Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VART ÄR VI PÅ VÄG?!

2024-03-10

Lördag.

En liten film från fredagens golfbanepromenad ligger på Instagram. Fler kommer.

Matte behövde trallskruv, montageskruv och en konsoll. Efter en koll med Dimas noshöjd i hörnet på det nya staketet, insåg Matte att marknivåskillnaden vid staketet mot vägen och mot carporten krävde åtgärder. Dima nådde högre vid staketet in mot carporten, där vissa passerande hundägare släpper in sin hundar; trots att det är inne på tomten och inkräktar på Ailis och Dimas revir. En infart med grinden innanför en carport, anses av vissa hundägare som ingående i vägen och tillgänglig för alla? Tomtgränsen går intill vägen och det ignoreras av en del hundägare - vilket Aili och Dima kommenterar högljutt!

Förbannade flexikoppel och lösspringande hundar. När Matte konstruerade det nya staketet var hänsyn tagen till detta faktum och inga nosar skulle kunna stoppas in eller ut mellan spjälorna! Hundar utifrån skulle inte kunna få belöning genom att kunna ta kontakt med vare sig Aili eller Dima. Nu visade Dima att han visst fick ut sin långa nos längs en kort sträcka; därför behövde Matte trallskruv för att lägga till några tryckta 45-spjälor mellan befintliga ribbor och brädor. Matte bhövde även handla en träkonsol för att kunna hänga en lite välkomnande solcellslampa i stakethörnet.

Flocken gav sig iväg till byggvaruhuset. Här letade Husse upp trädgårdsavdelningen och slog sig ner i en bekväm soffa, väntande på att Matte skulle hitta sina skruvar. Det blev tydligen rätt långtråkigt, då det inte var helt lätt att hitta rätt skruvar. Trallskruv såldes som lösgodis och Matte kunde plocka det hon behövde i en påse och slapp köpa en jätteförpackning. Så bra! Matte hittade även den konsoll hon sökte, men ingen lämplig lampa. Färden gick vidare och Matte hittade även den lampa hon sökte för att hänga på staketet.

Medan flocken var iväg hemifrån hade det hänt en del hemmavid. På FB kunde man läsa om en liten hund som skällde någonstans i närheten av det egna reviret och "den lät upprörd"! En Chihuahua trodde någon. Ingen kände någon sådan och inte visste man riktigt var hunden kunde finnas - annat än i skogen någonstans. En stor hund var ute och jagade rådjur och ingen visste vems hunden var och riktigt var den uppehöll sig för närvarande. Så småningom visade det sig att den lilla hunden som lät upprörd inte var en minihund utan en mellanstor hund och då klarnade bilden lite. Även den var troligtvis ute och jagade rådjur i området. De senaste morgnarna har tre rådjur lekt loss i trädgårdarna mitt emot det egna reviret och det var i närheten som hundar nu jagade rådjur. 

Stämningen på FB var upprörd - med all rätt! Inte bara å rådjurens vägnar!  "Det börjar bli väldigt vanligt att hundar springer lösa i området nu!"  "Vet någon om hundarna är infångade så att man vågar ta en promenad med sin egen hund nu?"  

Matte instämmer! Det är obehagligt att det nästan dagligen springer omkring lösa hundar på vägarna i området! Ett lugnt fritidshusområde förvandlas rätt snabbt till en område där man tydligen anser sig kunna göra lite som man vill, då det ligger ute i skogen. Området är detaljplanerat och det skall inte springa lösa hundar på vägarna. Vid en fastighet sitter en fin emaljerad skylt: "Crime Village". Postadressen är Brottby....

En viss rädsla för oansvariga hundägare, hundägare som inte bryr sig om vilka lagar och bestämmelser som gäller, sprider sig. Språkförbistring? Förstår man inte - eller struntar man i att ta reda på vad som gäller angående hundhållning och annat? "No understand" kan vara användbart. I många olika situationer. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)