Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI REHABTRÄNADE, foton

2022-04-29

Onsdag.

På kvällen tränade träningsgruppen på Skanska för första gången sedan det blev vinter. Platsen har undvikits då snö körs till och blir is och underlaget blir olämpligt för hundträning. Nu är det barmark och äntligen kunde Matte boka in en träningskväll på ett mycket bra träningsområde. En plats där både Husse och Matte tidigt tränade var för sig i olika träningsgrupper på 1980-90talet. Här har man alltid välkomnat räddningshundträning som ett sätt att ha viss rörelse på området utanför arbetstider. Under åren har Matte kunnat rapportera både sönderklippt stängsel och ett glömt uppställt fönster som vaktbolaget tydligen missat. Tänk om fler såg närvaron av tränande hundar utanför arbetstid, som gratis hundbevakning! Tyvärr är det inte så och det är inte lätt att få tillgång till lämpliga platser för räddningshundträning. Det känns verkligen som ett stort förtroende från de företag som lämnar ut koder för insläpp på inhägnade och låsta områden. 

När träningsväskan ställdes fram i hallen blev Modji lycklig och höll sig i närheten!

Klicka för större bilder.

På kvällens träning var det två Lapsktikar och två Lapskkillar samt en Jaktlabbetjej och en Jaktgoldenkille som tränade. Det känns lyxigt att både kunna åka till träningen och hem från träningen i dagsljus! Tack för sommartiden! 

Aili fick ett stort frisök med en figurant gömd ute på de stora öppna ytorna och tre figuranter gömda i en halvöppen fordonshall som nu var mycket tätt fylld med allt mellan himmel och jord, utöver stora arbetsfordon. Matte hade ingen aning om var figuranterna var gömda. Det var inte helt lätt för hundförarna att ta sig fram! Fördel lätta och smidiga hundar som hoppade över det som var i vägen! Aili skallmarkerade inne bland alla föremål och det var tur att hon hade ett mycket vägledande och ihållande skall hos sina funna figuranter! Det tog väsentligt mycket längre tid för hennes Matte att komma fram till platsen än för henne själv. På många ställen måste man gå långa omvägar runt lådor fulla till brädden med oidentifierbart innehåll. Aili stod i en låda, på några mjuka långa korvar av något slag och skallmarkerade en funnen figurant i någon sorts rulle. Figgen var som inrullad i en matta!

En figurant hade dödsföraktande klättrat högt upp i en kran och gömt sig! I den mycket hårda vinden spred sig vittringen vida omkring och Aili fick jobba ordentligt på den vittringen, genom att gradvis ringa in gömstället. Hon skällde initialt lite väl långt ifrån, men skallet infomerade Matte om att här fanns någon som Aili försökte hitta. Så småningom hade Aili lokaliserat en figurant förhållandevis högt uppe i kranen, allt är relativt. I jämförelse med var hytten befann sig var det inte alls högt naturligtvis. Matte var i alla fall imponerad! Aili nöjdade sig och kom till en fin skallmarkering, pekande med nosen upp mot figurantens gömställe.

Mycket spring blev det för Aili på hennes frisök! Det gjorde henne gott.

När den näst sista hunden för kvällen togs ut för sitt sök, tog Matte även ut Modji ur bilen för förberedelser för ett litet sök. Modj skulle rastas och värmas upp, innan hon skulle få göra ett koppelsök tillsammans med Husse, som nu låg figurant. Så snart Modji kom ut från bilen satte hon nosen i vädret och sökte information. Hon lokaliserade snabbt träningsgruppen borta i fordonshallen och när hela gruppen snart kom gående mot henne gick Modjis svans i stora svep! Modji var väldigt glad åt att få vara tillbaka i det sammanhang där hon trivs bättre än någon annan stans. I räddningssökmiljö! I en träningssituation!

Matte tog med sig tre figuranter som fick gömma sig utspritt i en halvbyggnad, med hyllor längs väggarna och ett parti med föremål tätt sammanställda i mitten. Figuranterna gömde sig i varsina hörn, för undvikande av klättrande för Modji. Ett framben smärtar ännu när hon går nerför trappor och belastningen får inte vara större än den som blir när hon går på slät mark/golv. Matte har en stegringsplan för Modjis rehabilitering i takt med  hur hon tillfrisknar.

Modji sattes i arbete och hon ledde Husse direkt till den första figuranten, direkt innanför öppningen. Snygg skallmarkering. Modji plockade de övriga två figuranterna med lätthet och de var tämligen synliga när Modji kom i närheten. Detta var det första egentliga söket på många veckor nu och Modji var lycklig över att vara tillbaka på jobbet. Förra veckan blev det en spontan liten övning när Modji visade att hon var sugen, som mental stimulans. Nu var det ett större sök, men inte krävande fysiskt på något sätt. Modji ville som vanligt absolut inte gå tillbaka till bilen, när de tre figurantena var funna och uppgiften var löst. En attityd hon delar med samtliga hundar i träningsgruppen. Mera! De vill alltid jobba mera! En bra attityd!

Torsdag.

Hundarna fick en vilodag hemma med Husse och efter lite trädgårdarbete åkte Matte iväg och träffade en gammal kompis. Mycket trevligt snack om forna gemensamma hästäventyr och hundäventyr blev det. Samt om trilskande sänkbara pumpar. Huset var för närvarande vattenlöst och det verkade vara lögn i helsike att hitta felet. Rörfirman som installerat något annat i anslutning förstod ingenting. Allt borde fungera!? Telefonsamtalen avlöste varandra under eftermiddagen. Då får kompisen, som är några år äldre än Matte, den idiotiska frågan: "Har du testat tryckströmbrytaren?"

Gamla tanter förväntas tydligen vara totalt korkade. Bor man i eget hus på landet sedan en himla massa år, typ trettiotre, så har man lärt sig en hel del om både det ena och det andra. Om livet i största allmänhet och om hur det är med eget vatten och avlopp.

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)