Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPHHUND-SM

2015-05-17

Lördag.

Ännu en dag styrde familjen kosan söderut och till Gålö. Den sista dagen på riksstämman skulle ägnas åt tävlande i annat än utseende. Som ett led i ambitionen att få Lapphundägare att vara aktiva med sina hundar, ordnas sedan några år Lapphund-SM i lydnad, agility och rallylydnad, i samband med den årliga riksstämman. Ett glädjande stort antal hundar var anmälda och alla de tre raserna var väl representerade. Husse och Matte var här främst för att heja på Nástibarnen Signe och Epic samt Signes son Ivan. Solen sken och det blåste inte iskallt! Tävlingarna ägde rum på ängen ner mot stranden och havet. Där syntes enstaka vita segel avteckna sig i allt det blå och gröna! I skogsbacken blommade gullvivor och skogsvioler bland smultronbladen och över alltihopa drillade Bofinken! Sköna Maj välkommen!

Av en händelse uppmärksammades Husse och Matte på en kamera uppställd vid sidan av tävlingsringen. Det var den som sänt ut vad som hände under utställningen. Med ljud! Till alla som ville titta på utställningen på distans. Samma möjlighet bjöds nu under tävlingarna i de olika grenarna. Kanon! Så här helt spontant. MEN vad gäller egentligen om man jämför med en övervakningskamera och de synnerligen strikta regler för uppsättande när det gäller sådana? Måste man ha tillstånd?

Måste man inte informera öppet i närheten av kameran om att den är påslagen och registrerar ALLT i dess närhet. Runt om, då även ljudet vidarebefordras ut på nätet! Här vistades inte endast en sluten krets utan platsen var tillgänglig för allmänheten och ett annat sällskap hade ett event strax intill och eventuellt inom hörhåll. Alla människor har privata samtal som de inte vill dela med andra och spelas ljud och bild in "i hemlighet" och sänds ut kan det upplevas som mycket obehagligt, när man inte har en aning om vad som fångats upp och sänts ut till ett stort antal andra människor. Saken diskuterades på plats och alla kände sig inte bekväma med att inte veta vad som skickats ut till allmän beskådan. Då de inte varit medvetna om kamerans existens och funktion. Ingen skylt fanns vid kameran.

Något att fundera över för framtiden. Om man livestreamar ett event, en hundaktivitet, måste man inte då också öppet informera samtliga som kan tänkas vistas i närheten av kameran om dess närvaro? Måste man ha tillstånd när man filmar på allmän plats och sänder ut film och ljud på nätet? 

Matte var mycket stolt över vad Epic, Signe och Ivan presterade! Ingen vann sin klass förvisso men nära på! Alla presterade mycket bra i allt de gjorde. Godkända resutltat. Ivan imponerade stort! Husses absoluta favoritkille! Matte gillar också Ivan mycket! Det finns en hel del av hans morbror Mánnu i honom! En brun kille med BLICKEN!

Matte fick frågan varför hon inte tävlade själv. NÅGON uppfödare borde ha ställt upp. Typ. En mycket bra fråga som Matte inte hade något bra svar på. En inofficiell tävling. Bra träning och kul för hundarna. Varför inte agility och rally med Modji och rally med Násti? Matte hade inte ens tänkt tanken. Så synd. Tiden liksom bara försvann med bygge, trädgård och ridning. Ett nytt och aktivt liv denna vår och en hektisk tid. Matte hann nog aldrig ens tänka tanken på att själv tävla. Så synd. Det såg ju så himla kul ut! En spark i ändan förhoppningsvis.

 

Antal kommentarer: 2

2015-05-17 08:50:29 - Savi m flock

Jättegrattis till fina prestationer av släkten i helgen! (flower)(flower)

2015-05-17 08:56:49 - Marianne

Tack, tack! :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)