Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING

 

 

2013-03-28

Glada besked i går! Självklart är Matte fantastiskt glad! Men den senaste tidens känslomässiga bergochdalbana tar sin tribut. En stor trötthet finns i huset. Var glad! Vågar man....   Det kommer väl. Påsken kommer inte att firas förrän på måndag, vila behövs, så Matte hinner väl ikapp. Så att lite påskmat står på bordet när sönerna dyker upp. Ägg finns i hönshuset och resten på ICA. Bara att duka fram.

På onsdagen tog Matte och hundarna åter en solskenspromenad i området. Tillkörd snö, inte halt med spikskor på fötterna. Ett par plusgrader och härligt solsken! Matte och hundarna njöt därefter av en eftermiddag ute på tomten.

Träning i Vargmötet på kvällen. Fyra Lapska och en Springer. Torrt underlag i fordonshallen och ingen risk för halkskador på vare sig hundar eller förare. Det är knepigt nu med alla plogvallar och snöhögar som smälter i solen och där smältvattnet fryser under kvällar och nätter. Isbanor lite här och där helt allmänt för närvarande. Även på vägar och trottoarer.

Modji skulle få ett lätt sök med flera figgar, men ändå med en svårighet. Efter flera timmars tom?-sök under natten inne i Stockholm.

Fyra figuranter placerades ut i ena kanten av fordonshallen. Tre av dem helt nära varandra i olika skopor. Modji fick starta i andra änden av sökområdet så att  hon skulle fynda på slutet. Hon var taggad och jobbade bra. Full fart.  Hittade tre figgar och skallmarkerade bra. Men så hände något när en av figgarna i en skopa var kvar. Modji drogs till den bortre väggen och sökte inensivt. Uppåt bland annat. Hon återgick till där hon nyss fyndat, men en stark dragning fanns mot den bortre väggen. Skumt!  Matte kallade tillbaka Modji flera gånger. Så hörde någon röster från utsidan. Då mindes Matte. Där står en gammal buss inkörd mellan väggen och staketet och till och från har den varit bebodd. Modji fastnade på den vittringen. Bara pyttelite vittring. Matte styrde upp Modji, som koncentrerade sig på det aktuella området och då var det inga problem att hitta figgen som låg i skopan. Bra markering.

Násti fick ett lite mindre frisök med öppna ytor och figgarna placerade ganska fritt. Allt för att Násti skulle få vänja sig vid att bara ha ett öga när hon jobbar. Man kan märka att hon ibland kommer för nära föremål med den vänstra sidan av huvudet. Avståndsbedömningen är också förändrad med bara ett öga. Nu skulle Násti få ett sökområde som hon kunde känna sig trygg i, med figgar gömda bakom föremål som inte kunde innebära skaderisk. Inga utskjutande vassa delar. Inte högt upp heller. Násti tackade och tog emot! Hon var pigg och glad och tog för sig av området. Násti jobbade som vanligt och höll god fart. Bra markeringar. Detta blev som en inskolning i nya förutsättningar. Det är viktigt att lägga tillrätta i början så att hon inte råkar ut för skador och förlorar i självförtroende. Det är bara en dryg vecka sedan hon miste sitt öga och att röra sig hemma i normalfart är något helt annat än frisök i bråtig miljö.

Båda Nástisönerna, Epic och Lime, skötte sig som vanligt jättebra! De har inga problem med att hitta sina figgar och skallmarkeringarna blir allt säkrare. Härligt att se! Nykomlingen Loppan sköter sig med den äran. Finfina rullmarkeringar i en miljö hon bara vistats i några få gånger ännu. Inte vad en patrullhund normalt tränar i. En tillgång att känna till för en hund som skall jobba åt Missing People. Hittills har det varit mer urbana sök än rena skogssök.

Tack alla för en givande träningskväll!

GLAD PÅSK!

Antal kommentarer: 2

2013-03-28 17:19:26 - Anneli

Fasen att vi inte bor närmre!
Hade gärna vart med och sett er "kändisar" träna. Kramen
Anneli & Balvis:) som hälsar Glad påsk till Brottby flocken!

2013-03-29 00:02:44 - Anna, www.raika.se

Glad påsk till er (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)