Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VAD HÄNDER?!

2020-03-08

Lördag.

Husse och Matte har de senaste dagarna sett en nysåld granntomt utan beboligt hus, snabbt belamras med byggmaterial. Nu var två personer där och den ene såg ut att ge den andre order, svepande med handen ut över den halva av gräsmattan som utgör en stor del av tomten och ännu inte är nyttjad som byggförvaring. Månne väntade uppstapling av fler byggnadsställningar, metallskenor, galler och pallkragar? Förbipasserande har stannat och frågat vad som händer. Vem som köpt och är det tillåtet. En liten byggfirma verkar ha köpt och inom detaljplanerat område är det inte tillåtet.

Matte traskade iväg med hundarna på långpromenad och Husse åkte till Friskis och Svettis. Matte mötte en promenerande granne som sett byggförvaringen och nu även hade sett en dubbelcontainer stor som ett hus inklämd på en tomt mellan stugorna. Ur två skåpbilar lastades massor med saker inklusive båtdelar!? Av två unga män med huvjackor täckande ansiktena till stor del. Matte såg hanteringen och hundarna var nyfikna och stannade och nosade länge. Männen verkade inte vilja bli sedda och Matte såg inte vad som bars in i containern. På adressen med ett litet hus, är sex jämnåriga unga människor folkbokförda. Vad händer egentligen här i skogen? Att närheten till Kapellskär kan vara negativ för boende är ett faktum. Att båmotorer stjäls i parti och minut i hela Roslagen är ett faktum. Att stölder även från trädgårdar med stulna trädgårdsmöbler och allt som är löst ökar är ett faktum. Att det försvinner ur landet via Kapellskär och att professionella stöldligor österifrån är aktiva är ett faktum. Tyvärr.

Som dagmamma på en gård som av kriminella förväntades vara öde dagtid, blev Matte vittne till tömning av lastbilar in i ett traktorgarage på ett märkligt sätt. Polisen spanade och garagaet visade sig vara proppfullt med stöldgods. I ett uthus stod en stulen tyskregistrerad helt ny lyxbil. Mattes hundar var uppmärksamma och skvallrade om att något pågick på stallbacken. Även nu är det hundarna som skvallrar när någon kommer och lastar av byggföremål på granntomten. Tysta vakthundar som är bra på att skvallra och inte avslöjar sig. Perfekt.

Hundarna fick en promenad runt grannområdet och tillbaka  hem längs skogssjöns strand i skogen. De fick nosa mycket och Matte växlade mellan promenadtempo och powerwalk. Aili letade killar och dreglade när hon hittade doften från någon fin kille. Hela eftermiddagen tillbringades sedan på tomten och Matte klippte rent och rensade ogräs. En lite disig sol sken överraskande nog, då en mulen dag förväntats. Snödropparna sträckte på sig och krokusarna är på väg. Innan solen sjönk bakom granarna och tomten som snart utgör ett bra träningsområde, dök en granne upp med nybryggd öl till kvällen! Hembryggd IPA till middagen alltså! Man tackar!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)