regna och den våta fågeln orsakade en ny kortis. Fågeln torkade, strömmen kom tillbaka och så regnade det och en ny kortis blev resultatet. Stackars lilla fågel. Men döden var nog ögonblicklig. "Liten tuva stjälper stort lass" enligt det gamla ordspråket.

Mattes plan att ta ut hundarna på en långpromenad skrinlades när, regnet började ösa ner. I stället drog familjen norrut för lite inköp på Biltema i Norrtälje. Ny bilklädsel till Husses bil behövde inhandlas. Men på vägen gjordes ett stopp vid golfklubben för lite mat. Semesterlyx! Utanför Biltema bygger man nya stora butiker på det gamla flottiljområdet och hundarna fick miljöträning och underhållning när Husse och Matte handlade "braatthagrejer" som de inte visste att de behövde. Semestershopping. Familjen åker hellre till Biltema och loppis än till Ullared när det är regnsemester. Rätt som det var beordrades alla kunder att stanna inne i byggnaden och att gå undan från fönster och dörrar! En sprängning skulle ske alldeles utanför butiken. Bilen stod på den bortre delen av parkeringen, vilket just då kändes rätt skönt faktiskt.

När Husse och Matte kom tillbaka till bilen, som stod med halvöppen baklucka, möttes de av tre totalt avslappnade hundar. I vinden hade Násti och Modji tagit platserna längst in mot baksätet. Som en skyddsvall framför dem, låg Aili utsträckt i hela sin längd. Inte med ryggen mot grindarna och mot arbetsplatsen. Aili låg vänd mot det som var intressant och nu hade hon upplevt sin mycket kraftiga sprängning på mycket nära håll. Aili kunde inte ha varit mer harmonisk och det kändes väldigt skönt.

Nästa stopp på semestertrippen skedde vid Hamnladan i Norrtälje. En stor loppmaknad/secondhandförsäljning där man hittar precis allt som kan behövas. Till torpet behövs en rejäl stege och tursamt nog fanns en utdragsstege i metall att inhandla för 300 kronor. Enligt uppgift förekommer sådana stegar aldrig till avsalu, då de behövs i butiken. Tur skall man ha ibland! Matte hittade även en gammal träskottkärra i mycket fint skick, för utsmyckning av trädgården. Men inget takräcke satt på bilen så handpenning betalades och de inköpta varorna hämtas när färden åter går norröver i helgen.

Regnet vräkte ner under hela hemresan, men på kvällen höll det uppe och Husse tog med hundarna på en skogspromenad, när Matte hängde tvätt och pysslade med annat. Samt började fundera över en mer aktiv semester nästa år. När Matte har blivit åtskilliga år yngre.....

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)