Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NYTT FÖR KNYTT

2013-11-11

Söndag.

Husse och Násti drog iväg till Norrtälje på morgonen. Det var hundträning med Missing Peoples hundgrupp. Träningen var upplagd som en skallgång i samarbete med sportflygare. Násti skötte sig bra och tog vittringen från de försvunna personerna från den stig där hon fördes. Det har hänt lite då och då att familjen kallats ut på akuta sök. Men inte kunnat komma då hundarna varit indisponibla (sjukskriven/gravledig), eller så har det varit mycket kort varsel för att infinna sig mycket långt bort. Andra har befunnit sig närmare. Några gånger har akuta larm avblåsts, när söket lagts ut på FB, eftersom en försvunnen person försvunnit helt avsiktligt och blivit varse uppmärksamheten och gett sig till känna. Eller så har personer i omgivningen kunnat ge information om personen i fråga. Härom kvällen var Husse och Násti på väg att sticka iväg sent på kvällen för att söka efter en yngre tonåring. Men söket avblåstes, då tonåringen hört av sig. Skönt när ett försvinnande får ett lyckligt slut! Man kan behöva få komma bort lite till mans ibland, när livet blir svårhanterligt.

Matte, Modji och knytten hade fullt upp hemma. Vädret var som förväntat så här års, blött, grått och kylslaget. Men ingen snö och ingen blåst. Matte tog tillfället i akt att låta knytten få lite mer utomhusträning. Men först fick var och en på sig sitt eget halsband för första gången. Olika färger med reflex. Knytten är snabba och Matte får något att greppa i och de syns bättre bland eklöven och  under vintergröna buskar. Dessutom tycker inte Matte att det är optimalt att sätta på knytten halsband och koppel för första gången, samma dag som de skall lämna barndomshemmet! I bästa fall har små knytt koppeltränats någon gång strax innan de skall flytta. Visst är det enklare med bara fyra knytt. Medges. Men det är ändå knyttens framtid det gäller och det gynnar dem att vara väl förberedda.

Knytten togs åter ut en och en på förmiddagen. Nu fick de vara på gräsmattan mellan bäcken och det glesa staketet mot vägen. Matte måste vara uppmärksam med snabba knytt. Modji intog vaktpositionen på verandatrappen. Full koll runt om. Aili var först ut och Modji larmade per omgående.... 

Ett par kom gående och Matte förstod inte Modjis upphetsning. När de kom utanför tomten dök en bil upp samtidigt i ganska god fart. Då visade det sig att i närheten av paret for en minimal Yorkshireterrier omkring i vägkanterna och på vägen. Panik uppstod och ännu en bil kom. Hunden hade ingen som helst styrning och är dryga halvåret. En jakt uppstod och Modji gillade inte att ha detta precis utanför staketet, när Aili var ute på gräsmattan. Matte lugnade Modji och stoppade Aili innanför jackan. Bilisterna undvek minihunden och hans ägare fick tag i honom. I somras berättade de att det "var så skönt att kunna ha hunden lös här ute på landet!" Den for som en uppskruvad leksak på vägen även då. Nu tog matten upp sin hund och traskade in mot familjens på tomten indragna grind. Tätt inpå staketet med hunden framför sig. Modji blev irriterad, men behärskade sig. Var tyst. Men vaktade. Matte bad kvinnan att backa ut mot vägen och lämna tomten för att inte stressa Modji. "Jamen jag ville ju bara titta på valpen!"  Störningar är bra. Men inte alltid. Inte denna gång. Kvinnan återvände muttrande till sin man, som fortsatt framåt vägen. Dålig tajming att de kom förbi just då, denna gråfuktiga dag då vägen låg öde mest hela tiden.

Ailis syskon fick också komma ut på gräset några minuter och alla fyra knytten intresserade sig för den stora runda rabatten med träkant. Mitt på gräsmattan. De drogs också till ljudet av det porlande vattnet, men Matte satte stopp för närkontakt. De fick studera bäcken från ovan. Deras mamma klev rakt i vid samma ålder. Det var inte så bra. Men avskräckte henne inte! Knytten älskar att gå rakt igenom vattenskålen. Ett uråldrigt stort älgben drog också till sig knyttens intresse.

På eftermiddagen fick de göra om samma sak. En och en på gräsmattan under några minuter. Uppvärmning under Mattes jacka och studiebesök i vedboden.

När knytten sov sött och smälte intrycken, tog Matte med sig Modji på en cykeltur. Den första på länge och i sakta mak. Hon visar tydligt att hon vill röra sig mer nu. Hon ville absolut följa med när Husse och Násti åkte iväg på morgonen. Násti som är skendräktig tog gärna över sina barnbarn och stannade hemma....  Ville inte iväg. Så blev det dock inte. På kvällen sov Modji djupt framför kaminen och benen sprang i en dröm.

Knytten sov också gott och smälte dagens alla nyheter.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)