Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LEKTION FYRA / SPRITTJUVEN AILI

2014-05-19

söndagen delade familjen på sig. En solig försommardag med 20 grader. Husse tog med sig Násti och Modji till torpet och hade lånat grannens släp. Ytterligare skräp fanns samlat i högar och skulle köras till tippen. Tidigare ägare lämnade en trädkoja och diverse stora högar med trädgårdsavfall lite här och där. Husse och Matte har själva rensat ur och beskurit för mer ljus för kvarvarande växter och för mer luft kring byggnaderna. Träd skall inte växa in i varandra. 

Matte och Aili for på kurs. Näst sista kurstillfället. Det har varit tätt mellan gångerna den senaste tiden, men nu blir det mer tid för läxläsning, med en kursfri vecka.

Söndagens kurstillfälle blev en fortsatt träning på "gå fint" utan koppel. Lös eller med långlina. Samt kvarsittande och inkallningar. Basala kunskaper för att få vardagen att fungera. Gott godis i kursarnas händer anbefalles! För att lära in ett gott uppförande hos kurshundarna. Beväpnad med skinkpastej på tub, fick Matte Aili att gå väldigt fint hela tiden längs den populära promenadvägen. Med enstaka sitt då och då. Här promenerar många och vid möten sattes hundarna ner.

Borta på ängen bakom klubbstugan tränades sitt stanna kvar på rad. Stabilitet. Med många störningar av instruktören, som gjorde sitt bästa för att få även Aili att frestas till kontakt. Hon är den på kursen som är mest social och kan ha svårt att motstå inviter. Nu kastades bollar framför hundarna och instruktören hjoppade framför, bakom och runt dem med en pipleksak. Aili frestades lite extra, eftersom hon visade god stabilitet. Men Aili satt där hon satt. Duktig tjej! Fullt fokuserad på sin Matte.

Aili börjar nu lära sig skillnaden på Mattes "kvar" och "stanna". Vilket hon visade när hon kom på inkallning med "hit". Visselpipan hade Matte glömt hemma. Men med en så god stabilitet på "kvar" är det lite kluvet för Aili att lätta på inkallningen. Matte haar inte var tillräckligt tydlig i sitt "stanna". Aili kom innan Matte kallade in. Matte blev tydligare och Aili förstod skillnaden till slut och gjorde snygga inkallningar.

Hundarna skulle även tränas på att stanna upp på kommando. "Stopp!" Katastrofkommando. Vilket Matte tränat med Aili i skogen. Nu fick Matte och Aili visa att det satt, i en skarp situation framför näsan på instruktören. En av kurshundarna lekte med sin ägare samtidigt som en grupp ryttare dök upp bakom dem. Detta kunde inte Aili motstå. Hon var också fri på kommando och rörde sig kring Matte. Aili kastade sig iväg mot lekande hund och hästgrupp och tvärstannade på Mattes kraftfulla "NEJ!!!!" Aili tvärvände och belönades rikligt.

På vägen tillbaka till klubbstugan, skulle hundarna åter gå i ett fritt följ  och en oväntad störning dök upp. Strax bakom parkeringen hade ryttargruppen gjort paus och bundit upp hästarna. En av hästarna stod i kanten av gångvägen. Ryttarna fikade vid rastplatsen. Men till en början syntes endast denna enda häst. Aili blev nyfiken. Matte bestämde sig för att lita på sin hund och fortsatte det fria följet nägra meter vid sidan av hästen. Aili släpade en aning av pur nyfikenhet. Men skötte sig i stort sett väldigt bra och Matte var  nöjd med sin lilltjej. Som fick möta hästar under klickerträning tillsammans med sin bror Runne (Manni) som skulle förberedas för renar i vintras.

Hundgruppen samlades nere på gräsplanen för ytterligare träning. Fyra koner utgjorde gränsen för en ruta, inom vilken alla ekipagen skulle röra sig fritt med lösa hundar i fritt följ. Alla hundarna fokuserade på sina förare och ignorerade varandra.  Imponerande! Flertalet är jämnåriga med Aili. Alltså 7-8 månader.

Instruktören tog sedan hundarna enskilt och kampade med dem. Ägaren fick kalla in hunden både när hon gjorde ett uppehåll och när hon var aktiv i kampleken. Aili utmärkte sig genom att välja direktkontakt med instruktören, i stället för att leka med en leksak. Aili lekte bra och engagerat och lydde kanonfint på inkallningarna. En lekfull och lydig hund. Just nu i alla fall..... Könsmognad och tonår väntar.

Kurseftermiddagen avslutades med teori och diskussioner i stugan. 

Hemma förenades familjen och Husse hade köpt kött till grillen. Han fixade middagen och tyckte att familjen jobbat bra under dagen, vilket renderade varsin fryskall nubbe i sommarvärmen. Den lilla plastflaskan från Ålandsturen placerades i skuggan på marken. Aili är galen i plast. Så det gick som det gick. Att det stod "Jaloviina - Finskt ädelbrännvin" på flaskan var Aili ovetande om. Hade hon inte försökt smyga iväg med sitt kap, så hade inte Husse reflekterat över vad hon gjorde, när hon passerade honom. Aili höll flaskan i locket och gick hukande med sidoblickar och försökte vara osynlig. Det lyckades nästan! Frågan är hur hon reagerat när hon väl tuggat sönder plasten? Visst var Aili jätteduktig på kursen! Men någon nubbe skulle hon inte ha! Den  sortens firande var förbehållet hennes Matte och Husse.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)