Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN TRÄNINGSKVÄLL, NÄSTAN SOM FÖRE C.

2020-04-23

Onsdag.

Lapskflocken hade sommarväder för andra dagen i rad. Det fläktade lite mer och var behagligare för hundarna, som sträckte ut sig i solen på förmiddagen men sökte skugga på eftermiddagen. Husse hade fått in all kluven lövved i vedboden och forsatte nu med att klyva de kapade granstammarna fårn fjolårets storm. Gratis ved för uppvärmning av stugan nästa vinter är alltid välkommen! Bilarna har fått flytta ut ur carporten och där kan Husse stå under tak och jobba i skuggan. Den nykluvna veden ligger skyddad för regn på lastpallar för torkning, om vädret skulle slå om.

Matte ägnade sig åt att gräva upp gräsmattan. Den många meter långa, men smala, rabatten längs tomtgränsen skall breddas för mer blomprakt. Spadtag efter spadtag åt sig spaden fram längs staketet och jorden vändes för att torka upp. Härligt mycket daggmask var det i den gamla sjöbottenjorden. Blåleran därunder är mindre härlig, när större växter skall planteras och det måste grävas igenom lerlagret för dränering.

Framför ögonen på Matte hände märkliga saker. Den nysålda fastighet som förvandlats till ett i ett detaljplanelagt område olagligt byggförråd åt en liten byggfirma skulle tömmas innan månadens slut. Enligt löfte till samfällighetens ordförande. Det finns ett tillsynsärende hos kommunen, men ingen verkar ha varit på platsen....  I stället för att flytta undan mängderna med byggställningar och staket och en mängd annat tillkom nu två jättelass med grus mitt i infarten. Samtidigt körde den levererande lastbilen sönder asfalten med fyra gropar mitt ivägbanan, vilka lämnades åt sitt öde. Det ser förskräckligt ut på denna tomt nu och samtliga fastighetsägare runt om förtvivlas, då platsen nu gör sig känd som en bedrövlighet i området. Husse och Matte letar ständigt nya träningsområden, lagom bråtiga områden där man kan träna räddningssök. Nu tittar de rakt ut på ett från den egna altanen.......  Det ser helt enkelt för jävligt ut på en gräsmatta bland äppelträd och välskötta trädgårdar i övrigt. När det samlas den ena "byggaren" efter den andra inom ett mycket litet område och containrar och byggbråte tar överhanden på dessa fyra fastigheter i området, sticker det i ögonen. När dessa "byggare" alla är kompisar och har sitt ursprung i samma land sticker det ännu mer i ögonen. En oerhört trist utveckling i ett fritidshusområde som allt mer blir ett villaområde. Att sedan inte regler och lagar följs gör inte saken bättre. Ett träningsområde för räddningssök är jättebra när det inte ligger som den främsta utsikten från huset! 

Tränade på kvällen gjorde däremot flocken på ett betydligt mer avskiljt beläget område. Osynligt för alla som inte uppsöker det. Två Lapska tikar, tre Lapska hanar, en Lapsk grabbhalva som fyller tio månader på fredagen och en Springerdam tränade som vanligt. Nästan hela träningsgruppen träffades äntligen, efter viss isolering på olika håll. Att träna sök utomhus kräver inte några närgångna kontakter människor emellan och avstånd är lätta att hålla om man bara tänker sig för. Var och en har den belöning som de hundar man blir hittad av skall få. Inga tuber eller burkar valsar emellan olika förare. I det långa loppet jämnar allt ut sig och inget hindrar att föraren själv belönar sin egen hund. Gruppens hundar äter vad de får och är glada för allt beröm.

Plats för träningen var ett område med gigantiska cellplastblock staplade och rasade med natur runt om, inom ett delvis inhägnat område. I skogskanten finns ett kärr och fyllningsmassor bildar en brant kant ner mot vattnet. Att gömma sig där nere på slänten var förenat med viss badrisk, men blev ett bra gömställe med lite svåra vittringsförhållanden. Matte hasade ner och tog spjärn mot en björk i det rasande gruset. Ner kommer man alltid - men upp....  Lime hittade Matte och lyckades inte trycka ner henne i vattnet när han skallmarkerade på mycket nära håll. Matte kämpade sig upp och Lime hade redan fyndat nästa figge när Matte fick näsan över krönet på grusvallen.

Modji och Aili fick snarlika sök, med fem utlagda figuranter på för förarna okända platser. De älskar båda att klättra och att klättra högt! Matte har tidigare lagt ut foton från deras sök här på höga höjder. Kvällens träning var inget undantag. När Modji hade lite bråttom ner och hastigt övervägde möjligheten att hoppa åtskilliga meter ner, fick hon ett skarpt kommando från Matte nedanför. "Tillbaka! Gå TILLBAKA!" Så då gjorde Modji det. Samma väg hon kommit. Alla hundar har fått lära sig detta av Matte. Ett mycket användbart kommando i räddningssöket. Även i vardagen. Både "gå runt" och "gå tillbaka"  fungerar utmärkt vid kopplade promenader i skog och bråtig miljö och är oumbärliga i räddningssöket. Tycker Matte. Som föredrar arbetslydnad, där de olika momenten har ett påtagligt syfte. Framför att lyda för lydandets egen skull och tjusighet för betraktaren. Men man tänker och tycker olika.

Aili lät sig inte luras när hon skallmarkerat en figurant i en sluten container och figuranten lämnat den och dragit igen dörren efter sig. Aili var stensäker på att där inne fanns en figurant till och så klart hon hade rätt! En ny skallmarkering kom direkt mot dörren. Inte heller lät hon sig luras när Husse gömt sig högst uppe på alla blocken så att vittringen skulle ramla ner just där figuranten på slänten ner mot kärret låg. Aili visste så väl att det var två olika vittringar och hon separerade dem fint. 

Kvällen var fin och alla var glada att ses igen. Hundarna fick applåder när de fyndat alla sina fem figgar och "allt var som förr" men utan kramar och utan gemensamt ätande och eftersnackande. Alla får anpassa sig och att träna hund och spela golf hör till saker som befrämjar hälsan och stimulerar sinnet. När så mycket annat måste avstås och förändras. 

Tack alla för bra träning och trevlig samvaro och för att vi har så roligt tillsammans!

Var rädda om er och varandra och håll avstånd! Även ni som är unnga kan bli mycket svårt sjuka. Vittnade en ung kvinna om på sena nyheterna, som Husse och Matte hann se innan de slocknade. Av trängseln på krogarna i Stockholm verkar Covid-19 vara något som bara drabbar  pensionärer. Så är det inte. Var hennes viktiga budskap.

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)