Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FORTSATT SÖK

2012-12-31

LÖRDAG

Lördagen var en vilodag mellan två sökdagar. Hundarna rastades och fick vara ute och tugga ben några gånger under dagen. Ingen promenad. Husse och Matte pulade med lite av varje. Inget kroppsarbete. Det är tungt att pulsa omkring i djup snö på öppna fält och krafter måste sparas.

På kvällen kom ett sms om behov av sökhundar på annan ort under söndagen. Julhelgen är en jobbig tid för många. Med många försvinnanden. Men Lapskfamiljen var redan uppbokad för fortsatt sök.

SÖNDAG

MPS hade kallat till ny skallgång. Trots att det var en regnig söndag, dagen före Nyårsafton, kände sig 45 personer manade. Samt fyra i ledningsgruppen och tre hundförare. Med hundförarna skickades två personer för att assistera vid behov. Guld värt!

En stor överraskning var att isen fortfarande låg i viken. Förhoppningen var att vattnet nu låg öppet. Men nu var isen täckt av vatten och kanten mot vattnet mer otydlig.

Hundgruppen valde att gå så mycket som möjligt ute på isen, en liten bit från stranden, då terrängen var mycket svårgenomtränglig. I strandlinjen var det dessutom en gammal, hålförsedd och snötäckt iskant, som var riskabel att gå på. Risk för benbrott. Men isen var som sagt aningen riskabel och rätt som det var hamnade en fot i vattnet. Vad hjälper vattentäta skodon när vattnet rinner ner i skorna?! Regnet strilade och gänget jobbade envis vidare längs strandlinjen. Målet var ett område där någon rapporterat om stora fåglar som gick ner vid stranden. 

Efter några timmar nåddes målet och hundgruppen såg också en stor rovfågel i luften. Eventuellt Havsörn. Vid kontroll hittades en liten ryggrad och köttslamsor. Rester av olika djur liggande i strandkanten. En förklaring till rovfåglarans närvaro. Kanske en stödmatning för Havsörnar? Platsen låg tillgänglig från vägen.

Hundgruppen återvände längs vägen, vilket gick betydligt fortare. Avrapportering till ledningsgruppen och tilldelning av nytt område efter en välbehövlig fikapaus. Efter 3½ timmes traskande bland sly och ris och på knaggligt isskravvel eller våt och osäker is i strilande regn, satt kaffe och en macka som en smäck! Inmundigat stående i regnet under planerandet av nästa sök. Hundarna låg avtorkade i bilen och mumsade Frolic.

I nästa sök delade sig gruppen och Husse med Násti och E. med Icka följde en annan strandlinje av helt annan karraktär. Åkermark och vass. De hade med sig varsin assisten/säkrare. Paren gick åt varsitt håll. Matte med Modji fortsatte längre bort längs en tidigare delvis avsökt skogsväg. Man börjar söka i närområdet och utvidgar vartefter sökområdet.

Matte och Modji kom fram till en mindre byggnad och sökte av den samt vedbod och torrdass. Inget intresse. Matte fortsatte ett stycke till och Modji stannade upp och tittade stint ut över isen. Matte avvaktade. Här var vinden kraftig och ett par hundra meter bort i vind, cyklade en person längs stranden. När cyklisten förssvunnit gick Modji vidare. Modji visade att hon var på alerten. Kändes skönt att veta när arbetsdagen närmade sig sitt slut.

Skymningen föll och av resten av gänget var två i ledningsgruppen kvar, för att vänta in hundgruppen. Avrapportering skedde och även hundförarna och deras följeslagare gjorde kväll och for hem, var och en till sitt. Efter totalt fem timmars sökarbete i oländig terräng med djup snö och strilande regn.

Anhöriga får börja 2013 i ovisshet om vad som hänt.

Just som Matte stod hemma på dörrmattan och drog av de blöta strumporna kom nästa larm. Kunde Husse och Matte åka till Västkusten på Nyårsafton? Hundar behövdes.

Tyvärr kan inte familjen hjälpa till på Nyårsafton. Inte på grund av festande, men man måste inse sina begränsningar. Både Husse och Matte kände i kroppen att det varit en tuff söndag. Dessutom skall Modji besöka fästmannen en första gång på måndagen. Att åka som ensam hundförare på ett skarpt sök i svår terräng är inte lämpligt.

GOTT NYTT ÅR PÅ ER!

 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2012-12-31 12:30:22 - Barbro och Rautas

Ni är superduktiga! (star) Gott Nytt År till er också!(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)