Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNTLIGEN REGN! AILI KURSADE

2017-05-31

Under tisdagen kom så äntligen regnet! Hittills i maj har det över Lapskflockens revir endast fallit lite regn vid två tillfällen. Först två millimeter och sedan en millimeter. Snustorrt har det varit överallt. Knastertorrt i skogen! Stor brandfara och många markbränder den sistlidna helgen. Bäcken är nästan uttorkad. För att få fart på grödorna behövs regn och nu på onsdagmorgonen har det totalt fallit femton efterlängtade millimeter. Så nu kommer sniglarna och myggorna....  Man får ta det ena med det andra.

De tre Lapska i den lilla stugan i skogen tillfrågades under förmiddagen om de ville gå ut en stund. Det ville de inte. Vakthunden Modji alternerade mellan korgstolen i uterummet med utsikt över vägen och sälskinnet framför den värmande brasan. Det fick räcka med morgonpromenaden i ösregn till brevlådan för att hämta morgontidningen, tyckte hundarna.

Senare på dagen tvingade Matte ändå ut sina hundar på tomten ett tag och passade själv på att mörda några sniglar. Násti gick på toa och ställde sig sedan vid ytterdörren och bad att få bli insläppt. Modji och Aili hade lite springbehov och roade sig med varandra en stund. En mycket liten stund. Rätt som det var så var de försvunna. Matte tittade sig runt om och inga Lapska stod att finna någonstans. Men när Matte närmade sig ytterdörren dök två blötbruna hundar upp från sitt gömställe. De hade inväntat Matte där det var torrt under henens sovrum.

Sysslolösa var inte hundarna, bara för att de mestadels tillbringade dagen inomhus. Luktträning blev det gånger två och på olika sätt på förmiddagen och eftermiddagen. En utmärkt inomhussyssla för sysslolösa hundar. Lämplig för alla hundägare som avstår träning med sina hundar på grund av egna krämpor och tidsbrist. Ett utmärkt sätt att kolla om hunden man tänker avla på har en skalle att jobba med eller inte. Utmärkt även för till åren komna hundar som lätt ställs åt sidan till förmån för yngre förmågor i flocken, som skall meriteras på olika vis.

På kvällen var det åter dags för specialsökkurs för Aili och Matte. Aili sköter sig exemplariskt när hundarna skall bindas upp, van från tidigt knyttstadium som hon är. Passivitetsträning är något familjens hundar tvingats till sedan mycket unga år, då det är en förutsättning för att hunden skall fungera i träning. För hög arbetstemperatur ger en hund oemottaglig för information och träning. Men att dämpa en hund är lättare än att entusiasmera en lite för loj hund att vilja jobba/träna.

Kvällens övningar var omväxlande, då flertalet erfarit att hundarna börjat tröttna på kartonger. Instruktören presenterade "doften" annorlunda förpackad och inte på rad till en början. Små illgröna hinkar, uppochner och hålförsedda spreds ut över golvet. Hundarna fick söka lite som de ville och föreföll generellt uppskatta ett nytt koncept. Så även Aili som lyckades riktigt bra. När hinkarna senare stod på rad visade Aili att hon började fatta galloppen och just som hon passerat den kontaminerade hinken (okänt vilken för Matte), tvärvände Aili när hon fick lukten i näsan och satte nosen mot rätt hink. Mycket och tydligt beröm fick Aili, medan Matte plockade godis ur fickan. Där fick Aili avsluta den övningen. Inga fler hinksök, man skall sluta när det går som bäst!

Kvällens sista övning bestod av en kartong ställd på kant mot väggen och postitlappar på väggen. Kartongen och två av lapparna (som hela tiden föll ner....) var kontaminerade. Avsikten var att visa förarna hur man går vidare och lär hunden söka över golvnivån. Resultatet blev väl lite si och så vid söken, men förarna har nu två veckor till nästa kurstillfälle på sig att träna in detta.

När Aili kom hem från kursen var hon alls inte så kaxig som senast mot sin Mor och Mormor! Under kvällen hade två tikar känt sig lite pressade när de suttit hos sina förare och andra hundar kommit, enligt deras åsikt, för nära. Det har låtit lite och demonstrerats lite och Aili har studerat och lärt. Ett utfall mot en intet ont anande Aili fick henne inte ur balans och hon jobbade fint vidare. På grund av dubbla kurser och ösregn blev det lite trångt i klubbstugan och tätt mellan hundarna. Matte har inget emot att olika störningar förekommer vid hundträning. Det är lika så gott att hundarna vänjer sig från början vid att fokusera på uppgiften.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)