Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BARNVAGNSKNYTT

2013-11-22

Torsdagen var dagen efter avmaskningen. Valparna avmaskades på onsdagkvällen. Det kändes lämpligt att låta dem ta det lite lugnt dagen efter.

Ute regnade det mer eller mindre hela dagen. Matte passade på när det regnade lite mindre och lät knytten få komma ut och bekanta sig med omgivningarna. Nu får de inte traska så långt själv i koppel och det var inte koppelpromenad som skulle tränas i regnet. Matte kan i och för sig bära omkring ett knytt i taget, men brukar i stället placera två knytt i transportväskan och surra fast den i en mycket gammal sittvagn. Med den täckta kortsidan vänd framåt för mindre utsatt förvaring av knytten i en okänd miljö. De tre nätförsedda sidorna vänds mot Matte och mot båda sidorna. Både Modji och Násti fick samtidigt två mindre rastningsrundor.

Transportväskan har blivit mycket populär hos knytten! En god start i livet. Burträning i det mindre formatet. En trygg plats. Nu låg de helt lugnt och kikade ut mot sidan där de såg de vuxna hundarna promenera. En god förebild. De såg lagom mycket över kanterna på barnvagnen och regnskydd hade de också. Samtidigt tränas knytten vid att underlaget rör sig. Vagnen både gnisslar och kränger och skumpar på den gropiga grusvägen. Matte hjälper gärna till lite! Familjens hundar är alla vana vid att åka skottkärra och tycker att det är kul. Hoppar upp oombedda när de får prova. I träningen ingår att de får söka av ett område sittande i skottkärran. Det kan vara bra att kunna om underlaget är farligt att beträda med tassarna eller om hunden skadat en tass eller så.

För en vanlig familjehund är det inte heller så fel att klara av transporter som är lite ovanliga. Om hunden skadas och ingen orkar bära den är det en stor fördel om hunden låter sig transporteras i en barnvagn eller på en skottkärra. Vid ormbett skall hunden hållas i stillhet. Barnvagn och skottkärra är då utmärkt om man kan få tag i någon. Att bära en kort sträcka kan fungera, men en hund på femton kilo blir fruktansvärt tung efter en stund.

I största allmänhet får man en hund som inte så lätt låter sig förskräckas, om man ger den en så varierad uppväxt som möjligt. Lite tokerier och mycket fantasi under hundens ungdom ger den en stabil grund att stå på. Förutsatt att det sker med förstånd och utan tvång. Allt skall vara på lek och med full tillit. Hund och förare skall ha kul ihop! När Modji var fyra månader gammal fick hon besöka Sturegallerian och NK  och hon rastades i Kungsan. Buss och tunnelbana fick hon åka för att komma in till stan. Bondhunden från skogen, som måste få uppleva något nytt under denna den sista sucken av präglingsperioden. Tidigare fick hon besöka småstäder som Norrtälje och Vaxholm och hon fick åka färja utan bil. När sedan Husse hade kurs och kurshundarna skulle mötas på Hötorget, var Matte och Modji där och mötte. Den hund som var mest avslappnad denna lördag var Modji. Som hade störst vana vid olika miljöer trots sin ringa ålder på 1 ½ år.

Det lönar sig att lägga tid på sina knytt och unghundar i vardagsträningen. Oftast slängs hundarna in i bilen och får bara vistas i den typ av miljö som finns där de bor. Stadshundarna skall ut i spenaten och bondhundarna in till stan! Resor med buss, tåg och båt går att åstadkomma för de flesta som träning. Några hållplatser tur och retur.

Familjens hundar har varit på läger när de varit fyra månader gamla och de har rest med båt till Finland ett flertal gånger. Modji redan som junior, när hon fick träna med sin halvsyster bland ruinerna. Denna bakgrund påverkar också hundarnas förmåga att klara sig bra senare i livet. Arv och miljö. Kombinationen formar individen.

När knytten sovande smälte den nya upplevelsen promenerade Matte i skogen med deras mor och mormor.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)