Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LÄMNA INTE STOCKHOLM/RES INTE HIT

2020-03-31

Måndag.

Nu kommer en vädjan från myndigheterna: "STANNA HEMMA I PÅSK!"  Riktad främst till stockholmarna, där många planerat att åka till Åre och andra skidorter över Påskhelgen som stundar . Många kommuner runt om i landet har öppet vädjat till alla i Stockholmstrakten, som har stugor i andra kommuner, att avstå besök där. För att i  så stor utsträckning som möjligt begränsa pandemins utbredning i hela landet. När Gotland vädjade om respekt och förståelse för sin vädjan om att slippa besök av stockholmare, meddelades att man bara kan hindra människor från att resa FRÅN En ort. Inte TILL en ort.

Nu vädjar man till alla i Stockholmsregionen att stanna hemma. "Res inte någonstans då Stockholm är långt värre drabbat än resten av landet och pandemins epicentrum". På måndagmorgonen hade ytterligare tjugo personer avlidit i länet det senaste dygnet. Stockholm är inte som Helsingfors och kan inte spärras av på samma sätt, då Stockholm vuxit ihop med omgivande städer. Man får vädja till människors goda omdöme. En del hörsammar detta och andra inte. Som boende i Stockholmsregionen är det oerhört tungt att lyssna till de nu snabbt allt högre siffrorna för smittade, vårdade på intensivvården och döda. Kurvan går brant uppåt nu. Med två medelålders söner boende och arbetande inne i Stockholm är Matte orolig. De rör sig dagligen bland många människor, på jobbet och i kollektivtrafiken. Alla jobb kan inte skötas hemifrån och alla platser är inte rimliga att gå eller cykla till. Avstånden är stora. Alla som avlider är inte gamla och bor inte på äldreboenden. Många är under femtio år gamla.

Skall inte Stockholmare sprida smittan genom att resa härifrån skall inga utifrån landet komma hit och hälsa på släkten under Påsk och dra med sig smittan ut i landet heller. Det är kaos på äldreboenden med många dödsfall, personalbrist på grund av sjukskrivningar och brist på utrustning.

STANNA HEMMA!  VEM NI ÄN ÄR OCH VAR NI ÄN ÄR! Så att så många som möjligt kommer ur detta med livet i behåll. Så att vi kan ses igen.

Här saknar sjukvården skyddsutrustning nu, man återanvänder engångsartiklar, man skapar egna visir av overheadplast och hemtjänsten saknar nu hemsprit. Där personal går från den ena äldre personen till den andra utan att kunna sprita händerna. Äldre isoleras och många avlider utan anhöriga vid sin sida. Älvsjömässan är redo att ta emot patienter. Stockholm är som en krigszon. Kom inte hit. Ta inte med er skiten hem.

Kyrkan ställer in alla bröllop, så det sedan 1,5 år tillbaka planerade bröllopet på Skansen, blir inte av för sonen. Läkarbesök avbokas och Folktandvården har stängt alla mottagningar. Den enda sjukdom som nu räknas är Covid-19. 

Det var ett omväxlande väder under måndagen med svår halka på morgonen och många hade bytt till sommardäck. Många olyckor blev följden. Snöbyarna drog in, den ena efter den andra och vinden tog i med stormbyar. Mellan byarna sken solen en liten stund. Fin kornsnö var det som föll i täta sjok och den täckte marken som blev halkig. Matte gick ut med hundarna och Icebugs var vad som gällde för säkert gående. Under den knappt timslånga promenaden ömsom vräkte snön ner över Matte och hundarna och ömsom sken solen. Ena minuten gick Matte framåtböjd i vinden, med jackhuvan uppdragen och snön smattrade mot varseljackans hårda tyg! Hundarna fick vitprickiga täcken av den vackra kornsnön! Nästa minut var himlen helt blå och solen sken! Tre snöbyar hanns med under denna promenad i det totalt öde området. En enda bil dök upp, postbilen. Det var inte en dag som lockade till utevistelse på tomten mer än mycket korta stunder tyckte hundarna. Blåsten bet bistert i både folk och fä.

I alla krissituationer dyker olika skämt upp och man får inte sluta skratta. Enligt ett talesätt att "inget är så allvarligt att man inte får skämta om det" delar Matte med sig av en del som dyker upp. Husse skrattade gott åt nedanstående bild. Som bara indirekt har med Corona att göra. Alla män verkar traumatiserade av en prostatakontroll och Matte har råkat ut för en mycket ytligt bekant man som i detalj, vid ett möte på vägen, beskrev hur denna gått till. Jodå. Matte visste. Hade hört både sin far och sambo beskriva detta i detalj. Det torde vara få kvinnor som i detalj beskriver ett gynbesök för omgivningen.

Var rädda om er och varandra!

Y

 

 

Antal kommentarer: 1

2020-03-31 20:47:07 - Anneli

:D:D:DEtt gott skratt förlänger ju livet säger man oxå.
Var rädd om er och flocken!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)