Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EXPERIMENTLUSTA

2017-11-13

Söndag.

Matte drivs av viss experimentlusta när det gäller hunderiet. Att inte alltid göra som alla andra och att våga testa uppkomna tankar och idéer. En nyfikenhet finns att se om teori fungerar i praktik. Testar man inte så får man ju inte veta! Funkar det inte, ja då vet man ju åtminstone det. Blir det galet så får man göra om och göra rätt. Blir det heltokigt så får man ta ställning till det då. Debriefa och reparera. Man måste våga prova. Så då gjorde Matte det när hon hostat sig less och stoppade en Läkerol i munnen för att slippa sticket i halsen. På asken stod Eucalyptus! En tanke föddes!

Matte tog en tablett och placerade den på golvet i vardagsrummet. Lite gömd intill en matta och inne i en slinga av sladden till Husses dator i ena hörnet av rummet. Aili sattes i arbete och ombads "nosa". Hon är en mycket noggrann hund och mycket ambitiös och detta jobb var inget undantag! Aili nosade sig igenom vardagsrummet, kvadratmeter för kvadratmeter och fyndade den lilla ljusgröna Läkeroltabletten, samt markerade jättesnyggt! Matte var lika förvånad som glad och Aili belönades med applåder! Samt godis. Men detta var nog bara en tillfällighet, tänkte Matte. Som bytte hund och lät Modji söka Läkerol i vardagsrummet. Samma tablett låg kvar på samma plats. Modji söker snabbare men yvigare och nu skulle hon väl missa tabletten? Ingen av hundarna hade fått lukta på någon Läkerol innan! Men nog fixade även Modji detta! Nu blev Matte ännu mer nyfiken och gömde en ny tablett på böckerna i bokhyllan, i noshöjd en hylla upp från golvet. En traditionell Billy-bokhylla från IKEA. Inte blev det något problem för vare sig Aili eller Modji att hitta Läkerol igen. Snygga markeringar tio centimeter från tabletten, som de uppenbarligen inte såg.

Husse hade suttit vid sin dator och studerat alla de fyra söken. Varken han eller Matte hade förväntat sig detta resultat. Antingen är hundarna mycket säkra och mycket duktiga, eller så reagerade de bara på en avvikande doft i vardagsrummet. Fan vet. När familjen hade besök av vägglusletande Nástibarnbarn fick även släkten prova på att söka vägglöss i uterummet. Vilket inte innebar något problem. De sökte något som normalt inte fanns där. Troligtvis.  Eller så är de så säkra på dofter. De hade fått bekanta sig med lössen innan söket. Mycket intressant var det i varje fall att testa och få se resultatet. Läkerol med eucalyptussmak fungerade fint som sökövning åt hundarna en lördagmorgon. I innehållsförteckningen står det en himla massa samt "smakämnen". Så nu måste Matte så klart skaffa en annan sorts Läkerol att testa hundarna på. Eller kanske lite lvendel från trädgården? Eller så skall Aili få göra ett doftprov innan Matte sabbar alltihop.

Eftermiddagen tillbringades ute på tomten i många timmar. Husse skogspromenerade med hundarna och Matte experimenterade vidare. Granntomten intill Lapskflockens bilar har åter svämmat över. Grannen orkar inte själv gräva. Så då gjorde Matte det. Less på dessa sjöar med vatten. Gammal sjöbotten med blålera försvårar avrinning. Matte grävde kanaler och testade sig fram. Hur djupt och hur långt samt vart skulle hon gräva? Till slut föreföll det bli rätt och vattnet rann rätt fint ner i diket. Nöjd Matte! En liten stund.

Det visade sig sedan vara stopp i diket längs vägen och det långt borta! Matte traskade vägen ner och stannade och grävde här och där för att få bort nerrasade stenar från den fasade vägbanan. En usel asfaltläggning och fasning av kanterna har förstört vägbanken. Tung trafik i höga farter trycker ut vägen och material sätter igen diket tydligen. Husse och hundarna gick in i stugan. Matte befann sig till slut bortom den andra grannfastigheten "nerströms"  och där låg stora grästorvor från vägbanken som under sommaren vuxit fast i dikesfåran och stoppade mycket effektivt flödet. I det läget undrar man ju vad man håller på med och varför man började över huvud taget....  Det var bara att hugga i och avsluta jobbet med att gräva loss blålera och gräs med grova starrplantor.  Nu var det i alla fall flöde tillräckligt långt bort från Lapskflockens revir, för att bilarna skulle få stå torrskodda.

Det skymde på och Matte traskade hem med spaden över axeln. En inspektion visade att det varit mödan värt, då vattenmängden intill bilarna minskat. Planen är att lägga dränslang och fixa till när Matte övertygats om att grävningen blev rätt. Det är inte helt fel att vara lite nyfiken och att experimentera lite. Styrketräning helt gratis och hemmavid.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)